iphone11promax
iPhone 11 Pro Max har bedre batterilevetid enn iPhone-brukere er vant til, bedre kamera og en enda noe bedre skjerm.

Annonse


Dette mener vi om iPhone 11 Pro Max etter to dager med intens bruk

Vi har brukt iPhone 11 Pro Max siden lanseringen. Dette er min mening om Apples tyngste og mest avanserte mobile noensinne.

Rett på sak

Vi har testet Apples toppmodell mye siden den ble butikklansert; ikke at det er lenge siden, kun to dager.

Men, i stedet for å sitte og ruge på førsteinntrykkene, gjør vi en annen vri i år ved at jeg deler mine ferske inntrykk først, for deretter å konkludere neste uke.

Kanskje endrer jeg mening på en eller flere punkter, eller kanskje finner jeg ut at noe plager meg etter nærmere øyesyn.

Apple Watch Series 5-anmeldelse er også på vei.

Annonse


I denne testen skriver jeg om design, skjerm, batterilevetid og selvsagt kamera-delen der vi sammenligner mot:

  • iPhone 11
  • OnePlus 7 Pro
  • iPhone Xr

Design

Apple har med kameradesignet på baksiden ikke på noen måte klart å rømme fra det faktum at hele kladasen er stor.

Det er lenge siden iPhone lå jevnt med bordet, og denne likeså.

I stedet har selskapet valgt å gjøre noe positivt ut av et problem de ikke klarer å unnslippe, og i stedet for å late som at kameramodulen ikke finnes, skapt en dybdeeffekt der det ser ut som kameraene er plassert ned i et lite dybde-kutt i chassiet, mens det i virkeligheten stikker ut X to; altså selve basen kameraene er plassert på, og kameraene som tilfører ytterligere dybde og bidrar bittelitt til å skape den tyngste iPhone-en lansert til nå.

Personlig elsker jeg den nye midnatts-grønne baksiden. Det mest merkverdige med materialet på baksiden er at det er nærmest «mykt» ved første berøring, men så blir man vant til det.

Har du brukt en iPhone X eller nyere er det ingenting mer å se om designet, utover at baksiden altså er matt og at både bakside og front visstnok er tøffere enn noen sinne. Vel, det sier de hvert år.

Men hvert år er også kvaliteten på materialene iPhone er utstyrt med, og måten de setter sammen mobilene på gjør at de fremdeles etter alle disse årene føles ut som kvalitetshåndverk.

Dessverre er det fremdeles ikke nubbesjanse for at jeg bruker denne uten deksel, men jeg liker fargen såpass godt at jeg vurderer et gjennomsiktig deksel. Hva anbefales utover Apples egne? Del tips i kommentarfeltet.

Kamera: iPhone 11

Skjerm og ytelse

Panelet på Pro-modellene er av typen Apple har døpt “Super Retina XDR Display”. For en munnfull.

Lever panelet opp til XDR-merkevaren som også er å finne på “Pro Display XDR” som lanseres i Norge i høst og koster fra 5000 dollar. Norsk pris er ikke avslørt enda, men dere skjønner greia: det er dyrt.

Jeg har hverken godt nok syn eller god nok teknisk ekspertise på panel-teknologi til å vurdere om XDR-merkevaren er godkjent. Det eneste jeg kan si er at panelet ser flott ut, og om man går fra en X eller Xs, så er det langt mer lysstyrke å hente ut av Pro-modellene. PPI-en er lik, men Apple har fjernet 3D Touch. Det bryr oss ikke nevneverdig utover at det noe litt hardere trykket på panelet er tregere enn vi kunne ønske oss. Vi tror en programvareoppdatering er det som skal til.

Ytelsen under bruk klarer vi ikke skille fra iPhone Xs-serien som fra før av var veldig kjapp, men så er ikke dette et fokus for Apple i år, i stedet handlet det mer om hvordan A13 Bionic klarer å levere flere batteritimer.

iOS 13-plager

Merk at iOS 13 ikke støtter flere apper på hjemskjermen slik som iPadOS. Det er ikke noe særlig og komme fra OnePlus 7 Pro til 11 Pro Max – jeg ser ikke dårlig, det er plass til flere apper på en 6,5 tommer stor skjerm.

Det er dessuten en plage å arrangerer apper i iOS fremdeles, og det blir det mye av med så lite plass: man må jo virkelig bestemme seg grundig før man plasserer en app på først app-side. Er man mappe-mann eller kvinne er det jo greit, men det er ikke jeg.

Et designproblem med Apples lær-etuier er at de fremdeles er i veien for fingrene dine ved høyre- og venstresveip. Teit.

Kamera: iPhone 11

For lite RAM

4GB RAM har Apple utstyrt 11 Pro Max med, såvel som de andre nye. Ikke nok etter vår mening: Pro-modellene burde ha 6GB.

Årsaken er at apper lukker seg for tidlig, altså etter tre fire andre apper har vært aktive. Vi håper dette er en iOS 13-feil, og det er godt mulig da Apple fremskyndet iOS 13.1 beta fra 30. September til 24, men dette er altså programvaren den leveres med. Vi tviler dog på at Apple kan gjøre så mye programvaremagi med såpass lite RAM-spillerom, men kanskje blir det noe bedre.

Uansett hvordan man vrir og vender på det er det ingen tvil om at en mobil som OnePlus 7 Pro (les test) med 8GB RAM er mye bedre på å holde en rekke apper åpne samtidig, uten at man må behøver å være redd for å åpne appen og se at alt er nullstilt. Slik har iOS alltid vært.

Problemet for meg er alltid YouTube, ikke når appen spiller innhold, men om man pauser og bruker et par apper, da må YouTube varmes opp igjen.

Kamera

Det er dette det handler om, for med denne mobilen er Apple et kameraselskap om de fortsetter trenden med tyngdefokus på kamera- og videokvalitet.

Ikke at de har vært best på alt hele tiden, et eksempel er at de ikke har tilført nattmodus før nå. Jaggu er det på tide, men det er flott og se at moduset aktiveres automatisk og gjør en veldig god jobb.

Vi trodde ikke vi skulle like det så godt, men å holde inne den røde opptaksknappen i kamera-appen aktiverer filmskyting. En stor forbedring som også skulle ha vært der for lenge siden.

Kamera: iPhone 11

Merk deg dette: aktiver 4K-videoopptak:

Testbilder dag

iPhone 11 Pro Max

iPhone 11

iPhone Xr

OnePlus 7 Pro

Testbilder kveld

iPhone 11 Pro Max

iPhone 11

iPhone Xr

OnePlus 7 Pro

Batteri

Batteriet oppleves som veldig bra:

Da jeg først pakken den opp med noe over 80 prosent batteri, brukte jeg mobilen i to til tre timer fra klokka 15:00 mens jeg installerte alt manuelt for en ren installasjon.

Klokka 20 viste batteriet 43 prosent, og det med et stort iPhone bibliotek jobbende i bakgrunnen i deler av denne tiden. Jeg vet ikke hvor lenge, for da jeg åpnet appen igjen var nedlastingen pauset igjen. Er det dette det de omtaler som avansert batteri-optimalisering på maskinvarenivå?

Ikke så veldig imponerende, men ikke tenk så mye på at vi var noe syrlige i siste del her, for vi er virkelig fornøyde med batteriet. Endelig, etter alle disse år kan en iPhone overleve hele dagen med tungt bruk. Dette er et veldig stort fremskritt for Apple – for alle andre har det vært en selvfølgelighet i noen år.

Foreløpig konklusjon

Den mangler USB C, og det gir ingen mening og irriterer meg. iPhone Pro blir jo et noe rart navn da MacBook Pro har hatt (for mange) USB C-plugger i lang tid, og iPad Pro har for få, men i det minste en.

Det følger med en 18-watt-lader med USB C i stikkontakt-enden, men det hjelper ikke stort når man har med seg mange dingser som andre maskiner, øreplugger og kanskje også en annen mobil med USB C – nei da, Apples Lightning-kabel må man fremdeles drasse med seg. Blæh.

Men så er det nå slik veldig ofte med iPhone at summen av de små forbedringene gjør Apples mobiler til ofte de beste i klassen.

I år har Apple endelig klart å forbedre batterilevetiden mye, spesielt med den største modellen, kameraene er endelig brukbare når det er mørkt, og iOS 13 har et lekkert mørkemodus med en langt bedre Photos-app med videoredigering og en mer avansert og smartere kamera-app.

Vi må ikke glemme Apple Arcade som vi tror blir en stor suksess og som er en smart utvidelse av selskapets tjeneste-del. Alt er jo et abonnement for tiden.

Ingen av disse tingene i seg selv er noen revolusjon, men når de skrus sammen i iPhone-pakken alle kjenner til, må vi lyve til oss selv for å mene at dette ikke er et bra produkt.

Hvor bra? Gi oss litt mer tid.

Annonse