TEST: Bedre mobil får du ikke til denne prisen – dermed basta!
OnePlus 7 Pro er blant de bedre telefonene vi har testet.

Annonse


TEST: Bedre mobil får du ikke til denne prisen – dermed basta!

Med lansering av OnePlus 6 fikk det norske mobilmarkedet en gledelig overraskelse: endelig fikk man en skikkelig smarttelefon utstyrt med den aller beste teknologien bransjen kunne tilby og til en pris som var betraktelig lavere enn de nærmeste konkurrentene på den tiden – ja, dette inkluderer også Apple og Samsung.

OnePlus 7 Pro appellerer til de rasjonelle

En kan nesten på bakgrunn av dette argumentere for at OnePlus opp gjennom årene har appellert til de mest rasjonelle av oss: de som velger produktet som gir mest for pengene – ikke status, eller for å følge trender.

Det kinesiske selskapet med konsernet OPPO i ryggen kan således absolutt sies å ha gjort en utmerket jobb med å hamle opp med de store aktørene, men dette kan ikke nevnes uten å påpeke at man likevel merker på produktene en gang iblant at selskapet har måttet ty til billige løsninger for enkelte komponenter. Mest utsatt er det til nå kameraegenskapene som har vært, der selskapet konsekvent har lent seg på løsninger som helt åpenbart ikke når opp til de store – måtte det være rivalene i Samsung, Huawei eller Apple.

Så hva betyr det nå som OnePlus har lansert to nye flaggskipmodeller – begge til priser som fremdeles er flere tusen norske kroner mindre enn de nærmeste konkurrentene, og med nyvinninger vi ikke har sett i noen som helst annen smarttelefon hittil? Jo, at det kun gjenstår en storforbedring i kameraegenskapene før OnePlus sitter på en tilnærmet perfekt oppskrift, gitt at nyvinningene gjør det de lover.

Annonse


Ekstrem ytelse i nye OnePlus 7 Pro

Modellen vi har testet er en OnePlus 7 Pro i fargen Nebula Blue, hvilket betyr at den også har 12GB minne og 256GB lagringsplass. Mobilen har vært i bruk daglig den siste uken hvorpå man har brukt den til alt det en smarttelefon brukes til om dagen – fra nettlesing, nyheter og bruk av sosiale medier til fotografering, kartnavigering og det meste du kan tenke deg.

Test av OnePlus 7 Pro

Før vi går løs på hvordan OnePlus 7 Pro yter til vanlig bruk så legger man ved en liste over viktige spesifikasjoner under:

  • Qualcomm Snapdragon 855, 12GB minne
  • UFS 3.0
  • 6.67-tommer, QHD+ Fluid AMOLED
  • 90Hz bildefrekvens, 516 PPI
  • 48 MP trippelkamera med ultrawide-objektiv og 3x optisk zoom
  • 4000 mAh-batteri
  • Dolby Atmos, Dual Stereo

Disse spesifikasjonene er i aller høyeste grad bidragsytende til at man kan si det på denne måten: OnePlus 7 Pro har en ytelse ulikt det meste man finner av mobiler i dag, og uten tvil på nivå med, om ikke enda bedre enn de nærmeste konkurrentene i flaggskiptelefonene til alle de store i dagens mobilmarked, de som ofte bryter den skumle 10 000 kronersgrensa.

OnePlus 7 Pro ytelse

Alt går lynraskt på OnePlus 7 Pro takket være den sterke 855-brikken fra Qualcomm – dette nytes ekstra godt takket være den nye Fluid AMOLED-skjermen man ikke har sett maken til i andre alternativer, for ikke å snakke om telefoner i samme prisklasse. At OnePlus er den første mobilprodusenten til å bake inn UFS 3.0-støtte er nok også en av grunnene til at man opplever alt så raskt.

Det at skjermen på OnePlus 7 Pro i tillegg legger opp til 90Hz bildefrekvens gjør at man sitter igjen med et godt inntrykk som man hittil ikke har opplevd – i hvert fall ikke noe i denne priskategorien. Stereohøyttalerne oppleves som det siste lille ekstra som gjør OnePlus 7 Pro-opplevelsen komplett under en økt med filmtitting eller hva enn det skulle være – her gjør Dolby Atmos-høyttalerne jobben sin.

Bedre bildeflyt i OnePlus 7 Pro, ja takk!

Når man snakker om den oppgraderte bildefrekvensen så er det greit å påpeke at denne kan innstilles slik du ønsker, 90Hz er naturligvis standard på OnePlus 7 Pro, men om du ønsker så er det fullt mulig å nedgradere til 60Hz. Dette gjorde vi innimellom for å oppleve hvordan man hadde det «før i tiden», men aldri så lenge at vi kunne oppdage et eventuelt stort avvik i batteriforbruket.

«Før i tiden» er interessant nok dagens situasjon for majoriteten av de største aktørene, men vi ser for oss at også disse innfører 90Hz i tiden som kommer – og da er det naturlig å vente seg at stadig flere tjenestetilbydere kommer til å implementere støtte for oppgradert bildefrekvens, for nå er det slett ikke alle applikasjoner som har dette på plass. Uansett – denne oppgraderingen er svært delaktig i å gjøre OnePlus 7 Pro-opplevelsen så jevn som den har blitt. Alle overganger mellom applikasjoner så vel som navigering i hjemskjermen og «scrolling» der dette er mulig blir til en oppgave som jeg gjør med stor glede: man opplever at det er gjennomgående svært behagelig flyt. Dette må nesten oppleves på nært hold for å kunne settes ordentlig pris på.

Sett bort i fra den forbedrede bildeflyten så er det umulig å ikke legge merke til den ellers praktfulle skjermen brukt i OnePlus 7 Pro. Den 6.67-tommer store skjermen gjør underverker enten du gjør din daglige e-postlesing eller ser film på Netflix: fargegjengivelsen er i verdensklasse, lysstyrken på både sitt høyeste og sitt laveste er bedre enn noensinne. Det synes nok øynene også, ettersom OnePlus har akkompagnert sin nye AMOLED-skjerm med Night Mode 2.0 som filtrerer ut forstyrrende elementer som er plagsomme for øynene. Mobilaktivitet før leggetid eller under mørke omgivelser ellers er av den grunn mer behagelig om du først gjør dette aktivt, og noe du kommer til å sette pris på Night Mode 2.0 for.

Slik har OnePlus eliminert busslommen

Litt tilbake til skjermen og det som gjør denne overveldende på en måte man aldri har sett før er at «busslommen» og andre, aktivt forstyrrende alternativer er fjernet: i stedet er kameraet plassert i en mekanisme som man var skeptisk til i starten.

Ved konsekvent bruk så viser det seg likevel at denne tilnærmingen er veldig praktisk: det åpner opp for at skjermen kan ha tynnere rammer uten at dette går på bekostning av selve skjermen som får alternativt ville fått et forstyrrende hull i et av telefonens øvre hjørner. Interessant er det likevel å se hvordan denne faktisk holder seg med tiden, men OnePlus forsikrer om at denne har holdt i 300 000 bevegelser, dette tilsvarer at man drar frem kameraet 150 ganger daglig i over fem år.

Frontkameraet i den nye «pop-up»-utformingen kalles heller ikke smart for ingenting: telefonen merker når den er i fritt fall slik at kamerahuset rett og slett trekkes tilbake om den oppdager at du mister telefonen i det du eksempelvis skal ta en selfie.

OnePlus 7 Pro kamera

For å gå videre med all praten om skjerm så gjør det seg også relevant å snakke om batteriegenskapene til OnePlus sitt nye flaggskip, og i den forbindelse kan det nevnes at man gikk fra å være skeptisk til imponert: for hvordan skal et 4000 mAh-batteri håndtere en 6.67-tommers 90Hz-skjerm med 3120 x 1440-oppløsning? Svaret involverer OnePlus-magi, og i daglig bruk så holder batteriet seg ganske bra, som regel en hel dag med god margin etter ganske mye bruk til varierte oppgaver.

Da er det bare en heftig bonus at man har 30W-lading for å få nesten halvfullt med strøm etter 20 minutter med strømtilførsel.

Med hva så med kameraet? Vel – det finnes både gode og dårlige nyheter.

For på samme måte som OnePlus 7 Pro skiller seg ut med den sylskarpe og fargerike skjermen med den beste bildeflyten vi har sett i en AMOLED-skjerm før, så skiller den seg ut som smarttelefonen med et situasjonsbetinget kamera, der kameraegenskapene best karakteriseres som varierende, og i stor grad avhengig av optimale lysforhold for å holde det OnePlus lover.

Ekstra brede innsynsvinkler er til stede og gjør sin gunst, men under testperioden kan vi neppe si det samme om muligheten til å fotografere med optisk zoom – denne oppleves ikke til å være i nærheten av det man eksempelvis finner i Huawei P30 Pro. Likevel bør det påpekes at man fremdeles er i begynnelsen av slik kamerateknologi, og at Huawei på sin side har sin store styrke i nettopp kameraegenskapene.

Uansett, for å beskrive kameraegenskapene ytterligere så kan OnePlus 7 Pro med hovedkameraet ta utrolig fine og detaljrike bilder mens den ved andre anledninger kan få deg til å lure på om det ble lagt inn en feilbestilling da OnePlus la inn ordrene på Sony sin IMX586-sensor, en svært habil sensor som i seg selv ikke burde utgjøre noen flaskehals – dette bør sparke i gang en diskusjon om hvorvidt OnePlus greier å dytte ut en programvareoppdatering med hensikt om å tilpasse kameraet ytterligere.

Slik det er nå så presterer kameraoppsettet middels under forhold der det ikke er mye lys, og inntrykket forsterkes gradvis under forverrede lysforhold – ikke at dette er særlig unormalt i utgangspunktet, men at det nesten oppleves som tilfeldigheter i sving noen ganger. I sin markedsføring forteller det kinesiske selskapet at OnePlus 7 Pro er i stand til å ta detaljrike bilder uavhengig av lysforholdene, men vår oppfatning er ikke den samme.

Også frontkameraet lar man seg smått irritere over iblant: her er det av enda større betydning med veldig gode lysforhold for å ta bilder i fin kvalitet – og selv når forholdene er lagt til rette for det så savner man en form for variasjon i bildene som tas, der det ser veldig filterpreget uten at man finner mulighet til å endre særlig på dette.

Liten design-plage, eller bare altfor små hender?

En annen plage finnes når man beveger seg fra kameraet bort til designet på OnePlus 7 Pro, der man finner at det er fort gjort å bli sittende fast enten man er i en applikasjon eller på hjemskjermen før man finner ut at det ikke skyldes krasj eller en bug av noe slags, men at man ved en tilfeldighet har bar hud, kanskje en finger, langs telefonens rammer. Slikt skyldes naturligvis de kurvede rammene i kombinasjon med at telefonen er ganske lang, noe man bør ta hensyn til dersom man har litt smale hender.

Sett bort ifra denne bagatellen så kan designet utelukkende skrytes av – og spesielt kan vi påpeke fargen på vår testenhet, Nebula Blue. Her er det åpenbart lagt ned masse ressurser for å få de egenskapene bakplaten på telefonen har, for OnePlus har satt på flere lag med glass som reflekterer ulike nyanser av fargen blå, med en matt finish helt på bunnen slik at man oppnår en tøff effekt som bør oppleves i person for riktig inntrykk.

OnePlus 7 Pro anbefales med forbehold

Det helhetlige inntrykket man sitter igjen med er at OnePlus sitt nyeste flaggskip følger selskapets tradisjon slik vi har blitt kjent med denne – Pro-utgaven i 7-serien er en rå telefon til det som fremdeles utgjør flere tusenlapper mindre enn konkurrentenes toppmodeller som gir mye av de samme spesifikasjonene. Denne situasjonen har to sider til seg: på den ene at man får en rekke funksjoner som konkurrentene ikke har, og på en annen side at man ofrer garantien som er et svært godt kamera når du trenger det – ikke når lysforholdene bestemmer seg for å være på din side.

Du finner OnePlus 7 Pro i butikken fra og med 21. mai – testmodellen med 12GB minne og 256GB lagring får du til 8299 mens du slipper unna med å betale 7199 kroner dersom du nøyer deg med 8GB minne og 128GB lagringsplass.

+ Fantastisk skjerm på alle måter
+ Ytelse i toppklasse
+ Flott Dolby-stereo
+ Imponerende batterikapasitet

– Kameraet imponerer fortsatt ikke stort

Annonse