qefgge-1280x720
Flere har tatt til orde for at Mark Zuckerberg skal holdes personlig ansvarlig for de siste årenes personvern-skandaler.

Annonse


Vil følge Facebook med argusøyne de neste 20 årene

Facebook har satt av nærmere 5 milliarder dollar (40 milliarder kroner) i budsjettet for å være forberedt til giga-boten de kommer til å få av amerikanske Federal Trade Commission (FTC).

Avgjørelse utsatt

Fortsatt er det uklart hvor stor boten skal være, mye på grunn av intern uenighet i FTC. Det var opprinnelig ventet en avgjørelse i forrige uke, men den ble utsatt.

Det er likevel ventet at vi får det endelige svaret om relativt kort tid – ifølge kilder innen en måneds tid.

Men det er ikke bare en skyhøy bot Facebook risikerer.

Annonse


Ifølge Reuters kan avtalen innebære at FTC skal holde Facebooks personvern-praksis under tett oppsyn de neste 20 årene. Nøyaktig hva det innebærer i praksis vites ikke, men det legger utvilsomt et ekstra press på Facebook dersom myndighetene får tilgang til flere verktøy for å holde et øye med sosiale medier-giganten.

FTC mener Facebook har brutt avtale

Det var etter Cambridge Analytica-skandalen i fjor at FTC satte i gang etterforskning mot Facebook. Det ble da kjent at byrået hadde samlet inn data om mer enn 87 millioner brukere uten å ha fått tillatelse til dette.

Gjennom det siste året har FTC forsøkt å finne svar på om Facebook har brutt en personvern-avtale som ble inngått med amerikanske myndigheter i 2011.

Avtalen innebar blant annet at Facebook var pålagt å innhente tillatelse fra brukerne før data ble delt med tredjeparter.

FTC mener at Facebook ikke har overholdt denne avtalen – mens Facebook er uenig.

Mener Zuckerberg må holdes ansvarlig

I et brev til FTC skriver senator Richard Blumenthal og Josh Hawley at selv en bot på 5 milliarder dollar er altfor lite.

De tar også til orde for at Mark Zuckerberg bør holdes personlig ansvarlig for skandalene.


Kilde:
Reuters

Annonse