Ble kritisert for å fjerne konkurrerende foreldrekontroll-apper. Nå svarer Apple

Skjermbilde 2019-04-28 kl. 15.06.51
Apple ser ut til å ha hatt gode grunner til å fjerne skjermtid-apper i App Store.

Iløpet av helgen har Apple blitt sterkt kritisert for å ha fjernet mange apper som ligner på iOS-appen Skjermtid.  Utviklere har beskyldt Apple for å drepe konkurransen ved å fjerne apper som enten gjør det samme som Skjermtid, eller som tilbyr langt flere funksjoner.

App-utviklere mister livsgrunnlaget sitt: – Vi hadde forventet litt høflighet fra Apple

Unyansert artikkel

Det var en The New York Times-artikkel som satte fart på debatten. Men etter hvert ble det avslørt at den amerikanske avisa hadde utelatt å publisere den komplette uttalelsen Apple ga i forbindelse med saken. Det gjorde at The New York Times-artikkelen fremstod som unyansert. Artikkelen ga rett og slett ikke et komplett bilde av saken.

Annonse

For Apple viste seg å ha noen gode grunner til å fjerne flere av appene, noe Apples Phil Schiller redegjorde for i en e-post til en Macrumors-leser. Innholdet i e-posten var for øvrig det samme som ble sendt til New York Times.

Phil Schillers svar setter denne saken i et nytt lys

Apple med offisiell uttalelse

Nå har Apple kommentert saken ytterligere. I en pressemelding gjentar Apple mye av det Schiller skrev i e-posten.

«I motsetning til det The New York Times rapporterte denne helgen handler ikke dette om konkurranse. Det handler om sikkerhet», gjentar Apple.

Ifølge Apple har flere av utviklerne som tilbyr lignende apper som Skjermtid, benyttet seg av den såkalte MDM-teknologien, som lar en person styre flere enheter samtidig. Selskaper sier at dette utgjør en risiko for barna, som får personvernet og privatlivet sitt truet.

Hevder de begynte etterforskning i 2017

Noe av grunnen til at Apple ble kritisert, er at selskapet begynte å fjerne foreldrekontroll-apper omtrent samtidig som at de lanserte sin egen Skjermtid-app. Var det tilfeldig?

Apple hevder nå at de begynte å etterforske misbruk av MDM-teknologien tidlig i 2017 og at de oppdaterte sine retningslinjer for appgjennomganger i midten av 2017.

Vanskelig uten MDM

Apper som tilbyr samme (eller mer) funksjonalitet som Skjermtid, får fortsette å leve i App Store så lenge de ikke bruker MDM-teknologien. Men det er også her mye av sakens kjerne ligger; for å tilby funksjonaliteten disse appe tilbyr i dag, er MDM nesten en nødvendighet. Å gå bort i fra denne teknologien gjør at disse appene i stor grad begrenses.

Apple har ikke adressert akkurat den problematikken i sin uttalelse. Imidlertid skriver de dette:

«I denne appkategorien, og i enhver kategori, er vi forpliktet til å tilby et konkurrerende, innovativt app-økosystem. Det er mange utrolig vellykkede apper som tilbyr funksjoner og tjenester på lik linje med våre egne apper i kategorier som meldinger, kart, e-post, musikk, nettlesere, bilder, notater, kontakt-apper og betalingssystemer, for å nevne noen. Vi er forpliktet til å tilby et sted for disse appene der de kan lykkes ettersom de forbedrer brukeropplevelsen for alle».

Kanskje kan det tenkes at Apple lanserer et API som gjør det mulig å tilby lignende funksjonalitet uten MDM, men det blir bare spekulasjoner på nåværende tidspunkt.

Les hele pressemeldingen fra Apple her.

Annonse
Annonse