App-utviklere mister livsgrunnlaget sitt: – Vi hadde forventet litt høflighet fra Apple

Skjermbilde 2019-04-28 kl. 13.03.57
Etter at Apple lanserte «Skjermtid» har lignende apper begynt å forsvinne fra App Store.

Oppdatert 15.33: NY Times-artikkelen inneholdt ikke den komplette uttalelsen fra Apple. Det setter saken i et nytt lys. Les oppdatert artikkel med uttalelse fra Phil Schiller her. 

Med iOS 12 introduserte Apple en ny funksjon kalt «Skjermtid», som lar deg overvåke din egen skjermbruk, og sette begrensninger for hvor mye du kan bruke hver enkelt app.

– Dreper industrien

Men Apples egen Skjermtid-app er langt i fra den eneste appen som tilbyr slik funksjonalitet. Mange lignende apper fra tredjeparter ligger i App Store. Eller rettere sagt: lå ute i App Store.

Annonse

For Apple har hatt en streng praksis som i det siste året har gitt lite rom for konkurranse.

– De fjernet oss helt ut av det blå. De dreper denne industrien systematisk, sier sjef for appen OurPact, Amir Moussavian, til The New York Times.

Han er blant mange utviklere som har opplevd at sin egen skjermtid-lignende app blir fjernet fra App Store.

Ifølge undersøkelser utført av The New York Times og Sensor Tower, har 11 av de 17 mest populære skjermtid-appene blitt enten fjernet eller begrenset iløpet av det siste året.

Brudd på retningslinjer

Men Apple mener de har sitt på det rene, juridisk sett, når de fjerner appene.

Når utviklere lanserer appene sine godtar de samtidig Apples vilkår, som blant annet sier «ikke lag en app som fremstår forvirrende likt med et eksisterende Apple-produkt, grensesnitt, app eller reklametema».

Men utviklere som har blitt rammet av Apples strenge regime føler seg urettferdig behandlet.

– Som en utvikler som har vært på App Store i ti år forventet jeg i det minste noe høflighet fra Apple. For eksempel ved at de hadde ringt oss og forklart hva vi gjorde galt, sier Suren Ramasubbu, sjef i Mobicip.

Appen hans, som gir foreldre kontroll over barnas skjermbruk, er lastet ned 2.5 millioner ganger. 70 prosent av disse nedlastingene er til iOS.

Hevder han ikke fikk mulighet til å fikse problemene

19. januar i år mottok Ramasubbu en melding fra Apple. I meldingen stod det at han hadde 30 dager på seg til å endre Mobicip-appen.

«Hvis du har noen spørsmål om denne informasjonen, vær snill å svar på denne meldingen for å gi oss beskjed», skal Apple har skrevet.

Ramasubbu skal ifølge ham selv ha svart på Apples melding fire ganger iløpet av de neste 27 dagene. Han fikk ikke svar. Deretter republiserte han appen i App Store, denne gangen med endringer han håpet Apple ville godta.

Det gjorde de ikke.

Til ingen nytte

Apple skal ha sendt ham en ny melding: «Appen din bruker offentlig API-er på en måte som ikke er godkjent, noe som bryter med vår retningslinje 2.5.1 i App Store».

Ramasubbu var frustrert og søkte svar. Hva kunne han gjøre for å stoppe Apple fra å fjerne inntektsgrunnlaget hans?

«Enhver generell retning, hint eller spesifikk veiledning vil bli satt pris på. VI har vært en av pionerene innenfor apper som tilbyr foreldrekontroll på App Store i over ti år. Vi har alltid spilt etter reglene. Vær så snill å pek oss i riktig retning, så tar vi det derfra».

Meldingen var til ingen nytte.

Kort til etter kom svaret fra Apple: «Din app har et uløst problem og har blitt fjernet fra Apple».

Verken mer eller mindre, altså. Ingen begrunnelse eller forklaring.

– Plutselig har vi ikke en virksomhet lenger, sier Ramasubbu til New York Times.

Dette sier Apple

I lys av artikkelen i avisa, samt at flere andre medier har omtalt denne praksisen, har Apple kommet med følgende uttalelse.

«Vi behandler alle apper likt, inkludert de som konkurrerer med våre egne tjenester. Vårt intensiv er å ha et levende app-økosystem som tilbyr forbrukere tilgang til så mange kvalitetsapper som mulig».

 

Kilde:
nytimes

Annonse
Annonse