Store avsløringer: slik blir iOS 13 – store multitasking-forbedringer og nattmodus

Store avsløringer: slik blir iOS 13 - store multitasking-forbedringer og nattmodus
iOS 13 har mye bedre multitasking på iPad, forbedret epost og universalt mørkemodus for å nevne noen av forbedringene.

3. juni får vi se første glimt av iOS 13 i form av beta 1, men allerede nå har 9to5mac avslørt en rekke av forbedringene.

iOS 12 satte fokus på ytelse – iOS 13 setter fokus på forbedringer som gjør det lettere å samarbeid, og som gjør iPad til en mer seriøs arbeidsmaskin.

Store multitasking-forbedringer

Apple-bloggen har nemlig snakket med personer som er involvert i utviklingen, og de har en rekke interessante forbedringer å snakke om, inkludert en heftig oppgradert multitasking-opplevelse.

Annonse

Man vil nemlig kunne feste en rekke apper i forskjellige størrelser. Hvert av disse “vinduene” med en app kan festes til en del av skjermen, og gjøres mulig å flytte igjen med en flytte-gest etter at den er “limt fast”. Når man utfører dette blir appen, eller appene, vist som et kort som kan flyttes fritt rundt.

Kort som dette kan også plasseres over hverandre. “Kortstokken” med apper får dybdeeffekt slik at man kan se hvilke apper som er på topp, og hvilke som er i bunn. Kort kan flikkes bort for å bli kvitt dem.

Det høres med andre ord ut som at man vil kunne arrangere skrivebordet mer som på en stasjonær maskin med macOS eller Windows.

En annen forbedring som vil gjøre iOS til et mer robust arbeids-OS, er støtte for å velge flere elementer i en tabell samtidig, og man vil kunne flytte elementer med flere fingre og stable sammen en rekke elementer med fingrene for enkelt å kunne dra og flytte større mengder innhold.

Mørkemodus og angrefunksjon

Et universalt mørkemodus er også på plass og aktiveres fra systeminnstillingene. En høy-kontrast-versjon er også på plass, som kjent fra macOS. Og, iPad-apper som kjører på Mac med Marzipan-plattformen drar også nytte av mørkemodus på begge plattformene.

Tastaturet til Apple får nå endelig en skikkelig angrefunksjon, slik at man slipper å riste enheten. I stedet vil man kunne sveipe med tre fingre frem og tilbake i teksten.

Endelig endres også volumkontroll-grensesnittet, slik at den ikke er i veien.

En proffere iPad-surfeopplevelse

Hva angår Safari vil iPad-versjonen automatisk nå spørre nettsiden om å levere skrivebords-utgaven av nettsiden, slik at man slipper å surfe på en liten iPhone-utgave, som jo ofte også mangler funksjonalitet.

Skrifttyper trenger man ikke lenger å installere en profil for, om det mangler noen. I stedet vil systemet automatisk varsle brukeren om man åpner et dokument som mangler skrifttypen.

Bedre epost-app og samarbeid mellom apper

Apples epost app er helt ok, men mangler en del funksjoner man finner hos tredjeparter, så derfor ruster Apple opp og vil i iOS 13 levere en epost-app som kategoriserer meldinger under merker som “markedsføring”, “ikke viktig”, “reise”, og slike ting.

Kategoriene er også søkbare. Man vil også kunne legge epost-meldinger til en “les senere”-liste.

Pages, Numbers og Keynote-appene fra Apple kan samarbeide seg imellom, og med iOS 13 vil denne støtten utvides til tredjeparts arbeids-apper. Også Reminders-appen oppdateres. Det vil nok mange sette pris på, for den fungerer langt fra optimalt slik fungerer nå.

 

Kilde:
9to5mac

Annonse
Annonse