Her konfronteres krypto-svindlerne
Personen bak selskapet konfronteres av Svindeljegerne.

Annonse


Se da krypto-svindlerne ble konfrontert

Denne artikkelen inneholder reklamelenker.

Kronikk av Fredrik Drevon. Researcher i Svindeljegerne, Monster Entertainment.

Bevingede penger har en grenseløs skjønnhet. Men hva hvis pengene svever vekk fra din bankkonto, og inn på en svindlers konto i Montenegro, og deretter til et skatteparadis i Stillehavet?

Oppdatert, 21:58:

Annonse


Se da Svindeljgerne konfronterte Blue River Optimum-sjef Artur Hochberg på Malta. Hendelsen førte til at kryptosvindeloffer Kihlman fikk tilbakebetalt et stort beløp:

Slik startet det

I november 2017 kom trebarnsfaren Kristian Kihlman over en Facebook-annonse fra trading-plattformen soarfx.com. Soar betyr å sveve. Fx er en referanse til forex, eller foreign exchange, som betyr å kjøpe og selge valuta for å tjene penger på endringer i valutakurser.

Vi avslørte kryptosvindlerne på Malta
Programleder Ole Eikeland på Svindeljegerne-opptak i studio. (Ill.: Fredrik Drevon)

Kihlman investerte først 500 euro på soarfx.com, og ble snart oppringt av en svensk selger som kalte seg Sebastian Larsson. Han rådet Kihlman til å investere i deres nye tradingplattform for kryptovaluta, cryptorise.com.

Soarfx holder til i dette kontorbygget på Malta.
Soarfx holder til i dette kontorbygget på Malta. (Ill.: Ole Eikeland)

Umulig å få ut gevinsten

Kihlman gikk inn med 10,000 euro i cryptorise.com, og i løpet av få uker var verdien doblet, så han investerte 5000 euro i aksjer samme sted. Imidlertid viste kontoutskriften at han var blitt trukket for 7500 euro. Dessverre ble hans krav om å få tilbakebetalt 2500 euro ignorert.

Dermed begynte Kihlman å ane at han var blitt svindlet. Da han prøvde å realisere verdiene sine var det umulig å få kontakt med Larsson og de andre selgerne. Plutselig var domenet cryptorise.com parkert.

Kihlmans totale tap (investeringer og overtrekk) hos soarfx.com og cryptorise.com ligger på 180,000 kroner. Medregnet den urealiserte gevinsten på tradingen, er tapet betydelig høyere.

Det var i praksis bryllupspengene til Kihlman og hans kone som her hadde gått i vasken. Paret har vært samboere i mange år, og hadde omsider bestemt seg for å gifte seg, og markere dette med en stor feiring.

Fant svindleren i domeneregister

Det første vi gjorde da Kihlman kontaktet oss var å søke opp tradingplattformene i domeneregisteret whois.com.

Vi ønsket å finne ut hvem som eier plattformene, hvor eierne holder til, og hvor pengene går. Dessuten trengte vi et solid bevis bak Kihlmans påstand om at soarfx.com og cryptorise.com er to sider av samme virksomhet.

Eieren av soarfx.com var skjult bak såkalt domain privacy, men for cryptorise.com var Artur Hochberg og selskapet Blue River Optimum oppført som registrant. Vi sikret dette beviset ved å ta et skjermbilde.

Registrar-informasjonen.
Registrar-informasjonen.

Noen dager senere var informasjonen om cryptorise.com sin eier anonymisert. Rask sikring av bevis er hovedforklaringen på hvordan et tips fra en noe impulsiv kryptoinvestor kunne bli til en svindeljakt på Malta.

Riktignok viste Kihlman oss en kontoutskrift der det står at pengene hans gikk til soarfx.com sin konto i Montenegro, men utskriftene alene hadde ikke vært nok til å bygge et program på.

Forøvrig hadde vi lite informasjon å gå på fra Kihlman fordi alle selgerne han hadde vært i kontakt med hos soarfx.com og cryptorise.com, opererte under fiktive identiteter.

Da vi startet å grave var domenet cryptorise.com allerede parkert, men vi fant bufret informasjon om innholdet på nettsiden, der det står at «CryptoRise is a trading name of Bluestar International Acquiring Ltd.»

På soarfx.com, som fortsatt er oppe og går, står det at plattformen er eid av Bluestar International Acquiring Ltd., som ikke overraskende er registrert i skatteparadiset Marshall-øyene. Svenske og italienske finansmyndigheter advarer mot soarfx.com og Bluestar International Acquiring Ltd.

Søkte på jobb hos svindlere

Ifølge internasjonale foretaksregistre er Blue River Optimum Ltd. registrert på Malta.

Hverken soarfx.com eller cryptorise.com er registrert som foretak, men ser ut til å være plattformer. Personen registrert som eier av domenet cryptorise.com, Artur Hochberg, har skjult sine spor ganske godt. Men på tross av at han kun har to venner på Facebook, fant vi faktisk ledetråder der.

På jobbportaler i en rekke europeiske land dukker det opp stillingsannonser fra Blue River Optimum, og vi bestemte oss for å søke jobb som selger. Selskapet søker telefonselgere som kan flytte til Malta, men det fremgår ikke i annonsene hva man skal selge.

Allerede samme dag fikk vi svar fra en person som signerte med Fabio Morandi, Broptimum. Soarfx.

Svaret vi fikk på jobbsøknaden ble et viktig kort fort å bevise hvem som svindlet Kihlman, hvordan de er organisert, og hvor de holder til.

I svaret står det at hvis vi oppgir telefonnummer, skal vi bli ringt opp og få all nødvendig informasjon om jobben. Fra før av visste vi at administrator for Blue River Optimums Facebook-gruppe het Fabio Delfino.

Da en Fabio Morandio besvarte vår jobbsøknad adressert til [email protected], svarte han ikke fra [email protected], men fra [email protected]. Avsenderen fremsto dermed som HR-sjef for både Blue River Optimum og soarfx.com.

Siden Fabio Delfino også fremsto som HR-sjef på Blue River Optimum sin Facebook-side, er det sannsynlig at Fabio Delfino er denne personens virkelige navn, og at Fabio Morandi er hans pseudonym.

Vi har ellers funnet mye informasjon som tyder på at en reell person som heter Fabio Delfino jobber hos Blue River Optimum og soarfx.com.

Jobbintervju på Malta

Men vi hadde fremdeles ikke mange nok brikker på plass til å kunne sende et tv-team til Malta.

Derfor passet det perfekt at en av programlederne i Svindeljegerne, Ole Eikeland, skulle til Malta i forbindelse med et annet jobboppdrag. Vi spurte Ole om han i samme slengen kunne sjekke om adressene vi hadde på Malta-svindlerne var korrekte, og om han på lovlig vis kunne komme seg inn i kontoret deres, for eksempel ved et jobbintervju.

Skiltpraksis på Malta er kaotisk, og utenfor hovedgatene er det ikke alltid lett å finne frem til riktig adresse, selv ved hjelp av Google og GPS.

I en lang gate med numre tilsynelatende slengt opp hulter til bulter, fant Ole omsider Blue River Optimum-kontoret. En dresskledd Ole gikk opp i andre etasje og spurte etter Fabio. Han var ikke tilstede. Derimot fikk Ole snakke med en annen lederskikkelse.

Les også: Hvordan kjøpe Ethereum

Ole hadde altså ingen avtale på forhånd med Blue River Optimum. Han bare møtte opp, og sa at han prøvde å få tak i Fabio, men siden Fabio ikke var der, fikk Ole innvilget et spontant jobbintervju med en annen leder.

Ole gikk forsiktig frem på jobbintervjuet. Han fortalte at han heter Ole Eikeland, og hvorfor han var kvalifisert til jobben, men utleverte ellers få detaljer om seg selv. Egentlig er Ole 20 år for gammel for en slik selgerjobb. De ansatte i Blue River Optimum ser ut til å være i 20-30 årene, men den norske kandidaten halte samtalen i land ved hjelp av sine kunnskaper om valutatrading. Han har jo tidligere jobbet som megler i Pareto.

Forretningsmodellen til Blue River Optimum ser ut til å være klassisk investeringsbedrageri.

Det er uklart om virksomheten faktisk investerer pengene dine videre. Uansett ser det ut som at de vil ha deg til å tro at de investerer pengene dine. Så går kursene opp og opp, slik at du blir fristet til å hive inn mer penger. Men når du vil ha ut penger, får du da ut noe som helst? Sannsynligvis ikke.

Mannen som intervjuet Ole var svevende når det kom til lønn. De har en slags grunnlønn, og hjelper nyansatte med bolig på Malta i en startfase. Men lønnen er stor i grad provisjonsbasert. Fabio Delfino dukket aldri opp da Ole var der.

Vi fikk tre ting ut av denne rekognoseringen.

• Vi fikk vite at Blue River Optimum har det som Investopedia kaller for boiler-room operation, det vil si et salgskontor rigget opp i billige lokaler for aggressivt salg basert på villedende informasjon.
• En sterk indikasjon på at sjefen for det hele ikke er Fabio Delfino/Morandi, men Artur Hochberg.
• Førstehåndskunnskap om hvor virksomheten er lokalisert.

Konfrontasjon på Malta

Med denne kunnskapen vel i havn kunne vi planlegge konfrontasjonen med Hochberg.

Bloomberg.com kaller Malta for «a cryptocurrency and online gambling hub plagued by allegations of corruption and money laundering.» Så det er neppe tilfeldig at virksomheten som svindlet Kihlman valgte å etablere seg akkurat der.

I tillegg til videre kartlegging av Blue River Optimum, opprettet vi en brukerprofil på soarfx.com for å teste hva de tilbyr. Dessuten kartla vi sikkerhetsmessige faktorer for journalister på Malta. Endelig var alt klart for den avgjørende Malta-turen.

Kort tid etter ankomst på Malta sender Ole intervjuforespørsler til både Fabio Delfino og Artur Hochberg via Messenger og epost. Forespørsler blir også sendt via epost til Blue River Optimum og soarfx.com.

Svar lar vente på seg. Etter mye venting drar teamet for å konfrontere Hochberg. Omtrent i det øyeblikket Ole går ut av bilen utenfor Blue River Optimum-kontoret, kommer svaret på epost fra Hochberg om at henvendelsen vedrørende Kihlman er under behandling.

Svindeljegerne kan ikke vente i mange dager eller uker på Malta. Ole ringer på døren. Det tar litt tid. Plutselig blir døren åpnet, og der står Hochberg, med en ikke spesielt vennlig fremtoning, ifølge Ole. Hochberg bekrefter at han eier Blue River Optimum. Ole spør om han vil gjøre opp for seg overfor Kihlman, noe Hochberg samtykker i. Hvordan dette møtet utspiller seg videre, kan du se i programmet..

Etter konfrontasjon gikk et avtaleutkast frem og tilbake på epost mellom Ole og Hochberg. Kihlman inngikk et forlik med Blue River Optimum som ga Kihlman all grunn til å juble. Hochberg nektet imidlertid for at han hadde noe med soarfx.com å gjøre.

Heldigvis for Kihlman valgte svindlerne på Malta å gjøre opp for seg. Pengene Kihlman fikk tilbakebetalt fra Blue River Optimum, kom svært godt med da Kihlman og hans kone i sommer omsider giftet seg etter å ha vært samboere i mange år.

Les også: Hvordan kjøpe IOTA

Vær kritisk til luftslott

DNB har merket en sterk økning i investeringsbedragerier: «Kriminelle misbruker folks manglende kjennskap til bitcoin, andre kryptovalutaer og hvordan disse markedene fungerer, og får dem til å tro at de investerer i kryptovaluta, gjerne via falske nettsider.»
På nettsidene til Finanstilsynet finnes en rekke gode råd til deg som ikke ønsker å bli offer for investeringsbedrageri.

Hvis noen kontakter deg angående en spennende investering, bør du kreve å få vite personens navn, adresse og telefonnummer. Send aldri personopplysninger eller penger til ukjente personer eller foretak.

Det kan også være en fordel å ha i bakhodet det berømte visdomsordet fra Dr. House: «It’s a basic truth of the human condition that everybody lies. The only variable is about what».

Annonse


Annonse


Annonse