Hvordan Kjøpe Bitcoin i 2021 fra Norge

Hvordan Kjøpe Bitcoin i 2021 fra Norge

Slik kan du kjøpe og selge bitcoin fra Norge enkelt. Bruk bank, kredittkort, PayPal eller andre betalingsmetoder.

Å kjøpe bitcoin har blitt vesentlig lettere kun det siste året. Lanseringen av nye kryptovalutabørser, kombinert med flere betalingsmetoder har fjernet mange av de barrierene som tidligere stod i veien.

Første steg innebærer at du åpner en konto for å kjøpe bitcoin. Det raskeste alternativet vil være å benytte seg av tjenesten til eToro. De tilbyr flest betalingsmetoder med både kredittkort/debetkort, PayPal, bank, Skrill osv. Du kan også handle bitcoin fra en norsk børs, enda det som oftest vil ta lenger tid å sette i gang.

Åpne en konto for å kjøpe bitcoin

Populæretoro 1. eToro – Kjøp bitcoin med kredittkort, debetkort, bank og PayPalKjøp bitcoin fra Norge umiddelbart. Handle for opptil 20.000,- kr og verifiser deg senere. Flest betalingsmetoder og et stort utvalg av øvrige typer kryptovaluta.
  • Kjøp bitcoin på 5 minutter.
  • Brukervennlig og enkel handelsplatform
  • Reguleres av det britiske Finanstilsynet (FCA) og CySeC

OBS: Bitcoin er et volatilt investeringsprodukt. Markedet er uregulert og som investor innad i EU har du ingen særskilt beskyttelse. Du risikerer derfor å tape penger på investeringene dine.

Hvordan åpne konto i 2021 – Steg for steg

I dette eksempelet ser vi nærmere på hva som kreves for å kjøpe bitcoin fra Norge på 10 minutter via eToro. De har det beste utvalget av betalingsmetoder, noe som inkluderer muligheten til å sette inn penger med både debetkort og kredittkort.

Slik setter du i gang:

  1. Begynn med å åpne en konto ved å klikke her. Da sendes du direkte til den delen av siden som lar deg åpne konto.
  2. Skriv inn ønsket brukernavn og passord (tips: velg et sterkt passord).
  3. Verifiser eposten din. Du vil deretter sendes direkte til handelsoversikten som lar deg kjøpe og selge bitcoin.
  4. Velg en innskuddsmetode: Her finner du det største utvalget av betalingsmetoder. Du kan blant annet kjøpe bitcoin med bankoverføring (SEPA), kredittkort/debetkort (VISA, MasterCard, Discover), Klarna, Neteller og en rekke andre betalingstyper.
  5. Klikk på den delen av siden som heter Handelsoversikt. Her finner du kryptovaluta som et av alternativene.
  6. Legg inn en ordre og kjøp bitcoin for ønsket beløp.

Verdt å vite: Å handle bitcoin fra en norsk bitcoinbørs er som regel enklere enn å benytte seg av utenlandske sider. Unntaket er eToro som lar deg kjøpe bitcoin for opptil 20.000 kroner før du må verifisere identiteten din.

Enkle fakta om platformen

Til forskjell fra andre børser er det mulig å handle på eToro før du har verifisert deg. De lar deg kjøpe bitcoin for opptil €2000 uten verifisering.

Her er det viktig å påpeke at du ikke får tatt ut pengene dine før du har fullført verifisering av identiteten din. For verifisering holder det å sende inn et bilde av pass/førerkort, pluss dokumenter som beviser adressen din.

Hva koster det?

eToro krever et gebyr på 0,75% som er høyere en MiraiEx hvor det koster 0,5%. Til gjengjeld får du raskere tilgang og slipper vente på at bankinnskudd krediteres.

Kjøp bitcoin fra en norsk børs

I dette eksempelet ser du hvordan du går frem for å kjøpe bitcoin i 2021 via den norske børsen, MiraiEx. Utover å tilby handel med bitcoin er det også mulig å kjøpe ethereum, samt 3 andre handelspar på siden.

Fordelen med å bruke den norske børsen er at de støtter hurtigbetaling for visse banker, pluss at de gir deg en liten bonus som ny kunde. Med hurtigbetaling vil pengene som regel være tilgjengelig for kjøp av bitcoin innen 60 minutter.

Begynn med å besøke børsen ved å klikke på lenken i tabellen, noe som tar deg direkte til registreringssiden. Bildet under viser deg en detaljert forklaring av hva som kreves for å verifisere seg. Totalt tar det rundt 15 minutter å fullføre prosessen.

Steg 1 er å verifisere seg. Deretter fyller du ut kontrollskjemaet – Vipps så er du klar til å kjøpe bitcoin!

Mer om utenlandske børser

Manuell verifisering av ID hos utenlandske kryptovalutabørser kan ta alt fra 1-3 dager. I visse tilfeller vil det trekke ut i tid hvis det er noe feil med dokumentasjonen.

Skal du først benytte en utenlandsk tjeneste er det best å holde seg til en etablert aktør med stor brukermasse. Ettersom man sender inn kopier av pass eller førerkort er det viktig at dokumentene ikke kommer på avveie.

Hvordan du kjøper bitcoin for norske kroner

Steg 3 er å handle bitcoin med de norske kronene du har satt inn. Her har du to valg.

Første metode: Bruk markedsplassen for kjøp og salg

Legg merke til differansen mellom beste kjøp og salgspris. Skal du kjøpe bitcoin lønner det seg å legge inn et tilbud som ligger litt over beste kjøpspris.

Hos MiraiEx betaler du 0,45% av beløpet i kurtasje, uansett om du bruker market eller limit. På siden skriver de 0,5% i gebyrer, men i realiteten får man 5% av gebyrene som cashback tilbake (en slags bonusordning).

Metode nummer 2:

Kjøp bitcoin via den delen på siden som heter kjøp og selg. Den eneste forskjellen mellom dette og handel på markedsplassen er at MiraiEx utfører handelen på dine vegne. Ønsker du å lese mer om hvordan dette fungerer? MiraiEx har en rekke guider på nettsiden sin som viser hvordan du foretar handler i praksis.

Her kjøper de kun til den beste tilgjengelige prisen og fyller ordren din. Det kan være litt risikabelt, da det avhenger av spreaden i ordreboken på det tidspunktet du kjøper.

Kjøpe bitcoin med VISA

Du har i utgangspunktet to valg når du skal kjøpe bitcoin. Det er å bruke enten VISA kort eller vanlig bank. Noen børser tilbyr også Mastercard som kjøpsmetode, men antallet er begrenset. For det første så er det ingen norske børser som tillater deg å kjøpe bitcoin med VISA. For det andre vil de fleste børsene som tilbyr kortbetaling kreve verifisering.

PS: Kun én aktør lar deg handle bitcoin uten verifisering på forhånd og det er eToro. Til gjengjeld har du ikke lov til å trekke ut penger før verifiseringen er fullført.

Hva er fordelene med å bruke VISA?

Hovedfordelen er at du kan kjøpe bitcoin raskt, uten å vente på at overføringen finner sted. Det kan være frustrerende å måtte vente flere dager på at bankoverføringer krediteres, og særlig hvis du har god tro på en prisoppgang.

Å kjøpe bitcoin med et kredittkort eller debitkort gir deg økt fleksibilitet og du får tilgang til midlene umiddelbart. Ulempen er at det koster mer i gebyrer.

Dyrt å bruke VISA

Bruker du VISA som betalingsmetode vil det fort koste deg opptil 3-4% av kjøpesummen. Hvorvidt det er verdt kostnadene blir opp til deg selv å vurdere. Husk at det også vil være grenser for hvor mye du kan handle. Som regel er maksbeløpet satt til mellom 10.000 og 30.000 kr per transaksjon. I 2021 har det blitt noe billigere å bruke kort som betalingsmetode, men det forblir fortsatt et dyrt alternativ.

Grunnen til at det koster så mye penger er at børsen løper risiko for noe som kalles for en chargeback. Det skjer når kjøperen hevder at kortet ble misbrukt (f.eks stjålet) og brukt til å kjøpe bitcoin. Da får kunden pengene tilbake, pluss at børsen taper det beløpet de solgte for til å begynne med.

Hvordan kjøpe bitcoin med bank?

Å kjøpe bitcoin via vanlig bankoverføring er det billigste alternativet. Det er veldig enkelt og regnes som den sikreste betalingsmetoden.

Velger du å handle bitcoin fra en børs i Norge med bankbetaling kan det gjøres på to ulike måter. Den første er å sende pengene via straksbetaling. Noen norske børser støtter denne betalingsmetoden, men ikke alle. For å bruke straksbetaling må du også ha konto hos en bank hvor dette støttes.

Tips: Husk å inkludere referansenummeret i meldingsfeltet når du overfører pengene. Det hjelper bitcoinbørsen med å se at pengene ble sendt av deg, og lar de kreditere kontoen før navnet vises i mottakerregisteret.

Kjøper du bitcoins hos en børs i utlandet vil det kunne ta litt lenger tid å få pengene satt over, avhengig av hvilket land børsen opererer i. Som et eksempel vil det kun ta 1 dag å overføre penger via banken til eToro. Det skyldes at de har Europeiske bankkontoer som benytter SEPA systemet for betalinger.

Sender du penger til USA eller andre kontinenter vil det derimot kunne drøye flere dager før pengene står på konto.

Kan man kjøpe bitcoin med PayPal?

Svaret er ja. Til dags dato har vi kun funnet én aktør som tilbyr dette, og du ser flere detaljer om dette i listen vår over de ulike børsene på toppen av siden.

PayPal er en rask og effektiv betalingsmetode, men vil på lik linje med kortbetaling koste deg mer i gebyrer. Særlig hvis du må veksle mellom ulike valutaer før du skyter inn pengene.

Visste du at: Fra og med begynnelsen av 2021 blir det mulig å kjøpe, selge og oppbevare bitcoin med PayPal. Løsningen er allerede rullet ut i USA, der brukere kan kjøpe og selge kryptovaluta fra sin egen lommebok (wallet). Via lommeboken kan du kjøpe bitcoin, bitcoin cash, ethereum og litecoin.

Enn så lenge er det ikke åpnet for at brukere av PayPal lommeboken kan trekke ut kryptovaluta til en annen adresse, men det antas at PayPal åpner for dette på et senere tidspunkt.

Beløpsgrensen man kan kjøpe for vil sannsynligvis settes til 10.000 USD per måned, eller det som tilsvarer rundt 90.000 norske kroner. PayPal har på nåværende tidspunkt nærmere 340 millioner brukere, så dette vil utgjøre en vesentlig forskjell på lang sikt.

Fordelene med å bruke PayPal

Innskuddet på børsen skjer umiddelbart, noe som betyr at du kan investere i bitcoin med en gang. Med PayPal er det også mye lettere å holde oversikt over beholdningene dine. Du kan for eksempel lagre forskjellige valutaer, inkludert NOK, USD og EUR som du bruker til å handle bitcoin.

Det er viktig at du bruker en PayPal konto som har ditt eget navn. Bruker du kontoen til en annen person vil børsen kunne sperre handelskontoen din.

Kjøp med VIPPS

Det er dessverre ikke lenger mulig å kjøpe bitcoin fra Norge med VIPPS. Selskapet har oppdatert vilkårene sine til å inkludere et forbud mot kjøp av bitcoin og andre typer kryptovaluta. Ønsker du å kjøpe bitcoin raskt finnes det derimot et annet alternativ som er enklere og sikrere enn bruk av VIPPS.

1. Åpne en konto ved å følge lenken i tabellen på toppen av siden.
2. Verifiser eposten din og fyll ut skjemaet med ca. 20 spørsmål (selskapet er lovpålagt å stille disse spørsmålene).
3. Sett over penger ved å bruke debet eller kredittkort (like raskt som bruk av VIPPS).
4. Kjøp bitcoin for ønsket beløp. Hele prosessen tar rundt 5 minutter.

Du overfører deretter norske kroner til mottakers VIPPS-konto og markerer handelen som betalt. Deretter vil selgeren løslate dine bitcoins fra sin escrow konto.

OBS: Pass på at du velger en selger som har et godt renommé. Det vil si at personen har gjennomført en rekke handler tidligere og fått gode tilbakemeldinger fra kjøperne sine. Det er heller ingen garanti for at noen av selgerne vil godta dette som betalingsmetode. VIPPS oppgir selv at handel av kryptovaluta er i strid med vilkårene deres.

Gebyrer og kurtasje

Å kjøpe bitcoin kan være frustrerende ettersom handelen ofte blir gjenstand for høye kurtasjekostnader, samt spread (differansen mellom beste kjøps og salgspris. Når du legger inn en kjøpsordre på børsen kan det gjøres enten som en limit eller market ordre. 

Det første alternativet betyr at du er villig til å betale X pris, og at noen andre må fylle ordren for at handelen skal gjennomføres.

PS: Markedspris innebærer at du kjøper bitcoin til gjengjeldende pris. Det er den salgsordren som har best pris på daværende tidspunkt.

Dette kan by på problemer hvis det er en for stor spread (differanse) mellom selger og kjøper.

Særlig hos mindre etablerte børser kan det være vanlig å se store spreader når man kjøper bitcoin. Ofte er det snakk om 1,50 – 2,00% overpris kun for å kjøpe med markedsordre.

For å spare penger bør du alltid legge inn en limit ordre og vente på at den fylles. Det har også litt å gjøre med gebyrstrukturen til børsen (kurtasjen).

Hva du bør vite om å investere

Når du skal kjøpe bitcoin (BTC) eller kjøpe andre typer kryptovaluta har du flere muligheter. Inntil nå har de fleste valgt en kryptovalutabørs i utlandet, som er både dyrt og tidkrevende.

Dette har endret seg markant det siste året, og du finner mer informasjon om det hos Privatøkonomen.

Den første utfordringen du vil støte på er hvilken betalingsmetode du bør velge? Kun noen få kryptobørser lar deg handle med debit/kredittkort, og alle disse er basert i utlandet.

Det vil nesten alltid lønne seg å bruke en standard overføring via bank hvis du planlegger å kjøpe for større beløp.

Skal du kjøpe bitcoin med betalingskort vil det fort koste opptil 4-5% i transaksjonsgebyr. I tillegg er det veldig begrenset hvor mye bitcoins du har lov til å kjøpe per gang.

Lønner seg å investere langsiktig

Hvis du først velger å kjøpe bitcoin bør du investere med langsiktig perspektiv. Mange kaster seg inn med mål om å tjene raske kroner på prisspekulasjon. 

Kjøp bitcoin med en langsiktig horisont. Prisene vil falle og stige mye på kort tid.

Det lønner seg heller å holde fast på bitcoins over tid, for å dra nytte av inflasjonen. Det myntes kun et bestemt antall stykk (21 millioner) og den siste halveringen inntraff i mai.

Prisen fortsetter å stige

Den siste perioden har prisen ligger omkring 90-95.000 kroner. Det tilsvarer en prisøkning på mer enn 230% sammenlignet med bunnivået i mars måned.

Prisen på BTC er ekstremt volatil og kan endre seg raskt fra dag til dag. I mars måned kræsjet prisen over 50% på ett døgn, uten at det var noen klar årsak til prisfallet.

Velger du å kjøpe bitcoin som en langtidsinvestering er det viktig å være forberedt på at prisene kan falle drastisk og at det kan påføre deg kortsiktige tap.

Unngå å selge hvis prisene faller, og hold investering med et langsiktig perspektiv.

Kjøp med derivater

Å handle derivater for bitcoin gjør det mulig å shorte, såvel som gå long. Med shorting betyr det at du vedder på at prisene vil falle, mens long gir deg eksponering for oppsiden.

Det finnes også en alternativ måte å kjøpe bitcoin, som gir deg en annen form for eksponering.

Her er det snakk om derivater hvor du handler basert på et underliggende instrument. Med andre ord er det ikke snakk om å kjøpe bitcoin fysisk, men heller at du kjøper kontrakter som er knyttet til prisen.

Å benytte derivater til prisspekulering er samtidig noe som frarådes med mindre man har satt seg grundig inn i temaet og vet hvordan det fungerer.

Bitcoin Norge og Justcoin

Bitcoins Norge var også kjent som Bitcoins Norway. Denne børsen eksisterer ikke lenger. Platformen ble hacket i 2019 og eierne valgte deretter å stenge ned hele markedsplassen.

Dette førte til utstrakt misnøye, ettersom kundene ble innløst til en langt lavere pris enn hva den daværende verdien lå på. Investorer valgte etterhvert å gå til gruppesøksmål mot eieren, for å få tilbake mellomlegget.

En annen børs som lot brukere kjøpe bitcoin var Justcoin. Den ble grunnlagt i 2014 og var på et tidspunkt den eneste børsen hvor kunder kunne handle bitcoin innad i Norge.

Justcoin ble lagt ned i starten av 2017 og har per dags dato ingen aktivitet på siden.

Advarsel: Kryptovaluta (inkludert bitcoin) er å regne som volatile investeringsprodukter som kan variere kraftig i pris på kort tid. Derfor passer det ikke for alle investorer. Utenom handel av kryptovaluta via CFD kontrakter så er ikke kryptovaluta regulert innad i EU. Derfor fører ingen EU organer et overordnet tilsyn med bransjen. Du løper risiko for å tape kapitalen du investerer.