ethereum norge

Hvordan Kjøpe Ethereum fra Norge – Steg for Steg

Slik kjøper du ethereum fra Norge på en trygg og enkel måte. Se hvor du kan handle ETH med bank, VISA & PayPal.

Kjøpe ethereum på nettet – Velg en børs

Når du skal velge børs for å kjøpe ethereum er det særlig tre ting som er verdt å fokusere på

 • Hvilke betalingsmetoder de tilbyr
 • Hvor raskt du kan åpne en posisjon
 • Hvilke andre kryptovalutaer som er tilgjengelig utover ethereum

Her ser du 2 børser som gjør det enkelt å handle ethereum. Ett av alternativene lar deg også bruke andre betalingsmetoder utover kort og bank.

BEST UTVALGetoro logo 1. eToro – Kjøp Ethereum på 5 minutterRaskeste alternativ. Kjøp ethereum umiddelbart med kort, bank, PayPal og en rekke andre betalingsmetoder.
 • MERK: Laveste innskuddsbeløp første gang er €200. Deretter €50.
 • Flest betalingsmetoder og enkel platform å bruke.
 • Regulert av FCA (britiske finanstilsynet) og CySEC

Kryptovaluta er et volatilt investeringsprodukt der prisene kan svinge kraftig på kort tid. EU-markedet er ikke regulert og som investor har du ingen særskilt beskyttelse mot økonomiske tap. Du risikerer derfor å tape penger.

miraiex logo 2. MiraiEx – Norsk børsHandle ethereum fra Norge ved hjelp av bankinnskudd. Motta en startbonus som ny kunde.
 • Norsk børs registrert hos Finanstilsynet.
 • Bruk BankID/Vipps for verifisering
 • Støtter straksbetaling i nettbank for noen få banker

Kjøp ethereum – steg for steg

PS: Denne forklaringen gjelder kun for å kjøpe ethereum fra den norske børsen MiraiEx.

Steg 1: Åpne konto og verifiser ID

Begynn med å registrere en ny konto på siden. Prosessen tar ca. 2-3 minutter, hvor du kan velge mellom Bank ID eller Vipps som verifiseringsmetode.

De vil be deg fylle ut et skjema med spørsmål, blant annet hvor mye ethereum du har planer om å kjøpe og hvordan du har fått tak i de pengene det handles for.

Steg 2: Sett over penger

Neste steg er å sette over NOK til den norske børsen. Her er det viktig at du velger straksbetaling som metode når du skal overføre.

Merk: De norske børsene støtter ikke straksbetaling fra alle banker. Blant de som støttes er Sbanken. Sjekk dette på nettsiden før du fører over pengene.

Hvis banken ikke støttes vil pengene settes over ved de interne overføringstidspunktene, som skjer 4 ganger hver dag.

Steg 3: Kjøp ethereum med norske kroner

Nå har du kommet til det siste og viktigste steget. Du skal kjøpe ethereum med de norske kronene du har satt over til kontoen din hos børsen.

Her kan du velge mellom å legge inn det som kalles for en limit ordre eller kjøpe til markedspris.

Forskjellen er at du ved limit ordre setter din egen ønskede pris. Velger du en markedsordre vil betalingen gjennomføres umiddelbart.

Skal du kjøpe ethereum for større summer? Da bør du som regel velge limit ordre. Ordrebøkene har ofte en spread som gjør at du kan tape 1-2% ved å handle til markedspris.

Oppsett av egen lommebok

De fleste børsene har egne lommebok-tjenester som betyr at du kan oppbevare ethereum på kontoen din.

Dette er likevel risikabelt ettersom mange børser gjennom tidene har blitt frastjålet verdier. Den beste løsningen vil alltid være å lage sin egen private lommebok for oppbevaring av ethereum.

Den mest populære løsningen er MetaMask. Det er en addon som legges til i nettleseren din. Ved hjelp av denne kan du sende og motta ethereum fra andre adresser.

Med Metamask vil du fastsette ditt eget passord og samtidig opprette en “masterkode”. Det er umulig for utenforstående å stjele fra kontoen hvis de ikke har passordet.

Her ser du et eksempel på hvordan Metamask ser ut når du åpner den fra nettleseren din:

Adressen er krysset ut av sikkerhetshensyn. Her kan du sende og overføre midler fritt, samtidig som du har full kontroll over kontoen.

Nå kan være et godt tidspunkt å kjøpe ethereum

Prisen på ethereum har svingt kraftig de siste årene, men i løpet av juli måned 2020 begynte den å hente seg inn igjen til tidligere nivåer. Når denne artikkelen først ble skrevet lå prisen på rundt 400 USD per ether. I starten av 2021 har prisene klatret opp igjen til nærmere 750 USD.

Den foreløpige pristoppen ble nådd i midten av januar 2018. Den gang nådde ethereum en pris på ca. 1.500 dollar per stykk, eller det som tilsvarer rundt 14.000 kroner ved konvertering.

Valgte du å kjøpe ethereum i slutten av 2017 ville du hatt en avkastning på nærmere 500%.

Nå ligger prisen på rundt 3200 norske kroner, og mye tyder på at den kan fortsette å stige videre i rekordfart. Av den grunn kan det være smart å kjøpe ethereum på dette tidspunktet.

Tidligere prisstigninger har som regel blitt etterfulgt av en kortvarig (men markant) tilbakegang i prisene.

Derfor er det viktig at du ikke kjøper mer enn hva du har råd til å sette til side over en lenger periode.

Hvordan kan man investere i 2021?

Det finnes flere måter å investere i ethereum. Du kan kjøpe både i spot markedet, via marginhandel og det som kalles for derivater (både perpetual futures og de som forfaller hvert kvartal).

Her ser vi nærmere på hver av metodene, og hvordan man går frem for å oppnå eksponering.

Valg 1: Kjøpe i spot markedene

Dette er den enkleste og minst risikable metoden. Spot betyr ganske enkelt at du kjøper til gjeldende pris, og at det ikke ligger noe mer bak handelen.

Du kjøper da ethereum tilsvarende den gjeldende markedsprisen og kan trekke ut verdiene fra børsen hvis du så ønsker det.

Valg 2: Handle perpetual futures med ETH

Perpetual futures med ethereum har blitt mye mer populært den siste tiden. Du finner blant annet disse her:

Kjøp ethereum futures med opptil 50x leverage
 • Kjøp ulike ETH futures oppgitt i stable coins.
 • Betal med VISA eller SEPA overføring.

Enkelt forklart: Med en futures kontrakt kan du kjøpe ethereum med leverage. Det betyr at du “girer” investeringen for mer enn hva du egentlig sitter med.

Noen markedsplasser lar deg gire investeringene for opptil x100. Høy leverage er noe som bør unngås, og man bør maks benytte x10, forutsatt at man følger nøye med på markedet.

Priseksempel:

Du velger å kjøpe en perpetual futures kontrakt med ethereum og har 10.000 NOK stående på konto.

Med x5 leverage kan du oppnå en eksponering tilsvarende 50.000 kroner. Hvis prisen stiger 1% vil du altså tjene 500 kroner. Skulle prisen falle med 1% vil du tape det tilsvarende beløpet.

Futures kontrakter har som regel en utløpsdato. Velger du å kjøpe ethereum med en perpetual futures er de evigvarende. For at prisene skal holde seg noenlunde like med de som handles i spotmarkedet brukes et instrument kalt funding fee.

Mer om funding fee:

Funding fees er et beløp som betales enten av de som går long eller de som går short når de kjøper ethereum futures.

En positiv funding fee indikerer at longs må betale shorts, mens det motsatte er sant for en negativ funding fee.

Hensikten er å tvinge markedet til å følge de samme prisene som gjelder i øvrige spot markeder.

For eksempel: hvis prisene per ethereum skyter i taket i derivatmarkedet så vil det være en høy positiv funding fee som straffer de med long-posisjoner økonomisk.

PS: En funding fee betales ut til motparten, og ender ikke opp hos børsene selv.

Valg 3: Handle via kvartalsvise futures

En kvartalsvis futures vil ha en maturity date (utløpsdato). Det betyr at du betaler X antall kroner for å handle en futures kontrakt. Hvis prisen per ethereum overstiger det du betalte, vil du tjene inn profitten på mellomlegget.

Du kan også shorte disse futures kontraktene på samme måte. Skulle prisen falle vil du få utbetalt mellomlegget mellom mark price (prisen du betalte) og den prisen som gjelder ved utløp.

Kvartalsvise futures kontrakter kan også omsettes før de utløper. Du er derfor ikke tvunget til å holde de over tid.

Flere ressurser:

Besøk Ethereum.org sin offisielle hjemmeside for å lese mer om prosjektet og hva det innebærer.

Viktig: Kryptovaluta (inkludert Ethereum) er å regne som volatile investeringsprodukter som ofte svinger betydelig i pris på kort tid. Derfor passer det ikke som en investeringsform for alle investorer. CFD kontrakter innen kryptovaluta er den eneste delen av markedet som reguleres av EU. Ingen EU organer fører et overnasjonalt tilsyn med kryptovaluta og du løper en vesentlig risiko for å tape penger.