Test: Sonos håper denne vil ta over stuen din.
Totalt sett er vi strålende fornøyd med Sonos Beam.

Annonse


TEST SONOS BEAM: Du trenger ikke sprenge banken for en herlig lydopplevelse

I starten av mai sendte Sonos ut invitasjoner til en produktannonsering. Invitasjonen inneholdt et bilde av en rekke fjernkontrollere med teksten “du er bedre enn dette” over. Spekulasjonene gikk på hva høyttalerprodusenten jobbet med, og en drøy måned senere så lydplanken Beam dagens lys.

Sonos Beam

Vi vet det er mange som venter på en Sonos-høyttaler med Dolby Atmos-støtte – Sonos fortalte oss at dette er rundt to år unna – men de ble nok skuffet over denne lanseringen. Beam er uansett ikke myntet på denne gruppen. Det fortalte selskapet oss under en demonstrasjon av lydplanken i Oslo tidligere denne måneden.

Sonos markedsfører Beam som en lydplanke som er like god til film og TV som med musikk, og er beregnet på mindre til mellomstore rom. Typiske mindre leiligheter i storbyer, fortalte selskapet oss.

Det reflekteres av størrelsen, men også prisen som ligger 3000 kroner lavere enn Playbase. Og mens sistnevnte måler 90 cm bred, 14 cm høy og 8,5 cm dyb, har Beam målene 65,1 x 10 x 6,85 cm. Beam er med andre ord betraktelig mindre enn Sonos’ dyrere lydplanke.

Annonse


Størrelsen gjør at Beam tar opp mindre plass på TV-benken og virker ikke like stor og dominerende på større løsninger. Designet liker vi egentlig ganske godt – vi har testet den hvite modellen – og det er stilrent og enkelt, noe som for så vidt er felles med samtlige Sonos-produkter vi har testet. Designet er sabla godt, mener vi.

På toppen sitter indikatorlyset og berøringsfølsomme knapper for spill av/pause, mikrofon av/på og volumkontroller, mens alt av tilkoblingsmuligheter sitter på baksiden. Her finner vi ethernet-kontakt, HDMI-utgang, strømkontakt og en sammenkobleknapp.

Baksiden avslører Beams begrensede tilkoblingsmuligheter. De mest audiofile savner nok noen muligheter, mens for de fleste holder det i massevis med HDMI til HDMI eller optisk. Førstnevnte er for øvrig ikke i kundegruppen til Beam.

Dette er høyttalerne som sitter i Sonos Beam:

  • Fire fullområde-woofere.
  • Én diskant.
  • Tre passive radiatorer.
  • Fem digitale forskere i klasse D.

Beam har også fem mikrofoner, og det er disse det handler om når Sonos sier i presseinvitasjonen at “du er bedre enn dette” med et bilde av en drøss med fjernkontrollere. Bort med fjernkontrollerne, inn med stemmestyring. Og app, selvsagt: alle Sonos-produkter kan enkelt styres via appen.

Per nå er det Amazon Alexa som sitter i Beam- og One-høyttalerne – en stemmeassistent som ikke forstår norsk, som igjen betyr at man ikke har tilgang til den på Sonos’ produkter i Norge. En god nyhet er at Google Assistant er på vei, og denne stemmeassistenten får støtte for norsk, men det er uvisst når. Sonos har også uttalt at de kan tenke seg Siri, men med Apples tradisjon i tankene, tror jeg neppe det vil skje med det første.

Dermed må norske Sonos Beam- og One-brukere ta til takke med appen, noe som i og for seg ikke gjør noe som helst. Sonos-appen er like solid som vi er blitt vant med. For øvrig kan man også koble en fjernkontroller med Beam slik at man kan bruke den til å styre volumet og slik. Vi koblet Apple TV-kontrolleren til Beam og det fungerer som forventet.

Enn så lenge er mikrofonen deaktivert i Norge.
Enn så lenge er mikrofonen deaktivert i Norge. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Appen er like bra, men

Oppsettet av Beam gjør man enkelt via appen. Én av største nyhetene med lydplanken, er at den har støtte for HDMI-ARC (Audio Return Channel) som betyr at man kan koble Beam rett i HDMI-inngangen på TV-en og så spilles automatisk av lyd fra TV-en – også det som kobles til via HDMI – via Beam. Appen oppdager automatisk hvilken TV som er koblet til, og gjør justeringer deretter.

Hvis man ikke har HDMI-ARC på TV-en, kan man bruke den medfølgende adapteren for optisk lyd til HDMI. Ettersom jeg har kun to HDMI-innganger på TV-en – jeg vet det, det er helt håpløst – har jeg benyttet meg av sistnevnte løsning.

I appen kan man også sette opp rom og koble Beam sammen med andre Sonos-høyttalere, for eksempel en basskasse og to bakhøyttalere i et kringlydsystem. Vi testet Beam med et par One-høyttalere – les testen vår av Sonos One – og det fungerte helt topp uten en selskapets basshøyttaler.

For du må ikke la deg lure av størrelsen, Beam har en overraskende god og dyp bass. Det dirrer nok ikke like mye i gulvet som med en dedikert basshøyttaler, men Beam er mer leilighetsvennlig.

Alt er dog ikke helt rosenrødt med appen og avspilling. Det gjelder spesifikt når man skal skifte mellom TV-lyd og musikkstrømming. Ofte ønsker man å spille av musikk på høyttaleren mens TV-en står på i bakgrunn, men ettersom Beam spiller av all lyd som er koblet til TV-en, stanses musikkstrømmingen så fort den oppdager ny lyd fra TV-en. Da blir man nødt til å gjenoppta strømmingen via appen.

En annen ting er motsatt. Hvis man ønsker høre på lyden fra fjernsynet, må man i enkelte tilfeller velge dette under manuelt i appen ved å navigere til “Bla gjennom”-fanen og trykke “TV”.

En solid lydopplevelse – som forventet

Vi er godt kjent med Sonos’ smarte løsninger og hvor godt det fungerer, så det store spørsmålet med Beam er hvor god lyden er. Tatt i betraktning pris og størrelse, er lyden faktisk helt strålende. På tross av at det er forholdsvis kort avstand mellom venstre og høyre høyttaler, er det overraskende god stereo i Beam.

Av produkter har vi i hovedsak brukt Apple TV og Xbox One med Beam, samtidig som vi har strømmet fra Spotify og radio direkte fra Sonos-appen.

I løpet av de knappe to ukene vi har testet Beam, har vi hørt og sett på mye forskjellig. Vi har lyttet til alle mulig sjangre fra jazz og klassisk musikk til tung og bassheftig hip-hop og rock, men også podkaster og ASMR. Konklusjonen er at Beam stort sett leverer ganske bra. Fra vokalfokuserte sanger som “Walk on Water” av Eminem, lydfesten “Ompa til du dør” av Kaizers Orchestra og jazzhiten “Lonesome Lover” av Max Roach.

Beam tar ikke opp altfor mye plass på TV-benken.
Beam tar ikke opp altfor mye plass på TV-benken. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Vi ble noe skeptisk da vi i starten fyrte opp tittelsporet til HBOs “Westworld” og det skurret ved de høyeste tonene i begynnelsen av sangen, og det på forholdsvis lavt nivå. Heldigvis viste seg at Beam, som andre høyttalere, trenger litt innspillingstid og at lydplanken nå spiller av den nydelige låten slik den skal.

Sonos satser som alltid på et nøytralt lydbildet uten for mye egen justering, men lar brukeren styre dette via appens equalizer.

Beam leverer også godt til film- og TV-titting, men her merker man litt av fokuset på tale. I et intervju med The Verge sa Sonos at de faktisk har snakket med “Game of Thrones”-produsentene for å levere lyden som tiltenkt.

– Du er død hvis du ikke kan høre hva folk sier.

I og for seg et viktig fokus, tale kan ofte bli litt uklar i filmer og serier, men tilpasningene til Sonos gjør at lydbildet ikke blir like mektig som til musikkavspilling. Dette merker man spesielt under fotball-VM der kommentatorene blir svært tydelige, mens lyden fra tribunen forsvinner litt. For det er tydelig at høyttalerprodusenten har to ulike bilder for musikk og TV.

Beam er nok best til musikk, men den leverer også en god lydopplevelse enten man ser på TV eller spiller.
Beam er nok best til musikk, men den leverer også en god lydopplevelse enten man ser på TV eller spiller. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon

Sonos Beam kommer i en liten og lekker innpakning, men ikke la deg lure av størrelsen. Sett bort fra ønsket om litt fyldigere og heftigere bass, er lydplanken ulv i fåreklær. Den takler alt du kaster mot den så lenge du ikke spiller altfor høyt, og da snakker vi høyt.

Appen er som alltid strålende og det er lekende lett å sette opp Beam og styre den på denne måten. Dessverre må norske brukere vente på stemmestyring, men for undertegnedes del er det langt fra noe savn. Et pluss er at man kan bruke fjernkontrolleren sin med Beam.

Selskapet skal ha pluss for å omfavne flere stemmeassistenter i stedet for å låse seg til én. Vi liker selskaper som er åpne og gir kundene alternativer, og vi håper flere selskaper følger denne trenden. Som uavhengig er dette uansett ganske lurt av Sonos.

Av tilkoblingsmuligheter er det noe i minste laget og vi kan på mange måter forstå dem som ønsker mer enn HDMI og optisk fiberkabel.

Sonos har et ønske om å gjøre Beam til den ultimate høyttaleren for stuen, og her føler vi selskapet treffer blink. Den fungerer like godt alene som i hjemmekinooppsett med to One-høyttalere. Beam er med andre ord mer fleksibel enn høyttalere Apple HomePod og Google Home Max som koster rundt det samme.

For ikke å glemme det: Sonos Beam er en av høyttalerne som får støtte for AirPlay 2.

+ Flott design.
+ AirPlay 2.
+ Solid app.
+ Et bredt og mektig lydbilde.
+ Like god til musikk som film, TV og spilling.

– Ønsker fyldigere bass.
– Litt knot med lyd når man velger ulike kilder.
– Få tilkoblingsmuligheter.

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse