Sonos One er en skikkelig god strømmehøyttaler, men Alexa glimrer med sitt fravær.
Sonos One er en skikkelig god strømmehøyttaler, men Alexa glimrer med sitt fravær.

Annonse


TEST: Sonos One leverer klassens beste høyttaleropplevelse

Sonos gjør det stort på strømmefronten med sin imponerende portefølje med høyttalere. Til musikkbruk har Sonos i hovedsak tre produkter: Play:1, Play:3 og Play:5. I høst oppdateres serien med en ytterligere modell.

Oppdatert:

Som flere påpeker er det fullt mulig å strømme til Sonos One uten å bruke den offisielle appen. For eksempel kan dette gjøres med Spotify via Connect-støtten.

Sonos One
Den lille, nye høyttaleren har svært mange likheter med innstegsmodellen Play:1. Ikke overraskende ettersom dette er nærmest to tilsvarende produkter med én viktig forskjell: stemmeassistenten Amazon Alexa. Mer om den senere.

Annonse


Designmessig er det egentlig ikke mye som skiller de to. Vi har testet den svarte utgaven av One, og som du kan se i bildene har denne modellen en grill i matt svart der Play:1 er sølvfarget. Også på toppen er det forskjell ved at knappene på One er berøringsfølsomme, eller kapasitive om du vil, og er ikke like sentrert som på Play:1. Legg også merke til den dedikerte mikrofonknappen.

Tidligere i år testet vi Sonos Playbase, som var undertegnedes første møte met et Sonos-produkt og opplevelsen var stort sett positiv. Produktene føles velbygde og solide. Vekten er også en viktig kilde her ettersom man ofte får en “billigfølelse” av høyttalere som er litt lette. Med i underkant av 2 kg føles One svært kompakt og fin og den står stødig på kjøkkenbenken eller på baderomshylla.

One tar seg godt ut på kjøkkenet.
One tar seg godt ut på kjøkkenet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Man kommer raskt i gang
Selve oppsettet er forholdsvis enkelt og rett frem, men det kan virke litt ukjent hvis du er vant med en blåtannhøyttaler hvor du aktiverer Bluetooth på telefonen, åpner Spotity (eller en annen musikkilde) og starter musikken derfra. Med en Sonos-høyttaler gjøres alt via den dedikerte appen som er tilgjengelig for iOS, Android, Windows og macOS. Selv om det virker litt kjedelig i starten, kan man trøste seg med at når man blir vant til det, er Sonos-appen rimelig bra.

Den har også Last.fm-integrasjon slik at du kan “scrobble” musikkavspillingen din til det sosiale musikknettverket.

Tilbake til oppsettet. Første gang du åpner appen får du spørsmål om å konfigurere et nytt Sonos-system, eller koble telefonen din til et eksisterende. Er det første gang man kobler opp en Sonos-høyttaler velger man det første valget og følger anvisningene på skjermen. Hvis alt går som det skal er høyttaleren oppe og går i løpet av et par minutter.

En lysindikator øverst på One viser om man er tilkoblet eller ei. Lyser den hvitt konstant er man koblet til og klar til å strømme musikken sin.

I appen kan man selvsagt legge til ytterligere Sonos-høyttalere i systemet, konfigurere flerromoppsett og sjekke etter oppdateringer.

Mye god lyd i liten form
Lydmessig er det så å så ingenting som skiller One og Play:1. Vi har lyttet så godt vi kan uten at vi har klart å avdekke noen forskjeller. Sonos selv har faktisk uttalt at lyden er mer eller mindre identisk, men vi håpet uansett lydbildet skulle være ytterligere forbedret i et rykende ferskt produkt.

Det er ikke nødvendigvis negativt at lyden er like god som den eldre Play:1 som tross størrelsen leverer veldig god musikk, men som nevnt over er det lov å tro at lydkvaliteten hadde økt noe. Når det er sagt kan jeg si at lyden uansett er veldig god og fyldig og høyttaleren spiller overraskende høyt. Med tanke på formfaktoren til One, bør man dog ikke forvente mye bass hvis det er noe man liker.

Når det gjelder størrelsen er One, som Play:1, beregnet på mindre rom. Først og fremst bad – den er fuktsikker – og kjøkkenet, men vi har også god erfaring med den i stuen og på hjemmekontoret. I hovedsak har testmodellen hatt sin plass på kjøkkenet og her har den hjulpet til å gjøre matlagingen og oppvasken til en lek.

Alexa mangler
På de fleste fronter leverer One like godt som Play:1 og både design- og lydmessig er det få ting som faktisk skiller de to modellene. Så hvorfor skal man gå for One frem Play:1? For min del liker jeg det helsvarte designet til One bedre enn sølvgrillen til den andre, i tillegg til toppdesignet med berøringsknappene som jeg syns ser bedre ut.

Det er nemlig én stor, og kanskje betydelig, ting som skiller de to modellene. Ja, vi snakker om Alexa – Amazons stemmeassistent. Sonos er kanskje den nåværende strømmekongen, men når IT-gigantene kaster seg inn i markedet er de nødt til å følge med. Google har allerede Home-høyttalere, Amazon har Echo, Microsoft kommer snart med Invoke og Apples HomePod er også like rundt hjørnet.

I stedet for å utvikle en egen assistent, føler jeg Sonos gjør noe riktig ved å samarbeide med en etablert løsning. Det kan også åpne for at andre stemmeassistenter blir tilgjengelig for Sonos-systemene i fremtiden. For eksempel om man foretrekker Cortana, men liker Sonos-systemet fremfor Invoke, hadde det vært et pluss om Cortana også var tilgjengelig på Sonos. Hva som skjer på denne fronten er vanskelig å si, men det er i hvert fall muligheter.

Den kjedelig nyheten for oss nordboere er at selv om Sonos One selges i Norge, har Amazon satt en sperre for bruk av Alexa på modellene som selges i markeder der stemmeassistenten ikke er offisielt tilgjengelig. Kjedelig nok, for det er flere norske brukere som benytter seg av engelske stemmeassistenter og da er det litt kjedelig at det er satt en sperre slik.

En god nyhet er at når Alexa omsider blir tilgjengelig i Norge, kan de som allerede har kjøpt One oppdatere høyttaleren og bruke dens fulle funksjonalitet.

Vi liker det helsvarte designet.
Vi liker det helsvarte designet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon
Mange vil nok påstå at prisen for en Sonos-høyttaler er noe i det stiveste laget. Både Play:1 og One koster rundt 2000 kroner, som for flere er litt i overkant og at man for eksempel får bedre lyd hvis man kjøper en annen høyttaler som kanskje er rimeligere.

Dog mener jeg at det er få som kan matche den pakken Sonos leverer med velbygde høyttalere som leverer ganske god lyd, en brukervennlig opplevelse og at ting fungerer sømløst. Sammenlign det gjerne med Apple og iPhone som oftest er dyrere enn konkurrent og kanskje ikke bedre, men brukeropplevelsen Apple leverer gjør at folk velger å betale for den.

Så ja, vi kan trygt anbefale deg å kjøpe Sonos One for dette er en liten høyttaler som vi er storfornøyde med. Prisen for One og Play:1 er den samme, så da er spørsmålet om hvilket design du liker best og om Alexa er en ting du kommer til å ta i bruk når den blir tilgjengelig.

Det er uansett ingen tvil om at One er den mest fremtidsrettede av de to.

Karakter: 8/10.

+ Mye lyd i liten pakke.
+ Enkelt oppsett og god appopplevelse.
+ Enkel betjening på høyttaleren.
+ Flott design.

– Den største funksjonen ikke tilgjengelig i Norge.
– Prisen kan være avskrekkende for noen.

Annonse