Fitbit Versa: Ett steg frem og ett tilbake.
Fitbit Versa treffer definitivt et bredere publikum, men den har noen mangler.

Annonse


Fitbit Versa er bedre enn Ionic på flere måter, men har en stor mangel

I fjor lanserte Fitbit sin første, ordentlige smartklokke Ionic. Vi var totalt sett forholdsvis godt fornøyd med den, men det var også ting vi ikke likte. Et av ankepunktene er at designet ikke akkurat appellerer til massen: Ionic kan fremstå litt stor og klumpete på smalere håndledd.

Dette er noe Fitbit forsøker å løse med Versa og “mass appeal”, eller masseappell, er et ord som går igjen i PR-apparatet til selskapet.

Prisen til Versa reflekterer også dette. Standardutgaven starter på 1999 kroner, noe som er tusenlappen rimeligere enn Ionic.

Fitbit Versa

Det er ingen tvil om at designet til Versa treffer et bredere marked. Versa er smalere og lettere med et design som mange vil hevde er en kopi av Apple Watch. Jeg er ikke helt enig der. Jo, designet er kvadratisk og har likheter, men klokken har mer til felles med Pebble Time 2. Et selskap Fibit kjøpte opp i slutten av 2016.

Fitbit sier at Pebble ble kjøpt for programvaren, ikke for maskinvaren, men det ser definitivt ut til at førstnevnte har latt seg inspirere av maskinvaredesignet til den tidligere Kickstarter-suksessen.

Annonse
Versa er utformet i aluminium, har avrundede hjørner og ingen skarpe kanter. Som Ionic har den tre knapper: én på den venstre og de to andre på den høyre siden. Knappene stikker seg ikke ut på noen måte og er komfortable å trykke på.

Smartklokken kommer i fargene svart, rosegull og sølvgrå, og man får kjøpt ulike reimer til den, for eksempel i lær. Vår testmodell er svart og i pakken følger det med en svart silikonreim som gir klokken et mer sportslig utseende og er ganske komfortabel på håndleddet.

På undersiden av Versa sitter Fitbits pulsmåler som opp gjennom årene har vist seg å være svært nøyaktige – det er også tilfellet her.

Les hva vi mener om Fitbit Ionic:

TEST: Fitbit Ionic knuser Apple Watch på batteritid.

FitbitOS 2

Når det gjelder funksjonalitet, stiller Versa og Ionic så å si likt. FitbitOS 2.0 er tilgjengelig på begge enheter og inneholder flere nyheter. Blant annet er brukergrensesnittet endret noe og man har en ny “i dag”-meny som man får tilgang til ved å sveipe opp på hjemskjermen. Den viser dagsoversikten din som inneholder:

  • Antall steg, distanse, trapper.
  • Hvor mange steg man har gått den siste timen.
  • Nåværende puls og hvilepuls.
  • Eventuell trening.

Denne menyen kan også tilpasses med tips og triks.

Sveiper man ned får man oversikt over nyeste varsler, og man sveiper til venstre for å se hele menyen. Den inkluderer ting som installerte apper, innstillinger, trening, musikk, alarmer og lommebok.

Varselstøtten er lik som på Ionic: Man kan lese meldinger, men ikke svare på dem. Dette er på vei, men vil kun støtte Android-enheter. Apples begrensninger i iOS hindrer nemlig Fitbit på dette punktet.

Av de tre fysiske knappene, bruker man de to til høyre i hovedsak til å starte og stoppe trening, men man kan også sette opp snarveier slik at treningsmenyen åpnes når man trykker på den øverste. Knappen til venstre bruker man til å gå tilbake til hjemskjermen og å slå av og på skjermen. Trykker man og holder på den, får man også tilgang til musikkmenyen og to hurtiginnstillinger som varsler og om skjermen skal slå seg på automatisk når man løfter håndleddet.

Når man skal trene, trykker man på “Exercise” for så å velge treningsmodus. På klokken ligger det syv forskjellige valg (løping, svømming, vekter, tredemølle, sykling og så videre) og via appen kan man bytte ut og legge til andre som inkluderer ting som tennis, sirkeltrening, bootcamp og spinning.

Noe av det vi liker best med Fitbits smartklokker, er den gode batteritiden. Med Ionic går det rundt fem dager med lading, med et par GPS-aktiverte treningsøkter, mens Versa holder i rundt fire dager. Godkjent, men vi skulle ønske at sistnevnte var like god som forgjengeren.

Designet er definitivt blitt bedre.
Designet er definitivt blitt bedre. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Musikk på håndleddet

FitbitOS har støtte for musikklagring på klokken og ifølge selskapet har man plass til over 300 sanger på Versa. Med den første versjonen var det kun mp3-filer og Pandora som var støttet – ingen av dem med direkte appell til nordmenn som foretrekker musikkstrømming og Pandora er ikke tilgjengelig her til lands – men i versjon 2.0 er tjenesten Deezer på plass. Deezer er ikke akkurat stor i Norge der Spotify dominerer, Apple Music kan man bare glemme å få, men man i det minste teste ut tjenesten.

Kjøper man en Versa eller Ionic får man tre måneder gratis Deezer.

Synkronisering av sanger er forholdsvis enkel og gjøres via Fitbit-appen. Appen advarer om at synkronisering bruker mye batteri og anbefaler om at man kun overfører musikk når man har laderen er tilkoblet. Vi prøvde en gang uten laderen tilkoblet og batteriprosenten gikk ned med 25 prosentpoeng. Når det er gjort, kan man koble til et par blåtannørepropper eller hodetelefoner og nyte musikk på treningen uten å ha med mobilen.

Jeg skal ikke legge skjul på at Spotify er savnet, men enn så lenge er det kun Samsungs smartklokke som har støtte for verdens mest populære tjeneste for musikkstrømming. Hva som er best av Deezer og Spotify får være en annen test.

En annen ting som er på plass i FitbitOS, er Fitbit Pay slik at man kan betale fra håndleddet. Apple Watch-brukere i Norge må så langt se langt etter tilsvarende funksjonalitet. Vi demonstrerte dette med Ionic, men den gang var ikke tjenesten på plass i Norge. Dette skjedd først i november i fjor og har nå støtte for følgende banker her til lands:

  • Danske Bank (Mastercard).
  • Eika Kredittbank (Mastercard).
  • Eurocard (Mastercard).
  • SEB (Mastercard).

Nordea er også støttet, melder Fitbits PR-avdeling i Norge, men i skrivende stund er Fitbit Pays nettsideoppdatert med denne informasjonen.

GPS-savn

Det som plager meg mest med Fitbit Versa, er mangel på GPS. Min erfaring er at klokken har et finere design og er mer komfortabel enn Ionic, samtidig som den er lettere, og da er det stort minus at GPS glimrer med sitt fravær.

Fitbit forklarer at dette er et designvalg og kanskje er det for å holde prisen nede, men en treningsklokke i 2018 bør absolutt GPS integrert. Versa hadde vært mer aktuell for min del, og trolig mange andre, hadde en hatt GPS og kanskje kostet noen hundrelapper ekstra.

Man kan koble Versa til en smarttelefon slik at man kan spore distansen, enten man løper eller svømmer, men det betyr at man er nødt til å ha med en ekstra enhet. Der forsvinner kanskje fordelen med å ha musikk på klokken når man uansett må ha med smarttelefonen på løpeturer.

Klokkereimene er også en annen ting jeg har problemer med. De er tidvis knotete å bytte. Fitbit har nemlig valgt å ha ulike løsning på Ionic og Versa slik at reimene ikke kan brukes om hverandre. Ionics løsning var superenkel, men Versas er tidvis klønete. Silikonreimen er enklest å feste, men lærreimene er stive og vanskelig å gjøre noe med.

En annen ting Fitbit har valgt å endre fra Ionic, er ladeløsningen. Forstå det dem som vil. Ionics løsning var kanskje ikke den beste, men den fungerte, og det var egentlig ingen grunn til å bytte ennå. Versas løsning er nesten som en dokk man legger klokken i. Den er absolutt bedre i bruk, men ikke så mye bedre at de to klokkene skal ha to forskjellige ladere.

Dette er spesielt irriterende for brukere med flere Fitbit-klokker.

Man får kjøpt en rekke forskjellige reimer til Versa.
Man får kjøpt en rekke forskjellige reimer til Versa. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon

Fitbit Versa er på mange måter et steg i riktig retning, men også noen steg tilbake. Det enkle og rene designet gjør at klokken appellerer til et bredere publikum og komforten er mye bedre enn Ionics. Ett punkt Fitbit er mye bedre enn smartklokkekonkurrentene, er batteritid. Fire dager med et par treninger, er absolutt bra, men ikke like godt som med Ionic.

Dog er det fortsatt noe som mangler. FitbitOS er bedre, men varselstøtten er fortsatt begrenset. Man kan lese meldinger og slikt, men enn så lenge kan man ikke besvare dem. Det er på vei, men er ikke på plass i skrivende stund. I tillegg vil disse kun støttes av Android, men det skyldes begrensninger fra Apples side i iOS.

Fraværet av GPS er det som plager meg mest, men har du uansett med deg telefonen på treningen, har du en løsning der. Jeg er ikke en av dem.

Karakter: 7/10

+ Design.
+ Lyssterk og klar skjerm.
+ God oversiktlig app (støtter Android, iOS og Windows).
+ Lett og komfortabel.
+ Kan brukes til svømming.
+ Betaling fra håndleddet.
+ Synkroniserer med Strava.

+/- God batteritid, men svakere enn Ionic.

– Mangler GPS.
– Knotete bytting av rem.
– Mangler i varselstøtten.
– Proprietær lader som ikke er kompatibel med Ionic.

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse