MK Grayson har flott design og skjerm, men ikke stort mer enn det.
MK Grayson har flott design og skjerm, men ikke stort mer enn det.

Annonse


TEST: Dette er nok et eksempel på at smartklokke ikke er et må ha-produkt

Teknologiselskaper som Apple, Samsung og Huawei satser på smartklokker – tradisjonelle urmakerne som Tag Heuer har også begitt seg ut i det. Det har også de store motehusene.

MK Grayson

Michael Kors har i lang tid laget armbåndsur og da var det kanskje naturlig å prøve seg i smartklokkebransjen. Faktisk har motehuset lansert en rekke modeller, både for kvinne og herre, og vi har testet modellen Access Grayson.

Det som trolig først vil slå deg når du ser Grayson for første gang, er at den ser ut som hvilken som helst annen klokke, noe i hvert fall vi liker godt. Andre produsenter har gjort for mye designet til at det ikke lenger ser ut som et armbåndsur og det er ikke alltid man treffer like godt. For eksempel er jeg ingen tilhenger av det firkantede designet til Apple Watch, og mener at sirkelformede klokker fungerer mye bedre designmessig.

Dette er også noe man ser med elbiler der mange av dem ser helt annerledes ut enn tradisjonelle biler. Noen liker det, andre ikke. Slik er det bare.

Annonse


Vår Grayson-testmodell er utformet i metall, lenken også, og er i fargen svart, men den er også tilgjengelig i andre utforminger. Jeg foretrekker vanligvis metallfargede klokker, men den svarte ser absolutt bra ut på armen. Komforten er også særdeles god.

Et lite ankepunkt ved metallenken er at det ikke er lett frem å justere størrelsen og lengden på den. Hvis du kjøper den på nett og ikke har et urmakersett liggende – hvor mange har egentlig det – vil det trolig hende at du må ta turen til nærmeste klokkebutikk for å justere lengden. Slik var det også med testmodellen, men det løste seg raskt med en tur til nærmeste Clas Ohlson for å låne utstyret der.

Det er derimot enkelt å bytte ut hele lenken med to pinner på hver ende.

Kronen på selve verket til det ellers flotte designet, er den fabelaktige AMOLED-skjermen som ikke bare er lyssterk, den har også god oppløsning. Skjermen måler 1,39 tommer og en oppløsning på 454 x 454 piksler. Likevel er det verdt å merke seg at den ikke imponerer i direkte sollys.

Enkelt å navigere

Klokken har tre knapper der samtlige sitter på den høyre siden. Som standard åpnes Michael Kors-appene (My Social, My Modes og My Looks) når man trykker på den øverste og Google Play Store når man trykker på den nederste. Disse kan tilpasses slik at man kan velge hvilke apper som åpnes.

Kronen er hjemknappen og appmenyen, og man kan også bruke den til å rulle opp og ned i menyen.

Hvis du håpet å finne en pulsmåler på undersiden, må vi skuffe deg. Grayson har ikke integrert pulsmåler på håndleddet, noe som er en liten skuffelse hvis man for eksempel ønsker å bruke den til trening. Klokken leveres med ulike helseapper, men kan altså ikke registrere mer enn skrittene dine.

Dog har den IP67-sertifisering som betyr at du kan ha den i vann. Rettere sagt én meter under vann i 30 minutter.

Nei, her er det ingen pulsmåler.
Nei, her er det ingen pulsmåler. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Android Wear

Michael Kors har valgt å gå for Android Wear fremfor å utvikle en egen løsning, noe som er lett å forstå. En ting som er felles med Android Wear-klokkene, er at opplevelsen er nærmest identisk uansett hvilken enhet man bruker. Dog har produsentene mulighet til å tilpasse Wear på ulike måter med egne klokkeansikt og apper, men for det meste er opplevelsen lik.

Man sveiper fra toppen av skjermen for å få oversikt over hurtiginnstillinger. Her kan man  for eksempel sette klokken i flymodus, dempe lyden og justere lysstyrken. Man kan også åpne innstillinger for ytterligere valg.

For å se varsler, sveiper man nedenfra og opp. Trykker man på varslene får man opp flere valg. I Messenger kan man for eksempel enkelt gi tommel opp, sende et uttrykksikon, åpne meldingen på telefonen eller svare enten via tekst eller tale. Eventuelt ta frem telefonen som du definitivt har i nærheten uansett.

Merk at man uansett må ha Messenger installert på telefonen for å bruke appen på klokken.

Apputvalget er på ingen måte like ellevilt som i Play Store, men man finner mange kjente som DNB, Messenger, Gmail, Outlook og Spotify.

Hva gjelder klokkeansikt er det mer enn nok tilgjengelig. Både liggende ferdiginstallert på telefonen og tilgjengelig via Play Store. For min del likte jeg godt Michael Kors-designede klokkeansiktene, som man blant annet kan tilpasse selv med farger, men finner du ikke din favoritt der, finner du den i Play Store.

Man har nok av klokkeansikt å velge mellom.
Man har nok av klokkeansikt å velge mellom. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Dårlig batteritid

Det jeg liker definitivt minst ved MK Access Grayson er batteritiden og laderen. Kjøper du en Grayson kan du belage deg på å lade den hver natt. Det vil ikke være noe problem for mange da de allerede lader smarttelefonen sin hver kveld, og klokken har heller ingen søvnfunksjoner for den saks skyld slik at man uansett legger den fra seg om natten.

Likevel er det noe jeg ikke er komfortabel med da jeg for eksempel er vant til å bruke et armbåndsur som går flere år før et eventuelt batteribytte. Da er jeg mer imponert av Fitbit Ionic som holder det gående i fire-fem dager uten stopp, og det med trening- og GPS-bruk underveis.

Laderen er heller ingenting å skrive hjem om. Den er av typen magnetisk, ganske lik den til Apple Watch, men jeg føler den ikke sitter like godt.

Konklusjon

MK Grayson er etter min mening en av de flotteste smartklokkene på markedet, og det i hovedsak fordi den ser ut som et tradisjonelt armbåndsur. Byggekvaliteten er også helt topp og den føles helt solid ut i metall.

Foruten designet er skjermen noe jeg liker svært godt ved klokken, som også har et godkjent apputvalg. Enkelte vil kanskje savne apper som ikke nødvendigvis jeg ser poenget med på en smartklokke.

Android Wear begynner å bli mer modent enn tidligere og skal ha pluss for at det også støtter iOS-enheter, dog vil du kanskje erfare at opplevelsen er litt mer begrenset enn når du kobler den mot en Android-enheten. Her kan jeg nok en gang rette et stygt blikk mot Apple som stadig låser ned sine produkter, for eksempel Apple Watch som ikke er kompatibel med Android.

Batteritiden og laderen er spesielt to ting jeg ikke er så begeistret for, samtidig som jeg fortsatt ikke lar meg fenge over en smartklokke. Det gjelder ikke bare Grayson, men smartklokker generelt. Alt jeg kan gjøre på en smartklokke, kan jeg gjøre bedre på en smarttelefon som jeg uansett har i nærheten.

Grayson føyer seg dermed inn i rekken av nok en smartklokke som ikke klarer å overbevise meg om at dette er et må ha-produkt.

Karakter: 6/10.

+ Flott skjerm.
+ Topp design og byggekvalitet.
+ Godt utvalg av apper.
+ IP67-sertifisering.

– Mangler NFC, GPS og pulsmåler.
– Dårlig batteritid.
– Begrenset iOS-funksjonalitet.

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse