Fra før er Amazon, Netflix, Reddit og tusenvis av andre nettsider med - nå får de følge av Google og Facebook.
Fra før er Amazon, Netflix, Reddit og tusenvis av andre nettsider med - nå får de følge av Google og Facebook.

Annonse


Facebook og Google blir med på protestdag for nettnøytralitet

Den 12. juli protesterer Internett mot Trump-administrasjonens nedbygging av reglene for nettnøytralitet i USA, og nå har de fått noen giganter med på dansen.

“Day of Action”
Det har nemlig kommet flere rapporter om at både Google og Facebook skal ha bekreftet at de vil være med på Internetts «Day of Action,» uten å si fra til arrangørene.

– Vi har ikke hørt direkte fra verken verken Facebook eller Google, men vi er glade for å høre at disse selskapene lytter til sine ansatte og til Internett-brukere, og vil ta til orde for nettnøytraliteten sammen med resten av Internett, sier Evan Greer, som er kampanjedirektør for Fight for the Future, som er en av organisasjonene bak protesten den 12. juli.

Krever at trafikk skal behandles likt
Denne dagen vil flere av verdens største nettsider markere sin støtte for nettnøytralitetsreglene, som krever at all trafikk skal behandles likt.

Annonse


Forkjemperne frykter at nedbyggingen disse reglene kan føre til at enkelte nettsider blir tregere, at du må betale for å få tilgang til andre.

Frykten er at Internett-selskapene vil behandle nettsider og nettrafikk på samme måte som kabel-TV-selskapene behandler TV – der du for eksempel kan få enkelte nettsider inkludert i prisen, men at du må betale mer for tilgang til andre, eller at nettsidene selv må betale for å nå ut.

Facebook og Google blir nå med selskaper som Amazon, Netflix, Twitter, Reddit, Imgur og tusenvis av andre nettsider i protesten.

»Byråkratisk tvangstrøye»
Federal Communications Commision (FCC)-formann Ajit Pai sier at dereguleringen av nettnøytraliteten er er nødvendig fordi den er et en «byråkratisk tvangstrøye» på store internett-tibydere som hindrer dem i å bygge ut mer infrastruktur og i å eksperimentere med nye teknologier.

Internett-tilbydere som Comcast og AT&T har også protestert mot reguleringene, og i en to-mot-én stemme i mai bestemte FCC seg for å revurdere reglene.

Tilbyr mange måter å delta på
nettsidene til protestaksjonen er det nå satt opp masse forskjellige bannere som kan brukes av alle, samt forslag til å kjøre notifikasjoner i apper og ladeikoner som aldri blir ferdige som kan brukes på sosiale medier for å vise solidaritet med aksjonen.

Det er imdilertid uklart hvordan akkurat Google og Facebook vil markere dagen, men Greer i Fight for the Future håper de vil gjøre noe meningsfylt:

– Tidligere har disse selskapene ofte sittet på sidelinjen i disse kampene, så vi håper at de vil gjøre noe meningsfult i ånden til protesten, at de vil utdanne brukerne deres om hva som står på spill hvis vi mister nettnøytralitets-beskyttelsene som beskytter ytringsfriheten vår på nettet, og at de gir dem muligheter til å aksjonere, sier han.

Kilder
Fight for the Future
Battle for the Net
San Jose Mercury News

Annonse


Annonse


Annonse