TEST: Vi tester Huawei P10 – oppfølgeren til et av fjorårets beste mobilkjøp

Huawei P10 er ganske solid smarttelefon.
Huawei P10 er ganske solid smarttelefon.

Huawei kunne sprette sjampanjen på nyttårsaften med god samvittighet. I løpet av 2016 hadde selskapet stadfestet seg som den tredje største mobilprodusenten i verden og det er ingen tegn på at veksten har stoppet opp. Det bekreftes av en rykende ferske årsapport fra selskapet (ekstern lenke).

Oppdatert 11. april:

Etter tilbakemelding fra flere har jeg gått tilbake og sjekket fingersensoren i P10 på nytt. Man kan bruke den som navigasjonstast og da forsvinner de virtuelle Android-knappene. Dette gjøres via Innstillinger – Navigasjonstast.

Annonse

Da kan man bruke fingersensoren på følgende måte:

 • Tilbake: Berør sensoren for å gå tilbake.
 • Hjem: Berør og hold sensoren.
 • Nylige apper: Skyv mot venstre eller høyre for å åpne nylige oppgaver.
 • Google: Sveip opp fra kanten av skjermen.

Jeg har brukt sensoren på denne måten de seneste dagene og må si at det fungerer mye bedre enn de virtuelle knappene. Det kan være litt uvant i starten, men det tok ikke mange timene for min del før gestene satt som et skudd. Nå føler jeg at det kanskje blir uvant å bruke en annen Android-enhet igjen med standardoppsettet.

Testen er derfor oppdatert for å reflektere dette. Endringen går ikke utover totalkarakteren. Takk til alle som har sendt inn tilbakemelding.

Huawei P10
Den kinesiske produsenten har de seneste årene begynt å lage veldig solide telefoner til en mye hyggeligere pris enn toppmodellene til selskaper som Apple, Samsung og Google, og de har på ingen måte gjort seg bort i direkte sammenligninger. I fjor testet vi P9 – en telefon til rundt 5000 kroner som vi sterkt kunne anbefale på lik linje med for eksempel iPhone SE.

Men, Huawei lager ikke bare rimelige telefoner. På tampen av fjoråret ble Mate 9 Pro lansert, selskapets dyreste smarttelefon noen sinne, og vår anmelder lot seg begeistre. Mate 9 Pro har alt man kan ønske seg fra en smarttelefon: solid byggekvalitet, batteritid i særklasse, topp ytelse og en flott skjerm.

Nå er turen kommet til oppfølgeren til P9. I to uker har undertegnede lekt seg med P10 for å se om Huawei klarer å bygge videre på forgjengeren. Først, la oss se på spesifikasjonene:

 • Skjerm: 5,1 tommer, 1920 x 1080 piksler.
 • Prosessor: Kirin 960, åttekjerners.
 • Lagring og minne: 64 GB, 4 GB minne.
 • Hovedkamera: Doble sensorer 12 og 20 megapiksler. Frontkamera: 8 megapiksler.
 • Tilkoblinger: USB-C, Wi-FI, Bluetooth, NFC.
 • Batteri: 3200 mAh.
 • Pris: 5999 kroner.

Mens Mate 9 Pro virker å være en utfordrer til kanskje Note-serien til Samsung og Plus-modellen til Apple, går P-serien etter Galaxy S og den minste iPhonen. Dog har også P-modellene til Huawei en Plus-utgave, så det er vanskelig å bli helt klok på dette.

P10 er 5,1 tommer stor og har nærmest identisk maskinvare med Mate 9 Pro. Sistnevnte er noe kvikkere og har en større skjerm på 5,9 tommer. For min del, foretrekker jeg størrelsen til P-serien, men definitivt batteritiden til storebroren. Mer om det senere.

Fingersensoren er flyttet frem. P10 til høyre, P9 til venstre.
Fingersensoren er flyttet frem. P10 til venstre, P9 til høyre. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Design
Som forgjengeren, består også P10 i hovedsak av metall, eller aluminium for å være mer spesifikk. Huawei omtaler det som «hyper diamond cut» som gjør overflaten litt mer ru og føles ikke så glatt i hånden. I tillegg gjør det at P10 er en svært så lekker telefon. Vi tester den sorte utgaven som faktisk er en av de mest snasne mobilene vi har hatt inne på testbenken.

P10 er også tilgjengelig i fargene blå, hvit, grønn, gull, svart og sølv, men det er kun de tre sistnevnte som for øyeblikket er tilgjengelig her til lands.

Fra venstre: P10, Mate 9 Pro og P9.
Fra venstre: P10, Mate 9 Pro og P9. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Designet kan i og for seg minne mye om P9, men det er spesielt på to områder at nykommeren skiller seg ut. Det første er at fingersensoren er flyttet fra baksiden og frem. Selv om jeg likte plasseringen på baksiden, fungerer det meget bra med fingersensoren på fremsiden – det er også noe jeg er vant med fra andre telefoner.

Fingersensoren er forresten lynrask, jeg vil påstå at den er best i klassen. Touch ID i iPhone 7 føles nesten treg etter å ha brukt P10.

Én ting som plager meg med fingersensoren, er at den er kun det. Altså en fingersensor. Hjemknappen og de andre Android-tastene er nemlig virtuelle og ligger over sensoren. Noe uvant i starten, men du blir nok vant til det.

Den andre forskjell er litt mer subtil og det er kantene er litt mer avrundede.

God nok skjerm
Spesifikasjonsmessig er det ikke altfor mange nyheter i P10. Skjermen er like stor og oppløsningen er den sammen: 1920 x 1080 piksler. Jeg plages ikke nevneverdig av full HD-oppløsningen, men det er nok flere som kunne tenke seg litt flere piksler. Flere velger å gå for 2560 x 1440 piksler, men også 4K-skjermer. Men da blir også prisen deretter.

Denne uken ble Samsung Galaxy S8 avduket. Telefonen har et rammeløst design med en skjerm som nærmest går helt ut i kantene. Dette er trend Xiaomi startet i fjor med Mi Mix og flere produsenter kommer til å følge etter i løpet av året.

P10 har ikke et slikt design og det er usikkert hvorfor Huawei ikke gikk for det rammeløse designet, men jeg vil ikke mene at det er et ankepunkt med telefonen. Årets Mate-lanseringen vil trolig gå for det rammeløse designet.

Skjermen er absolutt godkjent og vi savner ikke høyere oppløsning.
Skjermen er absolutt godkjent og vi savner ikke høyere oppløsning. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Batteriet skuffer, ytelsen stråler
P10 er en svært kompakt telefon med en tykkelse på kun 7 mm. Allikevel har Huawei fått plass til et batteri på 3200 mAh. Det er en økning på 200 mAh fra forgjengeren, men 800 mAh mindre enn Mate 9 Pro kan skilte med. Sistnevnte er uansett i en annen klasse størrelsesmessig.

Mobilen inneholder de samme optimaliseringsverktøyene som Mate-modellen, men den er ikke i nærheten av å levere på batteri. Under testperioden har vi mer eller mindre vært avhengig av å lade telefonen hver eneste dag. Mate 9 Pro holdt over to dager på sitt beste.

Ytelsesmessig leverer telefonen så det holder. På innsiden sitter Huaweis egendesignede Kirin 960-prosessor, en ørliten oppgradering fra Kirin 955 som satt i fjorårets modell. Kirin har vist gode resultater i ytelsestester, på høyde med Apples A-brikke, Samsungs Exynos og Qualcomms Snapdragon, og 960 følger den gode trenden.

P10 og Kirin 960 gjør det svært likt som P9 og Kirin 955.
P10 og Kirin 960 gjør det svært likt som P9 og Kirin 955. (Ill.: ITavisen)

I tillegg til det kraftige brikkesettet, har P10 også 4 GB minne som sørger for en meget stabil opplevelse. Man må heller ikke glemme at Android 7 er om bord, som også er svært velkjørende.

Dermed går fleroppgavekjøring som en drøm og det er ingen tegn til forsinkelse når man bytter mellom apper eller gjør ting som krever litt av prosessoren. Som i Mate 9 Pro, er Huaweis ytelsesverktøy på plass og det lærer seg bruksmønsteret til brukeren over tid og gir apper prioritet.

Stadig et godt kamera
Vi var strålende fornøyd med kameraet i både P9 og Mate 9 Pro, og P10 følger seg inn i samme rekke. Teknologien er i hovedsak den samme og består av to sensorer på henholdsvis 12 og 20 megapiksler. «Hovedkameraet» tar bilder i farger mens den andre sensoren tar svart-hvitt.

En av nyhetene er at P10-kameraet er i bedre stand til å ta portrettfoto. Som i Mate 9 Pro er også nykommeren til å stand til å ta bilder med såkalt bokeh-effekt som gir flotte bilder med uskarpe bakgrunner. I all hovedsak fungerer dette godt, men ettersom det er datastyrt kan resultatet i enkelte tilfeller bli litt ymse. Det gjelder spesielt hvis det er mange detaljer i bakgrunnen.

Huawei har laget en omfattende og oversiktlig kameraapp som gir fotografen god oversikt og kontroll over bildetakingen. Her kan man enkelthet aktivere funksjoner som HDR, svart-hvitt, nattbilde og panorama. Man kan også laste ned flere moduser hvis man måtte ønske det.

Konklusjon
Som Huawei P9 og Mate 9 Pro, er P10 en ganske så solid telefon. Byggekvaliteten er i toppklasse og det samme kan vi si om designet – selv om ikke rammene er syltynne.

Huawei har gjort en god jobb med Kirin-brikkesettet så dermed er det ingenting å si på ytelsen til P10. Spill, apper, video og musikk kjører svært godt uten noen nevneverdige problemer. Så spørs det alltid med Android om det forblir slik over tid.

En av tingene som ikke imponerer oss, er batteritiden som mildt sagt skuffer. Vi skulle helst sett at batteriet holdt mer enn en dag, men det er kanskje noe som kan forbedres via oppdateringer.

I tillegg er vi ikke spesielt begeistret over fingersensoren – som er lynrask – som vi mener burde fungert som en hjemknapp i tillegg. (Oppdatert: Les mer øverst i testen.)

Totalt sett er vi veldig fornøyde med Huawei P10 og du blir neppe skuffet over å gå for en.

Karakter: 8/10.

+ Ytelse.
+ USB-C.
+ Skjerm.
+ Kamera.
+ Lynrask fingersensor.
+ Prisen (for mange).

– Batteritid.
– Ikke vanntett.

Annonse
Annonse