Annonse


Test: iPhone SE

Da Steve Jobs regjerte i Apple var det mindre som gjaldt for selskapet iPhone-modeller. Riktignok var det 3,5” som han mente var den perfekte skjermstørrelsen.

iPhone SE
I 2012, årets etter Jobs´død, lanserte Apple iPhone 5 som, med sine 4 tommer, hadde den største mobilskjermen for selskapet noensinne. To år senere kom iPhone 6 og 6s Plus som hadde skjermer på henholdsvis 4,7 og 5,5 tommer.

Selskapet har fortsatt solgt 5 og 5s ved siden av 6 og nå 6s, men tilhengere av mindre iPhone-modeller har ikke fått en ordentlig oppgradering før nå.

Apple begrunner lanseringen av iPhone SE med 4-tommers skjerm med blant annet stor etterspørsel fra kundene. I fjor solgte de 30 millioner mobiler med den skjermstørrelsen, det er flere enn det totale Windows Phone-salget.

Annonse
Spesifikasjoner iPhone SE:

 • 4” IPS-skjerm, 1136 x 640 piksler.
 • 2GB RAM.
 • Apple A9-brikkesett – to kjerner @ 1,8GHz.
 • 12 og 1,2 MP-kameraer med HDR.
 • 16/64 GB lagring.
 • 4K-video.
 • PowerVR GT7600 GPU.
 • Bluetooth 4.2.
 • Pris: Fra 4790 kroner.

Foruten størrelsen og designet er det spesielt to ting som skiller iPhone SE fra fjorårets 6s-modeller. 3D Touch er ikke på plass – noe vi ikke savner – og det samme gjelder den lynraske Touch ID. I stedet bruker SE førstegenerasjons Touch ID – som på ingen måte er like rask.

Les vår test av iPhone 6s Plus her.

Design
Personer som er kjent med Apples mobildesign, vil nok dra rask kjensel på SE. Det er en kopi av iPhone 5 som ble lansert høsten 2012 – med ny innmat. Modellen finnes nå også i gull og rosegull, to fargevalg Apple har omfavnet de seneste årene.

Designregresjonen, hvis vi kan kalle det det, innebærer også at den kantete utformingen er tilbake. Jeg har en følelse av iPhone-basen er delt mellom dem som liker inntil 5s-designet og dem som foretrekker 6 og 6s. Selv foretrekker jeg sistnevnte, med avrundede hjørner føles mobilen rett og slett bedre å holde it.

På den andre siden har jeg alltid vært tilhenger av et design med sterke kanter, og SE er meget tiltalende å se på. Spesielt volumtastene er gode.

Som man er vant med ved Apple-produkter, er kvaliteten utsøkt. Alt er gjennomtenkt ned til den minste detalj og det er ingen tegn til slark eller knirking i SE. Det eneste jeg har å utsette på den, er at at hjemknappen føles litt billigere enn den som sitter i 6s. Den føles ikke like solid.

Les også: Jeg solgte «iPhone 6s Plus» og kjøpte «Galaxy S7 Edge».

Ytelse
Apple la stor vekt på ytelsen i SE og hevder også at mobilen er den kraftigste (4” eller mindre) i verden. Den bruker samme kraftige A9-brikke som sitter i 6s og iOS 9-opplevelsen er en myk og smidig opplevelse. Programvaren og maskinvaren er godt synkronisert og operativsystemet er dønn stabilt. Vi sammenlignet SE og 6s i Geekbench, og tallene ble nærmest identiske.

En ting som ikke oppleves så raskt, er Touch ID. SE bruker forrige generasjons Touch ID, men ifølge Apple skulle ikke forskjellen være så stor, sammenlignet med 6s og 6s Plus, med tanke på den kraftige A9-brikken. Vel, det er den. I tillegg er den svært ustabil. Noen ganger opplever jeg at jeg må trykke en ekstra gang på knappen for at fingeravtrykket skal bli registrert. Synd, for opplevelsen er såpass stabil og god på 6s.

iPhone SE er en nydelig mobiltelefon.
iPhone SE er en nydelig mobiltelefon.

Batteri
De første utgavene av iPhone fikk mye kritikk for dårlig batteritid – med rette. Apple har optimalisert maskinvare og iOS de siste årene til å presse det meste ut av det forholdsvis lille, sammenlignet med konkurrentene, som sitter i smarttelefonene.

Batteriet i SE er på 1624 mAh. Til sammenligning er batteriet som sitter 6s på 1715 mAh og i Galaxy S7 edge 3600 mAh. I Geekbench-batteritesten, kastet SE inn årene etter 273 minutter – drøyt 4 timer. Tallet for 6s er 331 minutter – drøyt 5 timer.

Forskjellen er ikke tilstedeværende i praksis, noe som skyldes den mindre skjermen, men kan også skyldes bedre optimalisering i nyeste iOS 9.3.

For å sitere iPhone 6s Plus-testen: « Det ville vært veldig spennende å se hva Apple kan gjøre med et 3500mAh-batteri.»

iPhone SE har høy ytelse og ypperlig batteritid.
iPhone SE har høy ytelse og ypperlig batteritid.

Kamera
På kamerafronten leverer SE like godt som 6s – noe som ikke er overraskende med tanke på at det sitter samme sensor i begge. Det vil si at SE tilbyr den rimeligste inngangsbilletten til de gode bildene de nyeste iPhonene faktisk gir: svært gode bilder i godt lys og lynrask autofokus. Merk også at SE ikke har den samme kameradumpen som 6s har.

Live Photos, panoramabilder og 4K-video er også på plass. Førstnevnte dukket for første gang opp i iOS i fjor høst og tar opp noen sekunder video før og etter du har knipset bilde. Dette er noe ikke jeg personlig bruker som ofte, men det er nok flere som setter pris på de korte, artige videosnuttene.

Pris og lagringsplass
iPhone SE er den første aggressivt prisede Apple-smarttelefonen, med en pris fra 4790 kroner og oppover. De har beholdt 16 GB-versjonen, en variant vi ikke har vært spesielt begeistret for, men tilbyr også en 64 GB-modell.

Personlig skulle jeg ønske at de droppet 16 GB-modellene totalt og heller tilbydde 32 GB som minste modell. Rundt 12 av 16 GB er tilgjengelig.

Les tips om hvordan du kan få mer plass på iPhonen din.

Vi anbefaler å styre unna 16 GB-modellen og heller gå for 64 GB-utgaven.

Priser

 • 16 GB: 4790 kroner
 • 64 GB: 5890 kroner
Vi håper Apple i fremtiden dropper 16 GB-varianten.
Vi håper Apple i fremtiden dropper 16 GB-varianten.

Konklusjon
Apple iPhone SE er den rimeligste inngangsbilletten hvis man ønsker en iPhone med god ytelse, svært god batteritid, et godt kamera og en 4-tommers skjerm.

Vi har, som andre, opplevd store problemer med Bluetooth som simpelthen ikke vil pares med undertegnedes Ford (2015), noe som er svært irriterende når man ønsker å ta i bruk bilens Bluetooth-funksjoner som musikk og samtaler.

Det er også et smak og behag når det kommer til designet og størrelsen. Vi i ITavisen er på ingen måte enige oss imellom hva som er best – jeg heller mot større modeller og 6s-designet. Én ting vi er veldig enige om, er at Apple bør skrote 16 GB-modellen.

Jeg kan også nevne savn av minnekort og USB-C, men man har nok innsett at begge ikke kommer til Apples smartenheter med det første.

Er du ute etter en rimeligere smarttelefon, gjør du neppe feil hvis du velger iPhone SE. Er du plattformuavhengig vil jeg anbefale deg å ta en titt på Google Nexus 5X, som også er en svært god mobil til en lavere pris.

 

Karakter: 8/10.

+ Godt kamera
+ God batteritid
+ Apputvalg
+ God ytelse

– Ustabil Bluetooth
– Treg Touch ID
– Liten
– 16 GB er for lite

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse