Endelig blir Xbox-nedlastingene kjappere.
Endelig blir Xbox-nedlastingene kjappere.

Annonse


Microsoft har laget tidenes lekreste spillkonsoll

To år og ni måneder etter Xbox One ble lansert, slapp Microsoft en «slim»-utgave av konsollen.

Xbox One S
Denne høsten slipper Sony to nye PlayStation 4-konsoller: en mindre utgave av den originale og en Pro-versjon med støtte for 4K-spilling. Microsoft har valgt å lansere en mindre utgave av Xbox One i høst, mens superkraftige Xbox Scorpio ikke kommer før neste høst.

Det vil si at PlayStation 4 som allerede var kraftigere enn Xbox One, blir enda kraftigere et ekstra år. En kan jo undre seg om dette var et smart trekk av Microsoft. Jeg heller mot et ja.

Xbox One har vært på slankekur. S-modellen er 40 prosent mindre.
Xbox One har vært på slankekur. S-modellen er 40 prosent mindre.

Litt kraftigere enn Xbox One
På maskinvarefronten er det naturligvis få forskjeller mellom Xbox One og S. Det har aldri vært ment at S-konsollene skal være mye kraftigere, og med PS4 Pro og Scorpio er det faktisk første gang at spillkonsollprodusentene lager kraftigere utgaver i inneværende generasjon.

Annonse


Dog er det selvsagt en forskjell mellom Xbox One og S. Klokkehastigheten har økt med 7,1 prosent fra 853 til 914 MHz. ESRAM -båndbredden er også litt raskere og er nå på 219 GBps, opp fra 204 GBps. Dette gjør at konsollen kan oppskalere bildet til 4K-oppløsning samtidig som den har HDR-støtte og kan spille av 4K Blu-ray.

Spesifikasjoner Xbox One Xbox One S
Prosessor 1,75 GHz AMD Jaguar, åttekjerners 1,75 GHz AMD jaguar, åttekjerners.
Grafikkprosessor 12 beregningsenheter 12 beregningsenheter
Klokkehastighet 853 MHz 914 MHz
Ytelse 1,31 teraflops 1,4 teraflops
ESRAM-båndbredde 204 GBps 219 GBps

Vanvittig lekker
Det første som slår en når man åpner esken, er hvor lekker konsollen er. Xbox One S ser så bra at ut at jeg skjems over den kjipe TV-benken den er plassert i, det er nesten litt trist. Og så er det størrelsen da, 40 prosent mindre enn Xbox One, i tillegg til at man slipper den eksterne strømforsyningen.

Microsoft har sluppet spesialversjon av Xbox One S med tema for både Gears of War 4 og Battlefield 1, men min mening er at de ikke kan sammenlignes med den hvite. Den er rett og slett i særklasse.

Xbox One er allerede kjent for å være svært stillegående og S-modellen er så å si komplett lydløs. Det er heller ikke spor av særlig varmeutvikling. Microsoft har tydeligvis lært av den originale Xbox 360 som var en solid bråkebøtte og slet med overoppheting.

En kjekk designendring med S er at den ene USB-kontakten er flyttet fra siden av konsollen til fronten. Det gjør det mye enklere å få tilgang til den når man for eksempel skal lade kontrolleren eller koblet til tilbehør. Det sitter to USB-kontakter på baksiden sammen med optisk lyd ut, HDMI-inn og -ut samt ethernet-kontakt.

Kinect-tilkoblingen er fjernet, det er kanskje ikke så overraskende ettersom Kinect ser ut til å bli et mindre og mindre fokuspunkt (i hvert fall på spillfronten) for Microsoft, men det er mulig å bestille en overgang. En integrert IR-sender gjør at man fortsatt kan bruke tilbehør som for eksempel en fjernkontroller.

Ørliten forskjell … i enkelte spill
Som nevnt over er det ikke de store maskinvareforskjellene mellom de to Xbox One-konsollene. Tester utført av Digital Foundry viser dog at S-konsollen gir bedre ytelse i enkelte spill. Både når det gjelder lastetider og bildefrekvens. Med mindre du sjekker dette grundig selv, er det heller liten sannsynlighet at du vil merke noe i praksis.

En ting jeg har merket er at Xbox One S starter opp mye raskere enn forgjengeren. Kanskje har det noe med at sistnevnte har noen år på baken og at det sitter alt mulig rask i cachen og på harddisken. Det er ikke lett å si.

Xbox One S er også den første spillkonsollen som har støtte for HDR, eller utvidet dynamisk område. Originale PlayStation 4 har også fått denne muligheten via en nylig programvareoppdatering. HDR kan gi TV-bildet dypere farger og rikere kontraster, noe som gjør bildet mer levende enn for eksempel enn en vanlig HDTV.

Ikke alle spillene støtter HDR. Blant annet gjør ferske Forza Horizon 3 det, anmeldelse er på vei, og kommende Battlefield 1. Forskjellen er verdig i flere spill, blant annet i nettopp Forza Horizon 3.

Dette er forresten med Xbox One-spill som støtter HDR:

  • Battlefield 1.
  • Forza Horizon 3.
  • Gears of War 4.
  • NBK 2K17.
  • Resident Evil 7.
  • Scalebound.

Merk at det er to forskjellige HDR-løsninger: HDR 10 og Dolby Vision. Xbox One S støtter den førstnevnte som støttes blant annet av TV-er fra Samsung, Sony, LG og Philips.

Ønsker du å aktivere HDR på din Xbox One S finner du valget under Alle innstillinger, Skjerm og lyd, Videoutgang og Avanserte videoinnstillinger.

Bedre kontroller, men ikke Elite-nivå
Med Xbox One S følger det også en ny og forbedret utgave av den allerede gode kontrolleren. Den største nyheten er at kontrolleren endelig har støtte for Bluetooth slik at man kan koble den trådløst til en PC uten å være avhengig av den trådløse adapteren som Microsoft selger separat.

I tillegg kan kontrolleren også kobles trådløst til smarttelefoner som blant annet Samsung Galaxy S7. Microsoft har nettopp sluppet en oppdatering slik at man kan spille Minecraft på Galaxy S7 med Gear VR-hodesett og Xbox One-kontroller. Det er kult.

Den andre forskjellen på originale og S-kontrolleren er at sistnevnte har litt tekstur på undersiden, der man hviler fingere. Teksturen er ikke like god som på Elite-kontrolleren, den er uansett i klasse for seg, men er uansett en solid oppgradering for standardkontrolleren. Dog er det lov å håpe at dette er standarden fra nå av.

S-kontrolleren er bedre enn originalen, men ikke på Elite-nivå.
S-kontrolleren er bedre enn originalen, men ikke på Elite-nivå.

Konklusjon
Xbox One S er en flott konsoll på mange måter og det er vanskelig å finne noe spesielt negativt ved den. Joda, den kan fortsatt ikke spille av 4K-spill eller 1080p med 60 bilder i sekundet (i mange spill), men S er  i hovedsak ment som en designendring, ikke en betydelig oppgradering.

Har du Xbox One er det egentlig ingen stor grunn til å oppgradere til S-konsollen. Du får et betraktelig bedre design, hver sin smak, samt støtte for HDR og 4K Blu-ray. Er dette noe du setter høyt, er det bare å slå til.

Hvis du er førstegangskjøper av Xbox One, er det kanskje et lettere valg. 500 GB-varianten er 1000 kroner dyrere en originalkonsollen, men da får man i tillegg med FIFA 17. Har du null interesse for det spillet, er det uansett bare å selge det.

Ønsker du å holde deg i Xbox One-økosystemet og ønsker best mulig ytelse, er det kanskje lurest å vente på å se hva Microsoft pønsker på med Xbox Scorpio.

Konklusjon: 8/10.

+ Tidenes lekreste spillkonsoll.
+ Lydløs.
+ 4K Blu-ray.
+ HDR.
+ Bedre kontroller.

– Ikke mye bedre ytelse.
– Litt høy pris.

Annonse