Dette er den beste kontrolleren til Xbox vi har prøvd noensinne.
Dette er den beste kontrolleren til Xbox vi har prøvd noensinne.

Annonse


Så bra er Xbox One-kontrolleren til 1300 kroner

Den vakte stor interesse da den ble introdusert under Microsoft E3-konfereanse tidligere i år. Nesten fire måneder senere er den ute på markedet.

Spennende
Jeg var en av dem som ble meget interessert da Microsoft annonserte kontrolleren, da den så unektelig spennende ut. Utskiftbare spaker? Konfigurerbare knapper og ekstra triggere til å tilpasse på undersiden av kontrolleren? Ja takk!

Microsoft har også fått plass til en 3,5 millimeter hodetelefon-inngang, så du kan koble til hvilket som helst hodesett for å snakke og høre spillyd. Vi prøvde med Apples EarPods, men de fungerte ikke. Dette er nok en begrensning i Apples produkt.

Så hva sitter jeg igjen med etter drøyt to uker med kontrolleren i spill som Halo 5: Guardians, Call of Duty: Black Ops III og FIFA 16?

Annonse


Tyngde og kvalitet
Det første man lekker merke til når man holder i kontrolleren første gang, er hvor mye tyngre den føles ut sammenlignet med standardkontrolleren . Forskjellen er kun 50 gram, 287 mot 236 gram (uten batteri), men den økte vekten gjør den mye bedre å holde i og bruke. I tillegg føles den av å være av mye bedre kvalitet. Et minus er at kontrolleren tiltrekker seg flekker.

Det som virkelig er med på å gjøre Elite-kontrolleren til den beste for Xbox noensinne, er det mønstrede gummigrepet der man plasserer lillefinger, ringfinger og langfinger. Gummigrepet er såpass behagelig at når du har prøvd det, vil du ikke ha annet, og det burde vært standard på Xbox One-kontrollerne.

Halo 5- og Elite-kontrolleren
Halo 5- og Elite-kontrolleren.

Tilpasning
Xbox One Elite-kontrolleren kommer i en liten reiseveske og leveres med seks styrespaker, fire pedaler og to forskjellige d-pader. Alle festes magnetisk til kontrolleren, noe som gjør det enkelt å bytte knapper.

For å finjustere kontrolleren kan man laste ned den tilhørende Xbox Accessiories-appen fra Xbox Store. Den gjør det mulig å konfigurere kontrolleren, for eksempel ved å bytte knapper og justere hvor følsomme triggerne skal være.

I FIFA 16 kan man tilpasse knappene slik man ønsker det, noe som burde vært standard i samtlige spill, men i Halo-serien har utviklerne flere sett med kontrolleroppsett å velge mellom. Dessverre er det ingen oppsett som passer meg optimalt lenger. Mitt foretrukne valg gjør at jeg må bruke «X» til å løpe og det er alt annet enn optimalt.

Jeg løste dette ved å feste en av pedalene under og konfigurerte den til å være «X», noe som gjorde at jeg slapp av å bytte grep for å kunne løpe. Det hele krever litt tilvenning, og jeg er ikke blitt helt komfortabel med oppsettet ennå.

Reisevesken og tilbehør.
Reisevesken og tilbehør.

Spaker
Det følger med tre par styrespaker der vi har ett par med standardsparker, ett par som er høyere og et siste par som er av den konvekse typen, tenk spakene på Dual Shock-kontrolleren – de buer oppover.

Jeg foretrekker uten tvil de konkave spakene Microsoft har valgt i Xbox-kontrollerne, da jeg blant annet kan hvile tomlene i de små uthulingene i kontrolleren. Dermed har jeg brukt standardspakene mest.

De høye spakene blir, vel, altfor høye for min del, men jeg føler de kan være midt i blinken for personer med lengre fingre. Er du derimot glad i Dual Shock-kontrolleren tror jeg du kanskje vil gå for de konvekse styrespakene, men jeg vil aldri bli komfortabel med dem.

Spakene kan byttes ut. Her av den konvekse typen.
Spakene kan byttes ut. Her av den konvekse typen.

D-pad
I pakken finner vi også to D-pad-er. Den ene er et helt vanlig kors vi kjenner fra standardkontrolleren, mens den andre den andre er litt mer unik og gir en større flate å navigere på.

Jeg trodde sistnevnte kunne være perfekt i fotballspill, men av en eller annen grunn var bevegelsene verre enn noen gang og jeg skiftet raskt tilbake til venstre styrespak.

Det følger med to d-pad-er. Dette er favoritten.
Det følger med to d-pad-er. Dette er favoritten.

Pedaler
Det mest interessante med Elite-kontrolleren er selvsagt de utskiftbare pedalene som sitter under kontrolleren. Det følger med to lange og to korte pedaler, og de kan festes slik man ønsker det.

Er du ikke vant med denne typen pedaler under kontrolleren, kreves det mye tilvenning for at det skal føles komfortabelt. Jeg har prøvd å bli vant med det, men etter snart to uker har jeg valgt å fjerne dem.

De lengste pedalene har en følelse av å være i veien og jeg har ennå ikke klart å se fordelen med de korte heller. Kanskje sitter kontrollerne såpass godt i hånden at jeg ikke klarer å venne meg til et ekstra sett med knapper under.

Pedalene kan tilpasses slik du ønsker det.
Pedalene kan tilpasses slik du ønsker det.

Konklusjon
Xbox One Elite-kontrolleren er den beste håndkontrolleren Microsoft har laget noensinne. Det oser kvalitet av kontrolleren, og jeg er spesielt fornøyd med at flere deler består av metall.

Den økte tyngden, gummigrepet og den matte teksturen på kontrolleren, gjør den til en fryd å holde i, og er den beste grunnen til å kjøpe kontrolleren.

Kontrolleren tiltrekker seg smuss, men er uansett fantastisk å bruke.
Kontrolleren tiltrekker seg smuss, men er uansett fantastisk å bruke.

Dessverre har jeg ikke fått noen nytte av de ekstra pedelane, men jeg kan se for meg at for eksempel proffene vil ha store glede og nytte av dem.

Totalt sett er vi kjempefornøyd med kontrolleren, men så spørs det om gummigrepet og den betydelig økte kvaliteten er nok til å forsvare den høye prisen (på omtrent 1300 kroner).

Karakter: 8/10.

Les også vår test av Call of Duty: Black Ops 3.

Annonse