Surface Pro 4 hadde vært kongen av hybrider og bærbare hadde den bare hatt fem timer bedre batterlievetid. Likevel er dette et svært godt produkt - det sier mye om potensialet.
Surface Pro 4 hadde vært kongen av hybrider og bærbare hadde den bare hatt fem timer bedre batterlievetid. Likevel er dette et svært godt produkt - det sier mye om potensialet.

Annonse


TEST: Surface Pro 4 er bedre enn iPad Pro – hadde de løst ett stort problem hadde de knust den

Vi har aldri kost oss så mye med en Windows PC som med nye Surface Pro.

Les også vår anmeldelse av iPad Pro.

Vi håper Surface er her for å bli
Jeg kommer sent til festen. Jeg har ikke testet Surface utover i butikk, der man på ingen måte får inntrykkene som er nødvendige for å gjøre seg opp en mening om et ultraportabelt hybrid-produkt.

Surface Pro 4 er en raffinert utgave av forgjengeren som tok markedet med en viss storm sommeren 2014. Det var mye å glede seg over den gang, og det er mye å glede seg over i år også.

Annonse


Du bør også lese vår test av Windows 10 for å skjønne hvordan Surface er i bruk.

Se vår video-anmeldelse av Windows 10:

Pusse, pusse
Microsoft har truffet en formel som fungerer svært godt. De behøver ikke nødvendigvis gjøre store endringer hvert eneste år, for nå har de noe veldig fint å bygge videre på.

Selv om man ikke ser forbedringene, er denne litt tynnere og lettere enn treern. Den er 0,76 mm tynnere, og derfor 14 g lettere enn fjorårets modell. Også grafikken og lagringsplassen er oppgradert.

Oppløsningen er høynet (fra 2160×1440 til 2736 x 1824) og skjermen litt større (fra 12″ til 12,3″ uten å øke størrelsen på maskinen), men bortsett fra dette er det meste helt uendret, noe som er mer enn greit.

Spesifikasjonene til vår test-enhet er som følger:

* 12,3″ – 2736 x 1824 – 267 PPI – 3:2-format
* Intel Core i5
* Intel HD Graphics 520
* 256GB lagringsplass
* 8GB RAM
* Surface Pen
* ac WiFi
* 1 x USB 3.0
* microSD-kortleser
* Mini DisplayPort
* Størrelse: 29,21 cm x 20,1 cm x 0,84 cm

Pris: 13 990 kroner.

Design
Magnesium-huset føles like eksklusivt som et hvilket som helst Apple-produkt, og størrelsen på skjermen er perfekt i nettbrett- og PC-modus. iPad Pro blir alt for stort når den aldri (etter min personlige erfaring), brukes som nettbrett.

Med en vekt på rett under 800 gram, er den faktisk tyngre enn iPad Pro når begge er avkledd, men det er ikke snakk om mange grammene som skiller dem. Dessuten huser Surface Intel-maskinvare – det er rett og slett flere komponenter på innsiden samtidig som den har integrert kickstand.

Den er trinnløs, noe som gjør at «lapability-en» er svært god uansett hvordan man sitter eller ligger.

Dette er et stort pluss for et produkt som dette. Utførelsen er så god at iPad Pro-opplevelsen forringes fordi Apples proff-nettbrett ikke har kickstand.

For uansett hva man glemmer igjen hjemme, har man om ikke annet alltid muligheten til å bruke enheten i forskjellige posisjoner.

Surface Pro 4 tar seg svært godt ut samtidig som vi ikke er redde for at den skal ripe lett.
Surface Pro 4 tar seg svært godt ut samtidig som vi ikke er redde for at den skal ripe lett.
Den innebygde kickstanden er så nyttig at vi savner den på alle andre lignende enheter.
Den innebygde kickstanden er så nyttig at vi savner den på alle andre lignende enheter.

Bare len deg tilbake
Windows Hello-ansiktspålogging er helt konge – bare ikke gjør for dramatiske endringer med ansiktet ditt. Det fungerer på sekundet, og tar like kort tid å sette opp.

Merkelig er det at man ikke får spørsmål om man vil bruke funksjonen når man starter maskinen første gang. Du må selv aktivere Windows Hello. Trykk på startmenyen, skriv «hello» og velg «Konfigurer ansiktspålogging».

Ansiktspålogging er enklere enn Apple Touch ID fordi man slipper å berøre noe. Etter omstart sier Windows 10 ifra at den trenger bittelitt tid på å kjenne deg igjen – sekundet senere er du klar uten å ha hevet en eneste finger eller gjort ansiktsgrimaser for å bli gjenkjent. Det bare funker.

Ytelse
Ytelsen er det ingenting å si på, for å konkludere før vi egentlig har kommet i gang. Grunnen er selvsagt Core i5-brikken maskinen er utstyrt med.

Dette er en helt vanlig PC, og den yter minst like bra som en mellomklasse-stasjonær. Der iPad Pro har myke animasjoner fordi den jobber og presenterer ting på litt annen måte, vises alt på sekundet på en Surface Pro 4 med Intel CPU. Dette merkes spesielt godt ved surfing, også fordi man alltid får presentert skrivebords-versjonene av nettaviser.

Problemet med et slikt brikkesett er at musikken stopper når man klapper igjen maskinen, og at den bruker lenger tid å være parat etter dvale.

Surface Pro 4 har svært god ytelse og et hav av Windows-programmer, men det betyr ikke at du slipper unna den gamle Windows-opplevelsen på godt og vondt.
Surface Pro 4 har svært god ytelse og et hav av Windows-programmer, men det betyr ikke at du slipper unna den gamle Windows-opplevelsen på godt og vondt.
Vi rangerer MacBook 2015 som den aller beste jobb-laptopen vi har brukt, etterfulgt av Surface Pro 4 og iPad Pro. Apples Intel Core M-maskin har blitt mye kjappere takket være nye OS X. Dessuten er den tynnere og lettere, har et fint tastatur og OS X. Trackpad-en er også svært god.
Vi rangerer MacBook 2015 som den aller beste jobb-laptopen vi har brukt, etterfulgt av Surface Pro 4 og iPad Pro. Apples Intel Core M-maskin har blitt mye kjappere takket være nye OS X. Dessuten er den tynnere og lettere, har et fint tastatur og OS X. Trackpad-en er også svært god.

Les også vår test av MacBook 2015.

Dette er Surface sin store svakhet
Der de fleste nettbrett og bærbare nå klarer 10 timer, stopper Surface Pro 4 etter halve tiden.

Du kan spare endel batteri på å aktivere sovemodus når maskinen ikke er i bruk, men det innebærer noen sekunders ventetid kontra en ARM-enhet som er klar på sekundet, og som nesten ikke bruker strøm når den ikke er i bruk.

Sovemodus er ikke på som standard, mens WiFi er på som standard også når maskinen ikke er i bruk.

Hei Microsoft: Dette er deres egen maskin- og programvare. Det er lov å gjøre de riktige valgene for brukeren, spesielt når batterilevetiden er såpass svak fra før av.

Det er også merkverdig at Microsoft ikke gikk for USB C så vi kunne ha ladet den på farten. Neida, Surface Pro 4 er utstyrt med en hundre prosent proprietær ladekobling.

Tips: Slik får du mye bedre Surface Pro-batterilevetid.

Man kan ikke få alt: du vinner om du er avhengig av Windows-programmer, men taper om du ikke er avhengig av noen helt spesielle – da er rett og slett Core i5-CPU-en litt bortkastet, for vi snakker tross alt om en halvering av batterilevetiden kontra standarden på markedet.

Ønsker man en Windows 10-maskin med 12 timer batterilevetid og vel så det (det rapporteres om brukere som får 14!), er Surface Book valget for deg, men den er jo mye større i sekken.

Surface Pro 4 er lettere å ha med seg på tur enn iPad Pro - lettere enn dette bildet avslører.
Surface Pro 4 er lettere å ha med seg på tur enn iPad Pro – lettere enn dette bildet avslører.

Tekniske problemer
Dette er en fullblods Windows-maskin, derfor kan maskinvareproblemer oppstå. Så skjedde også med Surface Pro 4.

Noe av det første vi opplevde var at Surface Pen ga seg. Den fungerte etter første-gangs-oppsettet, men etter dette var den helt død. Løsning: vi vet ikke. Etter noen oppdateringer og tilfeldige omstarter fungerte den igjen.

Problemene stoppet ikke der, for kort tid senere sluttet berøringspanelet å fungere, sånn helt av seg selv.

Merk: vi kjørte kun endelige versjoner under testperioden. Vi meldte aldri maskinen inn som Windows Insider. Uansett var løsningen omstart. Som vanlig. Windows tviholder på noen uheldige tradisjoner.

I grevens tid
Men enda verre skulle det bli, for det viser seg at Surface Pro har blitt levert med dårlige Intel-drivere i mange måneder.

Dette medførte krasj av maskinen flere ganger om dagen: noen mindre krasj som kun fryste skjermbildet i noen sekunder, men også langt verre havarier som medførte at vi måtte bruke «svenskeknappen». Ikke noe gøy når man er ute på oppdrag.

Heldigvis for Microsoft leverte de en skjermkort-oppdatering til Surface Pro 4, to dager før anmeldelsen av produktet.

Men at vi fortsatt, i 2015, må feilsøke maskinvare- og driverproblemer er fullstendig uakseptabelt. Enda verre er det at det tok Microsoft flere måneder å rette problemet.

Dette skal bare fungere. Det finnes ingen unnskyldninger: dette er Microsoft-maskinvare med selskapets ferskeste OS. Om dere vil at folk skal stole på Windows igjen må dette bare sitte.

Noe er riv ruskende galt når vår hjemmemekk-maskin er mer stabil med en Windows 10-testversjon enn Surface-maskinvare på stabil Windows 10-kode.

I motsetning til iPad Pro med Logitech Create er vi ikke redde for å ta med oss denne på tur.
I motsetning til iPad Pro med Logitech Create er vi ikke redde for å ta med oss denne på tur.

Dårlig WiFi-driver
Men det er mer, for et annet problem var dårligere nett-ytelse fordi brettet av en eller annen grunn nekter å koble seg til ac-nettet, så vi måtte leve med n-hastigheter under testperioden. Dette selv om vi brukte flere timer på å installere oppdateringer.

Jeg fant ingen løsning på dette problemet.

Greia er at Windows 10 sitt driverstack tydeligvis ikke er smart nok til å auto-konfigurere seg mot en ruter som kun har en SSID (altså som ikke er delt opp på 2,4 og 5GHz nett). Ingen andre enheter i huset, inkludert konsoller, nettbrett og TV-er, har samme problem.

Jeg prøvde også å tvinge adapteren til 5GHz-nett i stedet for auto, men da får man ikke nett i det hele tatt.

Trackpad og støy
Trackpadden mangler frem- og tilbake-gester, men er ellers veldig presis og fin. Helt på høyde med Mac-produktene til Apple er den ikke, men dette skyldes nå heldigvis størrelsen mer enn noe annet.

Vi bruker Surface på tre måter: med tastatur og pekeskjerm, med tastatur og trackpad og med tastatur og berøringsskjerm i kombinasjon med Surface Pen. Det høres kanskje slitsomt ut, men vi legger ikke merke til at vi bruker den på forskjellige måter, mye takket Windows 10.

Viftestøy er fortsatt et problem. Det skal ikke mye til å stresse den nok til at viftene starter (og man hører dem ganske godt), men gjør du kun en ting av gangen er den som regel stille.

Berøringsflaten er bedre enn på de fleste Windows-laptoper, men er fortsatt litt for liten og mangler smarte gest-muligheter.
Berøringsflaten er bedre enn på de fleste Windows-laptoper, men er fortsatt litt for liten og mangler smarte gest-muligheter.

«Surface Pro 4 Type Cover»
Dette er dyrt tilbehør som bør følge med. Surface Pro 4 er bedre som nettbrett sammenlignet med iPad Pro grunnet en mer håndterlig størrelse, men den blir ei heller en PC uten tastatur; du må altså ut med 1499 kroner til.

Dermed ender modellen vi testet på 15 489 kroner.

Det er ikke småpenger, men igjen: du får en god bærbar og et flott nettbrett med perfekte mål, god ytelse og Windows 10. Om ikke annet følger i det minste Surface Pen med – kjøper man en iPad Pro, som riktignok er noe billigere i utgangspunktet, må man kjøpe Apple Pencil og tastaturet.

Tastene er gode nok, men ikke de beste vi har testet – de er litt i overkant harde, men de får mer enn godkjent. Dessuten lyser tastene opp, og til forskjell fra iPad Pro støtter jo Windows 10 mus, så en trackpad følger også med (derav den heftige prisen).

Dessverre beskytter ikke tastaturet hele maskinen, men fordelen er at pakka blir lettere. Dessuten føles huset til Surface Pro 4 robust – vi er ikke redd for at denne skal ripe like lett som iPad.

Tastaturet får mer enn godkjent, men er ikke like bra som tyngre alternativer.
Tastaturet får mer enn godkjent, men er ikke like bra som tyngre alternativer.
Surface-tastaturet fungerer fint, men dekker bare skjermen.
Surface-tastaturet fungerer fint, men dekker bare skjermen.
Surface-tastaturet er heldigvis mye lettere og tynnere enn Logitech Create til iPad Pro.
Surface-tastaturet er heldigvis mye lettere og tynnere enn Logitech Create til iPad Pro.

«Surface Pen»
Pennen er kjempefin å ha med for å notere kjapt (to klikk på toppen lagrer et skjermbilde av skjermen), men husk at OneNote-appen som følger med ikke kan gjøre Surface Pen-skriving til digital-tekst – det er det kun OneNote-programmet som er en del av Office 2016 som kan.

Den skjønner halvveis dårlig håndskrift, men prøv å skriv med litt for kunstneriske strøk (les: kråketær), og den feiler. Det er ikke så farlig, det er mye kjappere å skrive på tastaturet uansett. Dette er mer som en notatblokk å regne.

Surface Pen har også et innebygget viskelær på toppen, akkurat som en ekte blyant. Vi liker hvordan dere tenker nå, Microsoft.

Tilbehøret festes på siden av brettet med magneter som er kraftige nok til at vi ikke har mistet den foreløpig.

Surface Pen er smart å ta notater med, mens Apple Pencil er mer for kunsteren.
Surface Pen er smart å ta notater med, mens Apple Pencil er mer for kunsteren.

Konklusjon
Surface Pro 4 kunne enkelt vært den beste hybriden på markedet, men stoppes av for dårlig batterilevetid.

Microsoft har fortsatt et «legacy»-problem på den måten at de er avhengig av strømhungrige CPU-er for å drive rundt det gamle Win32-økosystemet, mens selskap som Apple startet hele app-eventyret på strømsnille ARM-brikker.

Hadde Surface Pro 4 vært et ARM-nettbrett med 10 timer batterilevetid og et app-tilbud som ikke var dårligere enn Apple eller Google sitt, så hadde begge de to sistnevnte vært i «big trouble.»

Likevel er Surface Pro 4 så sjarmerende liten, smart, kjapp og ultraportabel at det ikke er mulig for oss å gi noe mindre enn åtte av ti. Det er forferdelig surt at produktet er uferdig på denne måten, og at drivere fortsatt er kranglete, for når den fungerer er den absolutt glimrende.

Selv om den har halvparten så god batterilevetid som iPad Pro, er den likevel en langt bedre laptop og ofte et bedre nettbrett.

Den er en fryd i bruk, men den svake batterilevetiden og feilene gjør oss ikke i stand til å gi mer enn åtte. Igjen: for et produkt. Nå gleder vi oss til Surface Book som har fenomenal batterilevetid.

8/10.

+ Smart som bærbar, god som nettbrett
+ Kjapp
+ Fantastisk skjerm
+ Windows Hello-ansiktspålogging er fremtiden
+ Surface Pen følger med
+ USB

– Kan ikke konkurrere på batterilevetid
– Tekniske problemer
– Windows 10-grensesnittet må ryddes opp i
– Viftestøy når den stresses
– Det tar alt for lang tid å oppgradere til nye Windows-versjoner
– «Surface Pro 4 Type Cover» er et must, men følger ikke med
– Start-søk er fortsatt treg og upresis

Annonse