Annonse


Windows 10 er den beste versjonen noensinne

Microsoft har reddet Windows med eleganse, men burde også ha spart seg for småligheter.

Joda, Windows 10 er bra
Det var mange av oss som tviholdte på Windows 7 fordi vi ikke orket Windows 8-grensesnittet. Nå kan Windows 8-folket møte oss på halvveien – det er nærmest umulig å ikke mene at dette grensesnittet er bedre, spesielt på berøringsenheter. Alle ser ut til å være enige i at Windows 10 er den beste løsningen.

Dessuten har Windows 10 gjort oss glade i en HP-laptop med berøringsskjerm. Akkurat dette er Microsofts største håp: Å få folk til å elske Windows-maskiner igjen.

Annonse


Vi har i mange måneder testet Windows 10 på en stasjonær Intel Core i5-maskin med Nvidia-skjermkort, og på denne berørings-laptopen fra HP. Vi har blitt ekstra glade i maskinen etter at Windows 10 kom på plass. (Ill.: ITavisen)
HPs Spectre x360-laptop fungerer som nettbrett i teorien… (Ill.: ITavisen)
Dessverre bruker vi også berøringspanelet mer fordi trackpad-en fortsatt ikke er like god som på de bærbare fra Apple. (Ill.: ITavisen)

Det små tingene
På HPs x360 Spectre øker Microsoft størrelsen på grensesittet med 150 prosent. Hvorfor? For å gjøre det enklere å bruke OS-et med fingrene, og det hjelper. Hadde ikke Microsoft tenkt på den lille detaljen ville nok mange kjøpelystne droppet å handle en Windows-laptop etter en kort demo, for vi testet med standardstørrelse, men grensesnittet ble for kronglete smått for våre fingre.

Utseendet i Windows 10 synkroniseres mellom alle Windows-enhtene dine. Dessverre gjør ikke Start-menyen det samme. Vi skjønner at man ikke har alle programmer på alle maskiner, men tiern kunne jo undersøkt maskinen for deg og kun lagt til snarveier til programmer og apper som er installert.

Tilbake til noe positivt: Tilbakestill-funksjonen er vi veldig glad i. Den er kjempepraktisk for å rette feil om man ikke finner ut hva som gjør ugang, eller for å gjøre maskinen kjapp igjen om man har installert for mye over lang tid og ikke ryddet godt nok opp etter seg. Funksjonen sletter alle programmer, men tar vare på personlige filer. Ikke tar det lange tiden heller. Også er det jo deilig å slippe å lete etter USB-installasjonsmediumet i timesvis.

Før vi glemmer det: Du kan nå endelig bla i programmer selv om de ikke er i forgrunnen og avinstallere apper og programmer fra startmenyen ved å høyreklikke.

Ikke bare ser Windows 10 bedre ut enn noen annen Windows-versjon, OS-et gleder oss også med nyttig informasjon. (Ill.: ITavisen)
Programoversikten er bedre enn noengang, og det er innebygget støtte for virtuelle skrivebord. (Ill.: ITavisen)

Xbox på PC-en
Dette er en av de beste funksjonene i Windows 10. Har du ikke en kraftig nok spill-PC kan du strømme spillene fra Xboxen og til PC-en.

Her tar Microsoft kanskje også en liten sjanse på å kannibalisere eget marked ved å gi folk en mulighet til å slippe å handle et nytt skjermkort. Grafikken er selvsagt ikke like bra som på PC, men overraskende god. Uansett så kommer det støtte for PC til Xbox-spilling snart.

Edge og andre skuffelser
Metro-kontrollpanelet har mange lenker videre til det tradisjonelle kontrollpanelets innstillinger. Hvorfor? Fjern nå det gamle kontrollsenteret, eller bestem dere for hva som er best.

Vi vet ikke helt hva vi skal si om Edge. Det er nok en nettleser. Det største problemet er at den ikke gjør noe som helst bedre enn andre nettlesere bortsett fra at JavaScript-ytelsen er veldig god, men er forskjellen merkbar for den jevne bruker? 

Edge virker uferdig. Man kan for eksempel ikke gå tilbake en side med en enkel berøringsgest som man kan i Chrome. Det er jo helt absurd: Googles nettleser er ikke designet for berøring, mens Microsofts nye nettleser følger med operativystem som er ment å bruke på berøringsenheter. Skjerpings.

Dessuten mangler det støtte for noe så enkelt som diagrammer i Google Analytics. Dette er ikke et problem for de aller fleste, men det for oss til å lure på om ikke andre andre tjenester berøres av mangel på grunnleggende funksjonalitet.

Det nye kontrollpanelet fungerer fint… (Ill.: ITavisen)
..derfor bør dere kvitte dere med denne. (Ill.: ITavisen)

Appene
Windows Store er fortsatt en mager opplevelse, akkurat som på mobil. Det er umulig å skjønne hvorfor fordi Windows har det største programvare-økosystemet i verden, men apper ruler, og Microsoft har tydeligvis ikke klart å overbevise utviklerne til å legge til appene til butikken sin i Windows.

Kanskje er det fordi det er et krav om at de skal være berøringsvennlige? Det er sikkert flere grunner, men vi legger merke til at VLC (som i butikken heter «VLC for Modern Windows») er en av få populære og seriøse gratis-program som finnes i butikken (med et nytt berøringsgrensesnitt).

Hva angår spill har Microsoft annonsert at det kommer flere stor-spill til Windows Store. Forhåpentligvis vil dette være en økende trend.

De nye vær- nyheter og epost-appene til Microsoft er fine, men e-post appen inneholder en del kjipe feil – dessuten kan disse moderne appene nekte å åpne seg etter å ha vært inaktive en viss tid. De må lukkes, og deretter åpnes igjen.

Windows Store forener all underholdning, men det mangler fortsatt et kvalitetsutvalg i spill og apper. (Ill.: ITavisen)

Personvern
Windows 10 scorer ikke høyt på personvern, ei heller er det noe som fremheves på nettsiden. Merk også at sikkerhet mangler som et av de viktigste salgspoengene: 
«Det er velkjent, det er produktivt, det er fleksibelt, det er personlig». Vi skjønner at de ikke vil snakke så høyt om personvern.

Microsoft kunne enkelt hanket inn viktige poeng ved å ikke annonse-forfølge deg, følge med på hva du skriver og ikke dele WiFi-nettet ditt med hele kontaktlistenettverket, og hva er greia med at brukerne må gjøre Microsofts jobb med å dele Windows 10-installasjonen, oppdatering og apper med resten av nettet – dette bør være Microsofts jobb ene og alene.

Windows 10 er liksom gratis, men som med Googles tjenester er du produktet for disse selskapene, men når man også må distribuere produktet for dem, da begynner det å bli litt for mye.

Vi håper at det kommer flere selskap i fremtiden som lar oss velge om vi vil betale eller ikke (Apples eksistens er ikke rotet i at de må tjene penger på deg etter at du har kjøpt noe fra dem), og om vi betaler, holder seg unna innholdet på maskinen og selvsagt ikke servere målrettet reklame eller forfølge og spionere på andre kreative måter.

Les også: Dette vet Windows 10 om deg – slik skrur du av annonse-tracking.

Vi elsker hvor små endringer som skal til for å gjøre grensesnittet nytt. (Ill.: ITavisen)
En noe lysere variant. (Ill.: ITavisen)

Konklusjon
Microsoft er i medvind nå med gode vibber fra Windows Insidere som beta-testet OS-et i åtte måneder, og det faktum at vi kan se konturene av et økosystem som er i ferd med virkelig å gi merverdi (Xbox One-spill på PC, og andre veien).

Det har vært moro å følge utviklingen. Vi merket tydelig at selv tidlige testversjoner var stabile. Det er derfor ikke overraskende, men hyggelig, å se at det landet såpass stødig. Det finnes irriterende feil og mangler her som i alle produkter, men de er ikke så graverende at produktet sett under ett ikke gleder, for det gjør det virkelig.

Det største hinderet for ny Windows-dominanse er at de har lykkes så dårlig med mobiler at de knapt kan regnes som en spiller. En viktig del av økosystem-puslespillet mangler fortsatt.

+ Startmenyen er tilbake og bedre enn noengang
+ Minst like kjapp som Windows 8.1
+ Kjempefin på hybrid-maskiner med berøringsspanel
+
 Gratis! *
+ Strøm Xbox-spill til PC-en!
Spill kommer til å bli merkbart kjappere fremover
+ Veldig robust driverstøtte
+ Kontinuerlige oppdateringer
+ Windows 10-kjernen er å finne på mobiler, nettbrett, Xbox One og HoloLens – potensialet for økosystemet er enormt
+ Krever ikke kraftigere maskinvare enn de to forgjengerne. Windows 10 har
samme minimumskrav som seks år gamle Windows 7

* – I bytte mot annonser og at du deler Windows 10, apper og oppgraderinger (kan deaktiveres).
– Deler Windows-installasjonen, oppdateringer og apper med hele nettet automatisk om du ikke melder deg ut
– Fortsatt litt uferdig
– Hvor er neste-generasjons Windows-maskinvare? Surface 4 og Surface Phone burde ha vært her 29. juli