Annonse


Danmark med i DRM-krigen

Franske myndigheter har vedtatt ny lovgiving som går rett i strupen på DRM (Digital Rights Management)-systemer fra selskaper som Apple og Microsoft.

Frankrike forbyr systemer som låser brukeren til ett system, og som hindrer fri avspilling der brukeren selv velger det – slik som f.eks Apples måte å knytte iTunes-kunder til sin egen iPod-spiller.

Nå ser det ut som om også Danmark følger etter. To av landets største bedrifter har begge nå rykket ut med en appell til interoperatbilitet mellom DRM-standarder.

Dansk lovendring på vei

– Vi vil be politikerne våre om å følge den veien Frankrike har gått, så det blir enklere for forbrukere å handle musikk på lovlig vis. Dette vil føre til større salg for alle musikkforretninger, sier produktsjef Henrik Olesen i Dansk Supermarked (Maersk).

Annonse


TDC, landets største teleselskap, har også sin egen musikkforretning på nett mener også det er på tide å sette foten ned mot metodene til markedsleder iTunes.

– Vi er nødt til å gjøre noe slikt som som franskmennene, fordi det gir kundene så mange muligheter for å handle musikk, sier TDC-direktør Gert Rieder til Politiken.dk.

Den danske kulturminister Brian Mikkelsen sier en lovendring vil bli foreslått i 2007, og at han håper på støtte fra platebransjen for et pålegg om interoperabilitet mellom DRM-systemene.

Giske støtter åpen DRM

Vår egen kulturminister sier han støtter denne tankegangen.

– Det som skjer i Frankrike og Danmark er veldig interessant. Jeg støtter i høy grad prinsippet om at det er musikken du kjøper, ikke formatet den kommer i, sier Giske til Dagbladet, men kan likevel ikke love noen tilsvarende lovforslag i Norge før tidligst 2009.

Kilder:
Ars Technica
Politiken
Dagbladet (via NTB)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse