Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Overvåkningsprogram bytter navn

Amerikanske myndigheters forsøk på å luke ut potensielle terrorister gjennom total overvåkning kan gå på privatlivet løs.

Martins øye
Pentagon har byttet navn på sitt overvåkningsprogram fra »Total Information Awareness» til »Terror Information Awareness». Men navneskifte er ikke nok for den tverrpolitiske koalisjonen som skal se til at amerikanernes rett til et privatliv ikke blir krenket.

Storebror ser deg

Amerikanerne har en rekke lover som skal sørge for at den alminnelige mann i gata skal kunne ha et privatliv. – Det mange ikke vet er at slike lover ikke gjelder så snart det er myndighetene som sitter med opplysningene, sier den demokratiske senatoren Ron Wyden.
– Myndighetene kan på lovlig vis samle data om alt, slik som helsejournaler, kredittkortbruk, reiser og finansielle forhold, sier han.

Politisk kontroll

Wyden og flere andre medlemmer av det amerikanske senatet har stemt for å holde streng kontroll med hva DARPA (Defence Advance Research Projects Agency) foretar seg. DARPA utvikler programvare som skal analysere all informasjon som samles inn for å luke ut potensielle terrorister.

Vet alt om deg

Ved å legge sammen informasjon om hvordan du handler, reiser, spiser, bor, studerer og oppfører deg med opplysninger om helse, ansiktsform, fingeravtrykk, arbeidstillatelser, iris og en mengde annen informasjon skal myndighetene ved hjelp av datamaskiner kunne plukke ut potensielle terrorister.

Fra «Totalovervåkning» til «Terrorovervåkning»

– Vi bytter navn på systemet fordi det gamle navnet skapte et inntrykk at vi laget mapper på hver eneste amerikaner. Det er ikke forsvarsdepartementets intensjon, sier DARPA til senatet.

For å få gjennomslag for overvåkningsprogrammet viser DARPA til at de har lagt inn systemer som blant annet viser hvem som har vært inne og sett på innsamlet data og hvordan opplysningene har vært brukt.

I utviklingsarbeidet har DARPA benyttet informasjon som er samlet inn lovlig av etterretningstjenesten, i tillegg til opplysninger som er oppdiktet, melder AAT.

Annonse
Stikkord: internett