Annonse


Tidenes sjakkoppgjør

Kramnik er regjerende verdensmester i klassisk sjakk, mens Deep Fritz er ranket som det beste sjakkprogrammet i verden. Kampen var opprinnelig planlagt til oktober i fjor, men ble utsatt etter terrorangrepene i USA.

Brains in Bahrain

Begivenheten finner sted i gulfstaten Bahrain, og spillet starter 2 oktober.

Og oppgjøret vil garantert ikke gå upåaktet hen. Det internasjonale multimediaselskapet Einstein Group har sikret seg TV-rettighetene til oppgjøret som går under navnet Brains in Bahrain.

8 runder

Arrangementet innledes med åpningsseremoni, før selve sjakkspillet starter i Bahrain Hjernesportsenter (!) 4. oktober. Det skal spilles 8 runder før arrangementet rundes av med en avslutningsseremoni 20. oktober.

Annonse


Kjapping

DeepFritz er designet av tyske ChessBase, og regnes av eksperter som det beste sjakkprogrammet som noen gang er skrevet. En lynrask maskin med 8 prosessorer skal sørge for at Deep Fritz får kalkuleringen unnagjort i rekordfart.

Kreativitet mot maskinkraft

Vladimir Kramnik har selv kommet med følgende uttalelse: -Menneskehjernen har kraft til å møte datamaskinen. I dette oppgjøret møter jeg en maskin med en brutal hastighet. Dette er en kamp mot datamaskinen, den viktigste tekniske oppfinnelsen i historien. Samtidig er det en kamp mellom menneskets kreativitet og maskinens rå kalkuleringskraft. Deep Blue imponerte meg ikke så mye. Men det at selv et enklere program slo Gary Kasparov tilsier at kampen i Bahrain vil bli en tøff utfordring for meg.

Programmerers drøm

Fredrik Friedel som har vært med på å grunnlegge ChessBase er enig i at Brains in Bahrain er en stor utfordring. – Vi har i grunnen tatt over der Deep Blue sluttet. Nå har vi muligheten til å få testet styrken i programmet vårt på en svært kraftig maskin mot verdens beste sjakkspiller. Det er det alle som programmerer sjakkspill drømmer om.

Mediajippo

Da Gary Kasparov møtte IBMs Deep Blue i 1997 var interessen enorm. Turneringens nettsider fikk millioner av besøk. Under årets oppgjør vil Einstein Group sørge for at vi skal kunne følge turneringen via TV-sendinger. Einstein Group kaller oppgjøret for en av århundrets store mediabegivenheter, og vil stå for digitale TV-sendinger fra oppgjøret.

Annonse