Annonse


IT-bransjen flagger ut?

Bedrifter prises lavt og opsjonsbeskatningen gjør det vanskelig å få ansatte inn på eiersiden, mener Svein Stavelin. Fredag ble han valgt til ny leder i Den norske dataforening, melder pressemeldingsbyrået Newswire.

Stavelin, som er konsernsjef i it-selskapet Avenir, med stadig flere firmaer vurderer å flytte til Sverige, London eller USA.

Norge ikke først
– Når et nytt selskap dannes i dag er det helt naturlig å diskutere hvor det skal etableres og på hvilken børs det skal noteres. Tidligere var det selvsagt å etablere selskapet i Norge og notere det på Oslo Børs, sa Stavelin ved åpningen av Dataforeningens landsmøte i Lofoten.

Norsk it-bedrifter prises for lavt, og hemmes av lover og regler som ikke er tilpasset en moderne, internasjonal næringsgren, mener han. Mange lovende norske bedrifter har knapt vokst seg ut av barneskoene før de snappes opp av større utenlandske konserner.

Annonse


– Norge er et lite marked, og vi må akseptere at bedriftene er noe billigere enn de hadde vært i større, mer likvide markeder. Men denne rabatten må ikke bli for stor. Da risikerer vi en ny type grensehandel, sier Stavelin.

Opsjoner viktig
Han er særlig opptatt av at medarbeidere får mulighet til å bli medeiere i egne arbeidsplasser. Dagens beskatning av opsjoner vanskeliggjør dette, og er en trussel for næringens utvikling i Norge, mener han.

Dataforeningen er Norges største it-faglige forening. Den samler 15 500 utøvere og brukere av it-fagene. Stavelin etterfølger Bjørn Trondsen fra EDB ASA.

Annonse