Annonse


Waplands PDA-oversikt

Klisjeen om at «Kjært barn har mange navn» gjelder uten tvil for de små datamaskinene, enten vi kaller dem lommedatamaskiner, håndholdte PC-er, kommunikatorer, PDA-er (personlig digital assistent) eller elektroniske tidsplanleggere.

Nytteverdien øker
Før var de små «artige» elektroniske dingsebomser, som mer tilfredstilte «kjekt å ha»-faktoren enn at de var nyttige for sine eiere. Men nå er lommedatamaskinene i ferd med å bli voksne: Nyttig programvare, kombinert med stadig økende brukervennlighet og ytelse gjør dem nyttige både på jobben og på fritida.

Felles for alle lommedatamaskinene er at de har programvare som hjelper oss med å holde rede på avtaler, oppgaver og adresser (kontakter/kunder/venner). Enkle skriveprogram, regneark, databaser og presentasjonsprogram er også vanlige applikasjoner. Flere har muligheten for å kunne sende e-post, fakser, tekstmeldinger (til mobiltelefoner) og å surfe på Internett.

Annonse


Synkroniser
For det sistenevnte bruksområde er dessverre ofte skjermoppløsningen og overføringskapasiteten av data svært begrensende. Trege modemer, blant annet via mobiltelefoner, og dårlige skjermer reduserer nytteverdien på enkelte modeller.

Felles for dem alle er også at de har en eller annen løsning for å overføre og synkronisere data mellom lomme-PC-en og kontor- eller hjemme-PC-en. Uten en slik mulighet er lommedatamaskiner bare for leketøy å regne.

Tastatur eller ei?
Man kan grovt skille mellom de små datamaskinene som har tastatur og de som er pennbaserte – som kun har en trykksensitiv skjerm.

Førstnevnte kategori omtales ofte som håndholdte datamaskiner, mens sistnevnte omtales som lommedatamaskiner (selv om dette ikke er ideelle definisjoner).

Håndholdte maskiner kan ha trykksensitive skjermer i tillegg til tastaturet. Samtidig er det stadig flere lommedatamaskiner som leveres med eksternt tastatur som ekstrautstyr.

En fellesbetegnelse er PDA. Og om ikke bildet er komplisert nok, så vil stadig flere mobiltelefoner komme med PDA-funksjoner (kalender, kontaktregistre, e-post og lignende). Disse mobiltelefonen vil komme både i tastaturvarianter (QWERTY) og med trykksensitive skjermer.

Flere systemer
Det viktigste for oss brukere er å fokusere på hvilke oppgaver håndholdte PC-er og lommedatamaskiner kan løse. Men det kan likevel være greit å vite at det er tre ulike operativsystemer som er dominerende på dette markedet.

PalmPilot er trendsetteren på lommedatamarkedet, og har på mange måter vært det merket som har skapt konseptet lommedata. De har sitt eget operativsystem kalt Palm OS.

Microsoft har tilpasset sitt operativsystem for borddatamaskiner for små datamaskiner, og kalt det for Windows CE.

Psions operativsystem, EPOC, er et tredje operativsystem for lommedatamaskiner og håndholdte PC-er. Dette er blant annet valgt av sammenslutningen Symbian som system for avanserte mobiltelefoner – såkalte ”smartphones” eller kommunikatorer. Dette initiativet er støttet av de største mobiltelefonprodusentene som blant andre Ericsson, Nokia og Motorola.

Alle de tre operativsystemene har grafiske meny- og vindusbaserte brukergrensesnitt.

Ditt valg?
Så hva skal man velge? Har du behov for å skrive mye og ofte når du er utenfor kontoret eller hjemmet er valget kanskje enkelt: håndholdt PC med tastatur.

Skriver du bare små notater og en sjelden gang har behov for å skrive litt lengre dokumenter er kanskje en lommedatamaskin med ekstern tastatur ditt valg.

Hva er så dine behov for å koble deg opp mot Internett mens du er på farten?

Og ikke minst – hva finnes av standard programvare (applikasjoner) på den lille datamaskinen og hva kan du få kjøpt eller lastet ned gratis av ekstraprogrammer?

Det er med andre ord ditt eget behov som til syvende og sist avgjør om du velger en lomme-PC uten tastatur eller en håndholdt PC med tastatur.

Lomme-PC (uten tastatur):
Cassiopeia E-105
Cassiopeia E-15
Compaq Aero 2100
HP Jornada 420
Palm IIIx
Palm V
Philips Nino 300
Philips Nino 500

Håndholdte PC-er (med tastatur):
Cassiopeia A20
Compaq C-series
Ericsson MC218
Ericsson MC16
HP Jornada 680
Philips Velo 500
Psion Series 5