Arkiv

Annonse


Clintons Internett-krig

ArkivDet handler om eiendomsretten til “Level 1 domains,” som det heter på Internett-språket, altså om hvem som skal styre domenenavn som slutter med .org, .gov, .edu og det mest kjente av alle, nemlig .com.

Avtale går ut
Hittil har selskapet Network Solutions hatt ansvaret for, og tjent store penger på dette. Men avtalen med Washington går ut 30. september. Torsdag morgen må altså en ny ordning være på plass.

Forhandlingsbrudd
Clinton-administrasjonen hadde satset på at en non-profit organisasjon med utgangspunkt i Internett-bransjen skulle overta ansvaret – og inntil ganske nylig så det ut som om Clintons Internett-ansvarlige, Ira Magaziner, skulle klare å gjennomføre dette.

Men i løpet av helgen sprakk forhandlingene om sammensetningen av det nye rådet, og om hvordan utstyr og programvare fra Network Solutions skulle overleveres til rådet, som heller ikke har fått noe navn.

Regjeringsmakt
Derfor må Magaziner tre inn på regjeringens vegne, til tross for at han lenge har vært en av de sterkeste kritikerne av europeisk Internett-politikk, hvor bransje og myndigheter gjerne går hånd i hånd.

I første omgang vil han antakelig få Handelsdepartementet til å forlenge kontrakten med Network Solutions en uke, mens man forhandler videre. I mellomtiden knives de store Internett-aktørene om hvem som skal være med – og hva de skal beslutte når de er blitt med.

Blidgjort
Et av stridsspørsmålene som er blitt avklart de aller siste dagene er at ingen geografisk region (les: USA) skal få dominere nettets fremtid. Akkurat dette ble vedtatt for å blidgjøre europeisk Internett-bransje. Et annet problem er hvor det hele skal plasseres – og akkurat nå er det mye som tyder på at California blir den nye organisasjonens hovedkvarter.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse