Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Afrika i tele-bakleksa

TELEGRAM: I 20 land i Afrika har teleutbyggingen det siste tiåret knapt holdt tritt med befolkningsveksten. Internasjonale utbyggingsprogram har ikke bidratt til å øke telefontettheten.

Det var Mariuku Mureithi, direktør for konsulentfirmaet Summit Strategies i Kenya som fortalte dette under “Africa Telecom 98” i forrige uke, melder Klassekampen.

Det var få regionale lyspunkt å glede seg over for de 6.000 deltakerne på konferansen som gikk av stabelen i Johannesburg i Sør-Afrika.

En av hundre
Flere internasjonale utbyggingsprogrammer til tross: Mens teleutbyggingen i resten av verden skjer med en eksplosiv fart, er det i Afrika fortsatt bare en telefon per 100 personer. I USA er det til sammenligning 64 telefoner per 100 innbyggere.

Store forskjeller
Tallene gir et ufullstendig bilde. Nærmere 90 prosent av det utbygde nettet i Afrika finnes i landene sør for Sahara. Vertslandet Sør-Afrika kan skryte av å ha det best utbygde nettet.
– Teleteknologien har i det siste ikke blitt brukt til å gi folket sosial og økonomisk framgang, fastslo presidenten i det amerikanskeide AfriTel Communications.

Utbyggingsprogram
Flere internasjonale utbyggingsprogrammer har vært lansert de siste ti årene. Deriblant FNs utviklingsprogram (UNDP) som tar sikte på å styrke utviklingen av internett i 12 land gjennom to – tre årige partnerskap mellom myndigheter, UNDP, post- og teleselskaper og privat næringsliv.

47 av Afrikas 53 land har i dag tilknytning til internett, på en eller annen måte. Totalt har kontinentet èn million internettbrukere. Fire femdeler av disse bor i Sør-Afrika.

Samarbeide
Men det finnes alternative måter å løse problemet på. I Sengal har lokalsamfunnene gått sammen om å dele de faste utgiftene til offentlige kommunikasjonssentre. Landet hadde i 1996 over 3.200 telefonsentra spredt over hele landet. Sentrene sysselsatte over 4.000 personer.