Annonse


DECT-strid i Italia

Fido er det hyggelige og uskyldige navnet Telecom har valgt til sitt kommende, DECT-baserte nett som skal koste 1,8 billioner lire (8 milliarder kroner) og som skal ha kapasitet til 1 million abonnenter i 1998. Fordelen med å bruke DECT er at abonnentene får begrenset mobilitet: De kan ta med seg hjemmetelefonen og bruke den når de går rundt i byen der de bor.
Men dette liker ikke de to mobiloperatørene Telecom Italia Mobile og Omnitel Pronto Italia. Og de har fått med seg Giuliano Amato på dette: Han sier at hvis Telecom Italia faktisk gjør dette, vil det være et eksempel på at de utnytter sin dominerende posisjon i trådbasert telefoni til å konkurrere direkte med mobilselskapene. – Teknisk og juridsk er det en mobil tjeneste, sa han i en høring i parlamentet på tirsdag. – Hvis monopol-operatøren for vanlig telefoni strekker seg til mobile tjenester, så utvider den sitt eget monopol inn i en liberalisert sektor, sa Amato.
Dette er selvfølgelig Francesco Chirichigno uenig i, siden han leder Telecom Italia. Onsdag slo han derfor tilbake med å si at Telecom Italia har all mulig rett til å gjøre dette, og selskapet vil fortsette som planlagt. -Jeg er ikke i stand til å se noen dominerende posisjon, sa han.
Men det gjør Olivetti-eide Omnitel, som har nesten 600 000 GSM-abonnenter, og som mener at Fido helt åpenbart er en mobil tjeneste. TIM, som i likhet med Telecom Italia eies av det statlige holdingselskapet STET, er etter sigende ikke tilfreds med Telecom Italias planer, men har foreløpig valgt å holde seg i bakgrunnen.

Hva det handler om på sikt? Om hvor mobil en telefon må være for å være mobiltelefon. En DECT-telefon kan du ta med deg ut, du kan snakke når du går – men den fungerer ikke i biler eller andre hurtiggående transportmidler. Og du kan ikke bruke den på landet. Noen direkte konkurrent til GSM er det altså ikke – men du trenger altså ingen tråd.

Annonse