Jon_Lech_Johansen

Annonse


DVD-Jon stevnet i Apple-sak

Norske Jon Lech Johansen er igjen i ferd med å en het potet i USA.

Må utlevere alt

Nå har Johansen, som bor og arbeider i California med sitt DoubleTwist-selskap, blitt stevnet for den føderale domstolen United States District Court i California av advokatfirmaet Coughlin, Stoia, Geller, Rudman & Robbins.

I stevningen, som Johansen nå har lagt ut på sin blogg nanocrew.eu, heter det at han må utlevere alle dokumenter og all korrespondanse han har hatt i forbindelse med Apple.

Det gjelder spesifikt de dokumentene som gjelder FairPlay, systemet Apple brukte og (og fortsatt delvis bruker) for å beskytte musikken sin.

Annonse


Krig mot Apple

Som kjent gjorde Johansen det mulig å spille av musikk kjøpt via iTunes med andre spillere enn iTunes/iPod/iPhone. Først via programmet PyMusique og deretter PlayFair.

Han har videreført dette arbeidet i DoubleTwist, og har seinere kommet med flere stikk mot Apple. Seinest i juni i år gjennomførte Johansen et høyprofilert stunt mot Apple ved å reklamere for DoubleTwist på veggen til Apple Store i San Francisco.

Vært i retten to ganger

Selv om han utvilsomt har vært et irritasjonsmoment for både film- og musikkbransjen, har Jon Lech Johansen har gjort seg stor flid med å holde seg på riktig side av loven, både i Norge og USA.

Han har likevel vært i retten ved to anledninger.

I Norge ble han han i 2004 frikjent for å ha brutt kopisperren til DVD-plater (CSS – Content Scramble System) med programmet deCSS.

Men første gang skjedde det faktisk i USA. I 2000 ble han innkalt som vitne i retten i New York, i saken mot hackeren Emmanuel Goldstein (aka Eric Corley. Goldstein/Corley hadde lagt ut koden til deCSS på nettet, noe filmbransjen likte så dårlig at de gikk til sak (som de vant) mot ham.

Antitrust-sak

Denne gangen gjelder det antitrust-saken amerikanske myndigheter reiste mot Apple i januar 2008, og som fortsatt pågår.

Bakgrunnen for saken er mistanken om at Apple skaffer seg monopol på digitalt musikksalg ved å stenge musikken inne i sin egen iTunes-verden.

Den samme problematikken har vi hatt i Norge, der Forbrukerombudet i 2007 truet Apple med rettssak dersom de ikke åpnet iTunes.

Saken ble imidlertid trukket etter at Apple og platebransjen besluttet å fjerne kopisikringen FairPlay på all ny musikk (og gradvis på eldre materiale) på iTunes.

Annonse