Annonse


De skumleste AI-drevne svindelene

Kunstig intelligens har raskt blitt et buzzword som det snakkes om i alle bransjer. Avanserte modeller har gjort det enklere å automatisere en rekke ulike oppgaver, men det kan også by på noen utfordringer. For det er ingen begrensning på hva AI kan brukes til å automatisere. De fleste som bruker kunstig intelligens i arbeidet sitt har fredelige formål, men kunstig intelligens kan også gjøre arbeidsdagen for svindlere enklere.

De siste årene har AI dukket opp i en rekke ulike svindler, og noen er mer skremmende enn andre. Derfor har vi tatt en nærmere titt på noen av de skumleste måtene kunstig intelligens har påvirket svindel på nett, og hvordan du kan beskytte deg best mulig.

Slik brukes AI til svindel

Kunstig intelligens har gjort det mulig å gjennomføre langt mer avansert svindel de siste årene. Disse kommer i mange varianter, men det er spesielt tre som skiller seg fra resten. Her har den teknologiske utviklingen hatt et så høyt tempo at de færreste har rukket å henge med i svingene.

  1. Phishing scams – AI og LLM-programmer har gjort det mulig for svindlere å gjennomføre mer overbevisende phishing-svindel. Bedre språk, mer målrettet tekst og høyere kvalitet gjør det vanskeligere å skille ut hva som er svindel og hva som kommer fra oppriktige avsendere. Mange av disse modellene kan bruke informasjon samlet fra sosiale medier til å lage skreddersydde brev og kommunikasjon med målet sitt.
  2. Stemme etterligning – Flere AI-programmer har algoritmer som kan etterligne stemmen og talemåten til mennesker. Ved å fore den et lydklipp med den ønskede stemmen kan den etterlignes til å lage samtaler. Her kan man oppleve at man får en telefon fra et familiemedlem eller en kollega som høres helt riktig ut.
  3. Deepfake Video – Den siste, og kanskje mest skremmende av dem alle, er deepfake video. Kunstig intelligens har blitt såpass avansert at den kan skape falske videoer som ser helt ekte ut. På denne måten kan svindlere skape videoer hvor det ser ut som en ekte person har filmet.

Hvordan du kan beskytte deg mot svindler med AI

Det blir stadig vanskeligere å skille mellom hva som er ekte og hva som er falsk på nett. Derfor er det viktig at man tar tilstrekkelige sikkerhetsgrep for å unngå svindel. Her er noen grep du kan ta for å oppdage svindel i tide.

Forsiktighet og verifikasjon

Svindel starter gjerne med kommunikasjon gjennom kanaler som sosiale medier eller e-post. Derfor er det viktig å verifisere avsenderen før man fortsetter. Sjekk hvem som har sendt henvendelsen og ta kontakt med dem direkte for å bekrefte at det stemmer. Om du mottar noe fra banken kan det være lurt å ringe dem på deres offisielle nummer for å høre om det stemmer før man går videre.

Bruk en VPN

I de fleste tilfeller vil svindlere benytte seg av tilgjengelig informasjon på nett når de skal velge mål. Derfor er det viktig å beskytte seg selv og personvernet best mulig. Da kan det være lurt å bruke en VPN. VPN-er sørger for at du etterlater deg mindre informasjon på nett, og gir svindlere mindre å jobbe med. De fleste store produsentene lar deg prøve VPN gratis med pengene-tilbake-garanti.

Hold deg oppdatert

Svindel med AI går gjerne i trender, og man ser ofte de samme forsøkene svirre rundt på nett. Her publiseres det jevnlig varsler om pågående svindelforsøk. Særlig banker og IT-sikkerhetsselskaper er flinke til å dele slik informasjon. Det kan være lurt å holde seg oppdatert på slike trender, så du vet hva du bør være forsiktig med.

Bruk 2FA på alle kontoer

Pass på at du har 2FA aktivert på alle kontoer. Da har du et ekstra lag med sikkerhet selv om noen skulle få tak i passordet ditt. Dette gjelder alle kontoer der det er mulig, men spesielt sensitive kontoer som e-post, nettbanker og andre innlogginger. Bruk en password manager om du ikke orker holde styr på sterke passord på tvers av flere nettsider.

Oppsummering

Kunstig intelligens har uten tvil blitt et nyttig verktøy for automatisering av oppgaver, men det byr også på utfordringer. Svindlere kan bruke de samme verktøyene til å lage mer avansert svindel i form av deepfake videoer, og vi har sett på noen tilfeller av dette. Derfor er det viktig at man tar nødvendige grep for å sikre seg best mulig på nett. Vi anbefaler at du alltid holder deg oppdatert på trender, bruker nødvendige sikkerhetsverktøy og er forsiktig med uventet kommunikasjon. Sjekk heller én gang ekstra enn å sende avgårde sensitiv informasjon.