krypto-graving
Regjeringen ser på muligheten til å forby krypto-graving i datasenter og foreslår at selskap som drifter datasenter rapporterer til kommunen hva de skal jobbe med.

Annonse


Regjeringen sier nei til krypto-graving

Regjeringen ønsker å stoppe krypto-graving med datasenter.

Datasenter-selskap må rapportere hva de driver med

Det nye lovforslaget innebærer at Norge blir det første landet i Europa som gir seg retten til å stoppe datasenter-bruk som ikke er godkjent, inkludert graving etter digitalvaluta. “Regjeringen krever registreringsplikt for hvem som står bak datasenteret, hvem som er leder for senteret og plikt om å oppgi hvilke tjenester som tilbys ved sentret,” skriver VG om det nye lovforslaget fra digitaliseringsminister Karianne Tung og energiminister Terje Aasland.

Tung uttaler rett ut at formålet er å regulere industrien slik at staten kan “lukke døren for de prosjektene vi ikke ønsker,” uttaler hun til VG.no. Aasland er enig, og mener det er best for landet at staten bestemmer hvilke datasentre som er hva han omtaler som “samfunnsnyttige.” Aasland uttaler samtidig at det er viktig å ha en oversikt over hvilke tjenester som tilbys i datasentre. Forslaget går på at datasentrene skal rapportere hva de jobber med. Argumentet er at norske kommuner basert på dette enklere vil kunne si ja eller nei ved bygging av eventuelt nye senter.

“En bransje som ikke er regulert”

Det er spesielt kryptovaluta regjeringen er ute etter. Aaland sier at den typen virksomhet er uønsket i Norge, og at slik “graving” medfører store klimagassutslipp. Også VG omtaler digital-graving etter valuta som “svært strømkrevende.” Tung sier hun ikke vet hvor mange datasenter som driver med krypto-utvinning, men at de nå skal få svar på det.

Annonse


Samtidig har Google fått lov å lage et gigantisk datasenter i Norge som skal gi 100 arbeidsplasser. Annonse-giganten har investert 600 millioner euro i prosjektet.

“Marius Roheim Aarvold, Ordfører i Skien kommune, ønsker Google hjertelig velkommen til Skien,” het det i en NTB-pressemelding 7. februar:

– Vi har ventet i spenning på at Google skulle ta beslutningen om å starte bygging av sitt første datasenter her i Skien. Som kommune er vi stolte over å ha blitt valgt av Google som vertskap for deres store satsing i Norge. Vi er også svært takknemlige for all innsatsen som er lagt ned i det langsiktige samarbeidet mellom lokale, regionale og nasjonale partnere og støttespillere – det har vært avgjørende for at vi kan feire i dag. Vi ser frem til å jobbe videre sammen for å realisere Gromstul som et nytt, regionalt industriområde for datasentervirksomhet, som er en forutsetning for vårt digitale samfunn. Etableringen vil være et viktig bidrag til vår region i form av styrket digital infrastruktur, nye arbeidsplasser og ny kompetanse – og ikke minst økt internasjonal synlighet.

Norgessjef i Google, Tine Austvoll Jensen og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung. Foto: Matias Fosso/NTB

Annonse