starlink brasil
Elon Musk lover å levere gratis Starlink i Brasil om myndighetene opphever kontrakten fra 2022. Bilde: Fábio Faria/X

Annonse


OPPDATERT: Lover gratis Starlink

Brasil og Elon Musk er i tottene på hverandre.

Artikkelen inneholder en annonselenke.

Først publisert 8. april.

Oppdatert, 9. april, 15:57:

Annonse


Elon Musk bekrefter på X at Starlink vil levere gratis Internett i Brasil om myndighetene i landet kansellerer kontrakten fra mai 2022 som koblet opp over 19 000 skoler til nettet med satellittsystemet.

Brasil søker sensur

Brasils øverste myndigheter, inkludert Alexandre de Moraes som er høyesteretts-minister i landet, krever nemlig at Musk og X sensurerer visse kontoer i landet. Musk har nektet å imøtegå kravene, og oppfordrer i stedet landets befolkning til å bruke VPN for å få tilgang til nettsamfunnet om det skulle bli total-blokkert. Spørsmålet er hvor lenge VPN-tjenester vil fungere, da ISP-ene i landet kan gå etter også slike tjenester for å fullstendig blokkere tilgangen.

Alexandre de Moraes
Høyesterettsdommer i Brasil, Alexandre de Moraes, ønsker kontroll over informasjonsflyten på nettsamfunn i landet. X nekter å godta endringene og varslere mener at landet er på vei til å bli et diktatur uten ytringsfrihet.

“Vi opphever alle restriksjoner. Denne dommeren har ilagt massive bøter, truet med å arrestere våre ansatte og kutte tilgangen til X i Brasil. Som et resultat vil vi sannsynligvis miste alle inntekter i Brasil og må legge ned kontoret vårt der. Men prinsipper betyr mer enn profitt,” meldte Musk på X søndag. Moraes mener at Brasil ikke er tjent med at “milliardærer bosatt i utlandet har kontroll over sosiale nettverk og setter seg i en posisjon til å bryte lovene.”

Journalist Michael Shellenberger har base i San Francisco og har fulgt utviklingen i Brasil tett. Han mener at landet er på randen av diktatur:

“Når som helst kan Brasils høyesterett stenge all tilgang til X/Twitter for folket i Brasil. Det er ikke en overdrivelse å si at Brasil er på randen av diktatur i hendene på en totalitær høyesterettsdommer ved navn Alexandre de Moraes. President Lula da Silva deltar i fremstøtet mot totalitarisme. Siden han tiltrådte, har Lula massivt økt statlig finansiering av de vanlige nyhetsmediene, hvorav de fleste oppmuntrer til økt sensur.”

Annonse