microsoft surface
Apple henter flest datamaskin-kunder fra Windows-leiren, men hanket inn færre tidligere Android-brukere til iPhone i 2023 sammenlignet med 2022. Bilde: ITavisen

Annonse


Så mange hopper til Apple – PC-tallene sjokkerer

CIRP er tilbake med ferske tall, denne gang for Mac, og det er mer enn litt overraskende. For iPhone er svingningene mindre.

Fra Android til iPhone

Selskapet avslørte forrige måned interessante tall rundt amerikanske kunder sine mobil-vaner, i denne sammenheng hvor mange som bytter fra Android til iPhone. Apple gjorde det ikke best i 2023 med 13 prosent , for 2022 var nemlig året 15 prosent byttet til iPhone, etterfulgt av 13 prosent i 2019. De to andre årene, 2020 og 2021, er tallet på 11 prosent. Altså ikke dårligst, men en nedgang fra 2022.

Vi skrev om CIRPs sin iPhone-rapport i mai i fjor:

“Bytte-takten fra Android til iPhone var på opp i 2016, på bunn i 2020 og 2021, men er nå oppe i det samme høyere tallet som i 2018,” rapporterte vi våren i fjor.

Vi har lenge spurt amerikanske iPhone-kjøpere hva slags mobiltelefon de eide før iPhone. De siste årene har et svært lite antall av disse kundene enten kjøpt en iPhone som sin første mobiltelefon, eller byttet fra en enkel flip-telefon. De aller fleste hadde iPhone fra før, og en liten, men målbar prosentandel byttet fra en Android-telefon.

CIRP

Det er altså ikke store svingninger, men at selskapet er tilbake på 2019-nivå er ikke godt nytt uansett hvordan man ser på det. En av årsakene er trolig Samsungs stadige forbedringer og positive kritikker og kundetilbakemeldinger for Galaxy-serien, og spesielt S23 og S24 Ultra. Faktisk scorte Samsungs flaggskip det bedre under en spørreundersøkelse i januar i år blant amerikanske kunder.

Sensommeren 2018 ble 2500 personer spurt om hvorfor de byttet:

“18 prosent av de spurte byttet fra Android til iOS, mens kun 11 droppet iOS for Android. Hva er så grunnen til byttet? 47 prosent svarte at de valgte iOS i stedet for Googles OS fordi iPhone- og iPad OS-et gir dem en bedre brukeropplevelse, mens 25 prosent svarte at kamera og design er ting Apple gjør bedre.

Annonse


Hva med de som byttet til Android? hele 29 prosent av dem byttet fordi Android er billigere (kun 11 prosent av de som skiftet til iOS gjorde det av samme grunn), mens andre grunner er bedre funksjoner, brukeropplevelse, bedre app-utvalgt, kjappere oppdateringer (vi regner med det menes oppdateringer av appene) og bedre kundeservice (der har iOS-folket kun 3 prosent).”

Fra Windows til Mac

Så var det datamaskin-tallene (desktop og laptop tallene er kombinert,) og her er det interessante tall å melde: i USA i fjor var nesten 60 prosent av ferske Mac-eiere nye til plattformen, og de kom fra PC, Chromebook eller en annen plattform. 35 prosent av nye Mac-eiere kommer dessuten fra Windows PC-er – det er nesten tre ganger flere enn Android-brukere som bytter til Apples mobiler. Bra for Apple, vondt for Microsoft og deres partnere.

Interessant, og til og med litt overraskende, utgjør eiere av Windows-baserte PC-er en relativt betydelig andel av Mac-kunder, rundt en tredjedel av Mac-kjøpere i fjor.

CIRP

Annonse