epic games
Apple og Epic Games har kommet til enighet. Det innebærer at Epic Games svenske datterselskap kan starte en alternativ app-butikk i EU.

Annonse


OPPDATERT: Apple har snudd igjen – nå kommer Epic Games sin app-butikk

Krigen mellom Apple og Epic Games ser aldri ut til å ta slutt, DMA-lovverk eller ei.

Først publisert 6. mars.

Oppdatert, 8. mars, 20:27:

Apple har snudd og vil likevel tillate Epic Games sin app-butikk i EU-området, som de i utgangspunktet har lov til med hjemmel i DMA-loven som tredde i kraft denne uken. Dette er andre gang på kort tid at Apple snur i forbindelse med det ferske EU-lovveket som ikke gjelder i Norge.

Annonse


Apple uttaler følgende til MacRumors: “Etter samtaler med Epic har de forpliktet seg til å følge reglene, inkludert våre DMA-retningslinjer. Som et resultat har Epic Sweden AB fått tillatelse til å signere utvikleravtalen på nytt og er akseptert i Apples utviklerprogram.

Oppdatert, 7. mars, 13:48:

EU har bedt Apple forklare hvorfor Apple har kastet ut og blokkert Epic Games sin svenske utvikler-konto utover Cupertino-selskapets forklaring om at de ikke liker Epic og Epic Games-sjef Tim Sweeney sine uttalelser.

“Vi har bedt om ytterligere forklaringer på dette fra Apple under DMA (Digital Markets Act),” uttaler en talsperson for EU-kommisjonen i en e-post til Reuters.

Det er full krig igjen

“Epics grove brudd på kontraktsmessige forpliktelser overfor Apple førte til at domstoler bestemte at Apple har rett til å si opp “enhver eller alle Epic Games’ heleide datterselskaper, tilknyttede selskaper og/eller andre enheter under Epic Games’ kontroll når som helst og på Apples kontroll eget skjønn.” I lys av Epics fortid og pågående oppførsel, valgte Apple å bruke denne retten,” heter det i en fersk uttalelse fra selskapet.

Så hva i alle dager det som nå skjer? Epic Games forklarer at iPhone-selskapet nettopp godkjente Epic Games Sweden AB sin utvikler-konto, som nå er blokkert.

“Vi hadde til hensikt å bruke denne kontoen til å bringe Epic Games Store og Fortnite til iOS-enheter i Europa takket være Digital Markets Act (DMA). Til vår overraskelse har Apple terminert kontoen, og nå kan vi ikke utvikle Epic Games Store for iOS. Dette er et alvorlig brudd på DMA og viser at Apple ikke har noen intensjon om å tillate ekte konkurranse på iOS-enheter.”

Ifølge Apple er dette årsaken

Som kjent aktiveres DMA-loven i blant annet Sverige og de 27 EU-medlemslandene i kraft i morgen, og Epic Games påpeker at Apple må gi utviklere lov til å bruke og lage sine egne app-butikker i regionen. Men Apple mener at Epic Games har brutt andre kontrakter, og at oppførselen er så feilaktig at de mener kontoen kan stenges.

Epic uttaler at en av årsakene til at kontoen ble stengt er fordi studioet offentlig kritiserte Apples DMA-plan. Apple peker blant annet på X-tråden under.

Vi ba om en utviklerkonto gjennom Apples offisielle prosess og Apple godkjente kontoen vår. I direkte kommunikasjon med Apple så vel som offentlige uttalelser har Epic vært åpen om intensjonene våre for utviklerkontoen og Epic Games Store. Vi ba om en av Apples DMA-konsultasjoner og ble avslått. Etter deres forespørsel forsikret vi Apple om at Epic vil overholde alle vilkårene i utvikleravtalene. Så sendte deres advokater et brev til våre advokater som avsluttet vår Epic Games Sweden AB-konto.

Epic

“Ved å avslutte Epics utviklerkonto tar Apple ut en av de største potensielle konkurrentene til Apple App Store. De undergraver vår evne til å være en levedyktig konkurrent, og de viser andre utviklere hva som skjer når du prøver å konkurrere med Apple eller er kritiske til deres urettferdige praksis,” heter det i blogg-innlegget fra Epic Games.

Her er deler av korrespondansen mellom Epic Games og Apple:

Annonse