iphone app store
Det er bare å glemme alternative app-butikker og nettlesere med annet enn Apple WebKit i Norge. Bilde: ITavisen

Annonse


Nå er den store iPhone-skuffelsen i Norge offisiell

Apple forklarer begrensingen de har innført for EU-borgere med iOS 17.4 (dette er nytt, foruten EU-fordelene) installert på mobilen, og nå vet vi mer om alternative nettleser-motorer og vi kan bekrefte at Norge ikke får være med på moroa. Nå vet vi også hvordan Apple finner ut om man er i et støttet land.

Også alternative nettleser-motor er låst til EU-regionen

iOS 17.4 åpner nemlig opp for en god del ekstra for borgere i de 27 medlems-landene, inkludert nettlesere som kan bruke sin egen motor og ikke er tvunget til å nytte Apple WebKit (dessuten gikk Apple tilbake på PWA-begrensingen) og selvsagt den store gulroten: alternative app-butikker. Butikkene er ikke åpnet enda, men det skal skje snart. En av de første er Setapp.

Alle har lurt på hva som skjer om man beveger seg utenfor EU, og det er lagt inn en tids-begrensning og etter hvert vil appene ikke lenger kunne oppdateres:

“Hvis du forlater EU for kortere turer, vil du fortsatt ha tilgang til alternative appmarkedsplasser i en periode. Hvis du er borte for lenge, mister du tilgangen til enkelte funksjoner, inkludert å installere nye alternative appmarkedsplasser. Apper du installerte fra alternative appmarkedsplasser vil fortsette å fungere, men de kan ikke oppdateres av markedsplassen du lastet dem ned fra.”

Annonse.

Annonse


Problemet her er at ingen andre enn Apple vet hvor lenge det er snakk om. Altså, kan man være utenfor EU i en eller flere uker? En måned? Vi regner med at selskapet uttaler seg om dette snart, for uten å vite hvor lenge man kan oppdatere EU-apper utenfor en av medlemslandene, blir det fort kronglete for de som reiser mye.

Vi har en rekke ganger spurt Apple om Norge er med på dette selv om vi ikke er et fullvedig EU-medlemsland, uten å ha fått svar – dette bekrefter at Norge ikke er med:

Det er offisielt-offisielt: nordmenn får ikke dra nytte av alternative app-butikker og nettlesere som bruker andre motorer enn Apple WebKit.

For å gjenspeile endringene i Digital Markets Act, kan brukere i EU installere alternative appmarkedsplasser og installere apper som tilbys gjennom alternative appmarkedsplasser i iOS 17.4 eller nyere. Landet eller regionen for Apple-ID-en din må settes til et av landene eller regionene i EU, og du må være fysisk plassert i EU. Enhetens kvalifisering for alternative appmarkedsplasser bestemmes ved å bruke behandling på enheten, med bare en indikator for kvalifisering sendt til Apple. For å bevare personvernet ditt, samler ikke Apple inn enhetens posisjon.

Apple

Også var det alternative nettlesere som bruker egen motor

“iOS 17.4 introduserer nye funksjoner som lar iOS-apper bruke alternative nettlesermotorer – andre nettlesermotorer enn WebKit – for dedikerte nettleserapper og apper som gir nettleseropplevelser i apper i EU. For å bruke en alternativ nettlesermotor i appen din, må du be om rettigheten til nettlesermotoren (for nettleserapper som ønsker å bruke alternative nettlesermotorer) eller rettigheten til den innebygde nettlesermotoren (for apper som tilbyr nettleseropplevelser i appen som ønsker å bruke alternative nettlesermotorer),” forklarer Apple, og poengterer med dette at også apper kan dra nytte av andre motorer enn WekKit, men kun i EU.

Samtidig stiller selskapet ekstra-krav til utviklerne:

“For å bidra til å holde brukere trygge på nettet, vil Apple bare autorisere utviklere til å implementere alternative nettlesermotorer etter å ha møtt spesifikke kriterier og som forplikter seg til en rekke pågående personvern- og sikkerhetskrav, inkludert rettidige sikkerhetsoppdateringer for å håndtere nye trusler og sårbarheter.”

Annonse