iphone
Web-apper vil fungere mye dårligere fra hjem-skjermen i EU-land og iOS 17.4.

Annonse


Slik forsvarer Apple sin nye iPhone-begrensning

Vi er fremdeles ikke helt sikre, men ganske sikre, på at de nye iOS 17.4-mulighetene ikke kommer til Norge. Hvorfor? Fordi Apple ikke ønsker å bekrefte eller avkrefte.

Apple mener for få bruker nettapper til å forsvare jobben

Men vi kan nå videremelde hvorfor Apple mener de ikke lenger kan støtte progressive web-apper på iPhone – som vi først rapporterte 8. februar: “For iOS 17.4 beta 2 er lansert og avslører at Apple med oppdateringen gjør web-apper langt mindre attraktive sammenlignet med fullverdige apper. Blant annet åpner ikke web-apper i sitt eget fullverdige vindu som kan dra nytte av hele skjermen – i stedet åpner de inn i et Safari-vindu. Med andre ord har det som skal være dynamiske “apper” nå ikke mer enn nettleser-snarveier.”

Faktisk har årsaken til dette tilknytning til 17.4 sin åpning for alternative nettleser-motorer. Apple forklarer at de måtte ha bygget en helt ny “integreringsarkitektur som for øyeblikket ikke eksisterer i iOS.” Dette for for å løse de “komplekse sikkerhets- og personvernproblemene knyttet til nettapper som bruker alternative nettlesermotorer.”

Videre forklarer Apple at dette rett og slett ikke er praktisk gjennomførbart grunnet DMA-lovverket, pluss at det er veldig får som bruker PWA-apper, ifølge Apple som sier at de måtte fjerne støtten for å ikke bryte med DMA-lovverket.

Annonse


“EU-brukere har fremdeles tilgang til nettsteder direkte fra startskjermen gjennom et bokmerke med minimal innvirkning på funksjonaliteten deres,” hevder Apple. Men her er det vel noe som ikke henger på greip, for hvorfor kan ikke Safari levere fullverdig PWA-støtte? Fordi alle nettlesere må fungere på samme måte, i dette tilfellet like dårlige.

Her er Apples forklaring:

“For å overholde Digital Markets Act, har Apple gjort en enorm mengde ingeniørarbeid for å legge til ny funksjonalitet og muligheter for utviklere og brukere i EU – inkludert mer enn 600 nye APl-er og et bredt spekter av utviklerverktøy. iOS har tradisjonelt støttet nettapper på hjemmeskjermen ved å bygge direkte på WebKit og dets sikkerhetsarkitektur.

Integrasjonen betyr at hjemskjerm-nettapper administreres for å samsvare med sikkerhets- og personvernmodellen for innebygde apper på iOS, inkludert isolering av lagring og håndheving av systemforespørsler for å få tilgang til personvernpåvirkende funksjoner på per-side-basis. Uten denne typen isolasjon og håndhevelse, kan ondsinnede nettapper lese data fra andre nettapper og gjenvinne deres tillatelser for å få tilgang til en brukers kamera, mikrofon eller plassering uten brukerens samtykke. Nettlesere kan også installere nettapper på systemet uten at brukeren er klar over det og uten samtykke.

Å adressere de komplekse sikkerhets- og personvernproblemene knyttet til nettapper som bruker alternative nettlesermotorer, vil kreve å bygge en helt ny integrasjonsarkitektur som for øyeblikket ikke eksisterer i iOS og som ikke var praktisk å gjennomføre gitt de andre kravene fra DMA og den svært lave brukeradopsjonen av hjermskjerm-nettapper. Og derfor, for å overholde DMAs krav, måtte vi fjerne funksjonen for nettapper på startskjermen i EU. EU-brukere vil fortsatt få tilgang til nettsteder direkte fra startskjermen gjennom et bokmerke med minimal innvirkning på funksjonaliteten deres.

Vi forventer at denne endringen vil påvirke et lite antall brukere. Likevel beklager vi enhver innvirkning denne endringen – som ble gjort som en del av arbeidet med å overholde DMA – kan ha på utviklere av hjermskjerm-nettapper.”

Annonse