apple eu dma
Apple har fjernet mye av poenget med PWA-snarveier med iOS 17.4 beta 2.

Annonse


Først ga Apple dem alt, nå fjerner de dette

Apple gir, Apple tar.

Får alternative app-butikker, mister web-apper

Etter at Apple endelig avslørte EU-landene, og trolig kun komplette EU-medlemmer og ikke Norge (vi har merkelig nok fremdeles ikke fått det bekreftet eller avkreftet dette fra Apple i Norge,) får tilgang til alternative app-butikker og derfor også apper som kan installeres utenfor selskapets egen app-butikk, tar de nå et merkelig grep som minner mer om hevn mot EU enn noe annet.

For iOS 17.4 beta 2 er lansert og avslører at Apple med oppdateringen gjør web-apper langt mindre attraktive sammenlignet med fullverdige apper. Blant annet åpner ikke web-apper i sitt eget fullverdige vindu som kan dra nytte av hele skjermen – i stedet åpner de inn i et Safari-vindu. Med andre ord har det som skal være dynamiske “apper” nå ikke mer enn nettleser-snarveier.

Men hvorfor?

Dessuten spør iOS 17.4 beta 2 brukeren om de ønsker å åpne nettside-tjenesten i Safari eller å åpne den i den standard-valgte nettleseren. Om web-apper åpnes i Safari så åpnes siden som et bokmerke. Derfor mangler også valg som varsler og lokal lagring.

Annonse


“Brukere har sett problemer med eksisterende nettapper, for eksempel tap av data, siden Safari-versjonen ikke lenger har tilgang til lokale data, samt ødelagte varsler,” rapporterer MacRumors. Håpet er at, fordi iOS 17.4 gir EU-brukere lov til å bruke nettlesere med sin egen motor, så kan en annen nettleser legge til rette for PWA-er (“Progressive Web Apps”) igen.

Vi tipper, men vet ikke, at EU kommer til å reagere. Apples svar vil da kanskje være at brukerne kan velge en alternativ nettleser. Vi tar forbehold om at ting kan endre seg i kommende beta-versjoner.

Annonse