iphone imessage
Apple iMessage blir som rapportert av Bloomberg i desember ikke rammet av Digital Markets Act som trer i kraft 7. mars.

Annonse


Apple slipper

I oktober i fjor ble det varslet at EU skulle undersøke om iMessage er en portvokter med hjemmel i “Digital Markets Act”-lovverket (som trer i kraft 7. mars), og at de derfor vil måtte reguleres langt strengere enn i dag.

Vi skrev den gang at:

“Siden september har kommisjonen i EU gransket iMessage, Bing, Edge og Microsoft Advertising. Tilbakemeldinger for medlemmene forventes innen en uke, og de må konkludere undersøkelsen innen fem måneder. DMA-lovverket, på generelt grunnlag, bestemmer at tredjeparts-apper og app-butikker er tillatt og enklere å bruke. Det må også være enkelt for brukeren å skifte til ønsket standard-app, og ikke gjøre det kronglete. Vi trodde i fjor at iMessage vil måtte åpne opp for tredjeparter, men nå som det granskes ytterligere er vi mer usikre på hva som skjer.”

Men ikke mange ukene senere, i desember, kunne vi meddele at Apples iMessage trolig kom til å slippe unna: “Bloomberg melder akkurat nå i en eksklusiv avsløring at EU visstnok ikke kommer til å designere iMessage til Apple iPhone som en “portvokter”-tjeneste.”

iPhone og Windows påvirkes

Og ganske riktig: EU har bestemt seg for at iMessage ikke faller inn under DMA-lovverket fordi tjenesten ikke er dominerende nok. Men det er ikke alt de har bestemt i dag: også Microsoft Bing, Edge og sistnevntes markedsføringstjeneste slipper også unna det strenge regelverket.

Annonse


Dette betyr selvsagt ikke at de samme to selskapene slipper unna DMA-loven i helhet. Apple har jo allerede lansert iOS 17.4 beta som støtter alternative app-butikker. Nordmenn vil trolig ikke få glede av dette. Vi har som tidligere rapportert prøvd å få en bekreftelse den ene eller andre veien fra Apple, men de ønsker ikke si noe til oss. For Microsofts del må de gjøre endringer i Windows for å overholde lovverket i EU. Dette inkluderer mulighet til å slette blant annet Windows Camera, Cortana, nettsøk fra Bing, Edge og Windows Photos.

På generelt grunnlag er det ulovlig for de store selskapene å gi fordeler til egne tjenester, det blir ulovlig å koble sammen personlig informasjon på tvers av tjenester og brukerne vil få lov til å laste ned apper fra konkurrerende plattformer.

Annonse