apple iphone 15
iPhone-eiere i Norge får trolig ikke glede av alternative app-butikker i mars, men vi venter fremdeles på en klargjøring fra Apple.

Annonse


Vi vil trolig ikke like Apples svar

Kort tid etter lanseringen av Vision Pro må Apple snart vende blikket mot iOS 17.4, den store oppdateringen som bringer alternative app-butikker til EU-land.

“De 27 EU-landene”

Vi har fremdeles ikke fått avklart med Apple Norge om endringen også gjelder her til lands etter en melding om det motsatte: Norge er ikke 100 prosent EU-medlem, og endringen vil trolig derfor ikke gjelde her. Og Norge er nok neppe inkludert, for Apple meldte klart i fra i sin pressemelding på tampen av januar at (uthevingen er vår) “de nye funksjonene vil bli tilgjengelige for brukere i de 27 EU-landene fra og med mars 2024.” Men ting kan jo endre seg, så vi ønsker å forsikre oss om at dette stemmer, men vi venter fremdeles på svar fra selskapets norske avdeling.

Uansett har Apple allerede bekreftet at oppdateringen lanseres i mars, med eller uten alternative app-butikker i Norge. Selskapet melder ikke når i mars lanseringen skal skje, men de nevner i det minste ikke sent i mars: det gir mening all den tid EUs deadline skal være 4. mars. Det er foreløpig ikke kjent nå RCS-meldingsstøtte kommer på plass, men vi trodde det var samme fristdato. Apple nevner ikke RCS i 17.4 EU-pressemeldingen.

Utover alternative app-butikker får EU-borgere tilgang til:

  • Alternative betalingsmåter i App Store
  • Valg av standard nettleser ved start av Safari
  • NFC-brikketilgang for kontaktløs betaling for tredjeparter
  • Alternative nettlesere kan bruke sin egen nettleser-motor, og er ikke lenger låst til Apple WebKit

Det er også forbedringer som ikke er relaterte til EU, som tale-til-tekst for podcasts, SharePlay for HomePod, nye emojier og ikke minst klargjøring av helt nye CarPlay som blir å finne i utvalgte premium-biler i år med følgende muligheter:

  • Autoinnstillinger: Denne appen lar deg administrere sammenkoblede iPhones og justere kjøretøyinnstillingene.
  • Bilkamera: Denne appen viser kjøretøyets ryggekamerafeed.
  • Lading: For elektriske kjøretøy vil denne appen vise batterinivå, ladestatus, gjenværende tid til batteriet er fulladet og mer.
  • Klima: Denne appen vil gi tilgang til et kjøretøys klimakontroller i CarPlay, slik at du kan justere temperaturen på klimaanlegget eller varmesystemet, viftehastighet, oppvarmede seter, oppvarmet ratt og mer.
  • Stenginger: Denne appen vil vise hvis noen av kjøretøyets dører er åpnet, og den kan også vise kjøretøyets advarselssymboler.
  • Media: Denne appen gir tilgang til FM- og AM-radiostasjonskontroller i CarPlay, sammen med andre mediealternativer som SiriusXM. Det er uklart om SiriusXM vil tilby satellitttilkobling, eller forbli begrenset til internettstrømming. Brukere vil kunne velge fra en liste over musikksjangre, for eksempel Topp 40 og Rock.
  • Dekktrykk: Denne appen viser lufttrykket for hvert av kjøretøyets dekk, og gir advarsler om lavt trykk, høyt trykk og flate dekk.
  • Turer: Denne appen vil gi en rekke kjørerelaterte data, inkludert kjøretøyets gjennomsnittshastighet, drivstoffeffektivitet eller energieffektivitet, total tid medgått og tilbakelagt distanse på en tur, og mer.

Annonse