windows spill
23H2 kan forringe CPU-ytelsen og det kan også være problemer med at GPU-en ikke utnyttes fullt ut. CPU-problemet kan kanskje rettes med å ta omstart av Windows Defender og aktivere CPU-virtualisering.

Annonse


Windows 11-ytelsen er dårligere – slik kan du løse det

Windows 11 23H2 gir ikke et ytelses-løft, tvert imot.

Svakere CPU-ytelse

Det ser ut som svakere CPU-ytelse er en greie med Windows 11 på generelt grunnlag. Neowin har testet OS-et mot Windows 10 og fant at selv om GPU-ytelsen var bedre, er ytelsen svakere med den andre viktige komponenten. Nå avsløres det at nye 23H2 som ble lansert i høst, byr på ytterligere forringet CPU-ytelse, og det kan være Windows Defender som er problemet.

Ifølge Redditer BNSoul er 23H2 “alltid 5 til 8 prosent tregere i hver neste test, om det så er en-kjerne eller fler-kjerne-tester sammenlignet med 22H2.”

“Også et GPU-problem”

Anant Acharya i Microsofts eget forum har merket det samme, og at problemet også rammer spill: av en eller annen grunn nyttes ikke GPU-en fullt ut. Brukeren merket også problemer med tekstur-innlastinger. Dette samtidig som CPU-ytelsen ser ut til å være korrekt.

Annonse


“I nyere spill som Forza Horizon 5 synker GPU-utnyttelsen (forblir på 92-99 prosent) plutselig til 20-23 prosent og FPS faller fra 70-80 til omtrent 10-23. Teksturer laster ikke samtidig som CPU-utnyttelsen er uendret. Spillet gir så advarsel om båndbreddeproblem på en 7200 RPM harddisk. Jeg bestemte meg for å flytte den til min SSD, men problemet forsvant ikke,” forklarer testeren.

Prøv dette

Noen av disse problemene kan visstnok rettes ved å ta omstart av Windows Defender, en anbefaling brukeren sier kom direkte fra Microsoft.

Vi kan ikke gå god for feilrettingen, men vet man hva man driver med kan man kjøre følgende kommandoer i PowerShell:

  1. Set-ExecutionPolicy Unrestricted
  2. Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage
  3. Ta omstart av maskinen og aktiver CPU Virtualization i BIOS
  4. I Windows Security: aktiver Memory Integrity i Core Isolation-innstillingene

Etter å ha utføret dette skal ytelsen være innenfor feilmarginene sammenlignet med 22H2 med CPU-ytelsen økt med 3 til 5 prosent.

Annonse