apple iphone imessage
Blir Apple tvunget til å åpne opp iMessage? Svaret må nesten komme før mars 2024.

Annonse


Presser Apple som aldri før – nå kan det store skje

Apple vil trolig måtte åpne for tredjeparts app-butikker innen mars 2024 for å følge EUs “Digital Markets Act (DMA)”-lov.

App Store vil trolig miste monopolet, men hva med iMessage?

Faktisk forventet vi å høre om muligheten da selskapet annonserte iOS 17 for første gang, men vi har enda ikke hørt noe om det. Vi har heller ikke hørt noe mer om hva som skjer med iMessage, altså at Apple vil tvinges til å åpne tjenesten for alle, for å ikke bryte med den samme EU-loven.

Apple forsvarer sin posisjon med å mene at iMessage ikke er stor nok i Europa for å bli betegnet som en “portvokter”-tjeneste. De argumenterer også for at tjenesten ikke skal rammes da brukerne ikke betaler direkte for å bruke iMessage, og den kan brukes uten appen. Om tjenester merkes som dette av EU, vil selskapene måtte følge det nye lovverket.

DMA-lovverket, på generelt grunnlag, bestemmer at tredjeparts-apper og app-butikker er tillatt og enklere å bruke. Det må også være enkelt for brukeren å skifte til ønsket standard-app, og ikke gjøre det kronglete. Vi trodde i fjor at iMessage vil måtte åpne opp for tredjeparter, men nå som det granskes ytterligere er vi mer usikre på hva som skjer.

ITavisen, 9. oktober, 2023

Får iMessage RCS?

Hva som skjer er altså fremdeles ikke bestemt, utover at det er stor sjanse for at de må åpne for alternative app-butikker. Samtidig presser nå Google og store Europeiske operatører (Vodafone, Deutsche Telekom, Telefónica og Orange,) for at Apple åpner iMessage mens EU gransker om tjenesten er stor nok til å bli merket som en “portvokter.”

Google har i lengre tid kjørt markedsføringskampanjer for å prøve å overbevise Apple til å droppe iMessage og i stedet gå for RCS-standarden:

“SMS mangler kryptering og er ikke akkurat perfekt for gruppe-meldinger. Standarden er utdatert, men så er det også slik at RCS er utenfor Apples kontroll – det er ikke vanskelig å skjønne, spesielt ikke for et selskap som Apple som vil kontrollere alt, at de ikke ønsker å hoppe på en standard støttet av erke-rivalen. MacRumors skriver at protokollen er designet av Google. Det stemmer, og Samsung senere hoppet på med støtte, men det er nå “GSM Association” som offisielt har ansvaret for protokollen.”

Annonse