google chrome hemmeligmodus-rettsak
En dommer i Nord-California har gitt saken mot Google Chrome grønt lys videre. Google risikerer opp til fem milliarder dollar i bot. Bilde: ITavisen

Annonse


Google risikerer Chrome-bot på 51 milliarder kroner

“Overvåket deg i “hemmeligmodus” – nå er det endelig slutt,” skrev vi i mai 2019. Det har nemlig vært flere saker relatert til Googles nettleser og personvern.

Det har vært flere saker om hemmeligmodus, inkludert av tekniske art

Vi refererte den gang til Chrome sitt “Incognito-“modus “modus “gir brukere muligheten til å surfe uten at historikk, informasjonskapsler (cookies), og annen informasjon tas vare på i nettleseren” – oppsummerte vi den gang.

“Hittil har Windows 10 vært i stand til å overvåke alt du skriver inn via tastaturet – selv ved bruk av såkalt Incognito modus i Chromium-baserte nettlesere som Google Chrome og Opera. Per i dag kan Windows gjøre dette selv om man skrur av tastatur-sporing i nettleserens innstillinger. De fleste er nå enige om at dette bør stoppes, inkludert Microsoft selv.”

Dommeren gir grønt lys

Dette er bare et av problem som har rammet nettleseren: i juni 2020 fulgte vi opp med en sak som kun har med Google å gjøre: “SPIONERTE DE? Google risikerer 47,4 milliarder kroner i bot. Det er denne saken som nå sakte men sikkert fortsetter i California:

Annonse


“Ifølge anklagene skal Google ha samlet inn informasjon om hva folk surfer på, inkludert som nevnt med privat-modus aktivt. Google sanker inn, ifølge søksmålet, informasjon fra blant annet Google Analytics, Google Ad Manager og en rekke andre tjenester og utvidelser til nettleseren. Mobil-apper er også inkludert. Alt dette for å lære om brukerne sine shopping-vaner og “de mest intime og potensielt pinlige ting”, ifølge søksmålet sommeren 2020.

Som vi nevnte for drøye to år siden risikerer selskapet milliarder i bøter, og en dommer har nå sagt nei til Googles ønsket en “kortfattet dom.” Dommer Yvonne Gonzalez Rogers mener at når man tar i betrakning Googles egne lisens-vilkår så “eksisterer det et problem som kan prøves om vilkårene skapte et håndhevbart løfte om at Google ikke ville samle brukernes data mens de surfer privat.”

Et utdrag av saksdokumentene:

Dette uttaler Google

Oppsummert: dommeren mener at det er verdt å fortsette saken i rettssystemet. Google-talsperson José Castañeda uttalte etter avgjørelsen til The Verge:

“Vi bestrider sterkt påstandene, og vi vil forsvare oss mot dem. Inkognitomodus i Chrome gir deg valget mellom å surfe uten at aktiviteten din blir lagret i nettleseren eller enheten din. Som vi tydelig sier hver gang du åpner en ny inkognitofane, kan nettsteder kanskje samle inn informasjon om nettlesingsaktiviteten din under økten.»

The Verge påpeker at Googles problem er at dommeren poengterer at saksøker kan ha bevis for at Google lagrer brukernes vanlige og “hemmelige” surfe-data i logger, logger som brukes for å vise brukerne annonser basert på surfe-aktivetet. Selv om dataene alene er anonyme, er problemet at nok datapunkter kan skape et mer helhetlig bilde av en bruker. Vi følger utviklingen saken.

Annonse