rift apart pc test
Rift Apart er fremdeles en av de flotteste spillene, og nå er det på PC: de med 4080 og 4090-kort vil oppleve en grafikk-fest av de sjeldne.

Annonse


TEST: Jeg er glad jeg hoppet inn igjen – “Ratchet & Clank: Rift Apart”

“De intergalaktiske eventyrerne er tilbake med et smell i Ratchet & Clank: Rift Apart!,” slik lyder innledningen på Steam-siden for spillet som debuterte på Playstation sommeren 2021. Undertegnende ga den gang spillet 10 av 10!

Introduksjon

“En utrolig verden med grafikk, lyd og spillmoro i en pakke vi aldri før har opplevd setter standarden for alle spill som lanseres på de nye konsollene fremover,” oppsummerte jeg spillet med den gang. Siden den gang har vi blitt bortskjemt med mange flotte visuelle spill siden den gang, og som alltid var jeg og mange andre PC-spillere nervøse i forhold til ytelsen. Er grafikken like imponerende som jeg husker, og er spillet like underholdende?

Vi må også finne ut av om Nixxes Software har klart ferden fra Sonys konsoll i løpet av to år, men la meg først starte med gameplay.

Spillbarhet

For de av dere som ikke har vært borti Rift Apart før, la meg med en gang forklare at du kan legge fra deg tanken om at du trenger tenke: dette er som å spille en tegneserie. Det visuelle utrykket er neon-glorete på en akkurat passe søt måte, og perfekt å spille sammen med barna på seks 6+ år. Kan voksne sette pris på det også? Ja, uten tvil, derav 10 av 10 da jeg anmeldte det sommeren for to år siden. Dog, det var ikke med like stor entusiasme jeg kastet meg uti det denne gang.

Annonse


En av årsakene er at, vel, jeg har spilt det før! Det betyr at alle triksene og karakterene man møter naturligvis ikke overrasker som det gjorde første gang. Er du som meg og vil spille, vil du også hoppe over film-snuttene som det er mange av. Bevares, disse tar seg mega-flott ut, men jeg vil fort tilbake til slegga og våpnene. Spillet er flott animert og med en meget god lydproduksjon. Kombinasjonen av alle elementene skaper en aldri så liten avhengighetsfølelse.

Jeg måtte jekke meg litt ned etter først å ha tenkt at “jeg er for gammel til å dø i dette spillet.”

Du har som i “voksen-spill” mulighet til å handle nye våpen og å oppgradere dem. Det spiller egentlig ingen rolle hva man velger av oppgraderinger da det stort sett går i det samme sporet: sky kjappere, lengre og mer presist. Det mangler dybde her, men jeg gir forståelse for at spillet er myntet på yngre spillere og at en RPG-tilnærming ikke passer.

Du vil i starten bli holdt i hånden og gitt nye egenskaper. Når spillet vet du er god nok til å mestre dem, er det faktisk ganske utfordrende, spesielt etter noen timer.

Grafikk og ytelse

Jeg har nevnt det flere ganger tidligere, men noe av det verste med den første 30-serien fra Nvidia var mangelen på nok VRAM. Det tok ikke lang tid før spillere fant ut at kombinasjonene høyt detaljnivå, 4K og ray tracing ble slukt av spill, også eldre titler enn Rift Apart.

Dessverre er dette fremdeles sant: du vil ikke kunne spille dette spillet i nærheten av 60 FPS med et slikt grafikk-oppsett og DLSS i kvalitets-modus – da vil du nok måtte ha et 3080 ti eller bedre, og en nyere CPU enn den vi har i redaksjonens spill-PC (Ryzen 5 5600X, 32GB RAM.)

Som vanlig foretrekker jeg høyt detaljnivå i stedet for ray tracing, og dette spillet er intet unntak, men selv da blir det tøft når fiendene er mange og landskapet stort. Man vil i disse tilfellene merke den kjipe følelsen av at VRAM-en er i ferd med å forsvinne helt, og FPS-en halveres ofte i to og under 30 FPS om du har tilnærmet den samme maskinvaren.

Jeg skjønner Nixxes ikke kan utføre mirakler, men det er også rene tekniske feil. For eksempel vil du oppleve at spillet kjører med elendig FPS, jeg snakker her rundt 10, om du endrer ray tracing-innstillingene i spillet i stedet for i grafikk-menyen som presenteres i Windows før man starter.

Jeg opplevde også flere ganger at dette problemet oppstod ved bruk av andre programmer en stund, for å starte spillet – av en eller annen grunn var det ikke nok å ta kverken på nettleseren: omstart av maskinen må til. Jeg regner med de retter dette i en oppdatering, men det er vel verdt å være klar over.

Med disse innstillingene presser jeg maskinen i overkant når det presenteres mye på skjermen samtidig – ved mindre aktivitet klarer maskinen fint over 60 FPS, men jeg anbefaler å nedjustere disse innstillingene om du har omtrent samme konfigurasjon:

Konklusjon

Er du en grafikk-nyter av rang og har spilt spillet på Playstation 5 og har et RTX 4080-kort eller bedre, er Rift Apart verdt prisen kun for den visuelle festen. For de av dere som allerede har opplevd spillet på Sonys nyeste konsoll og har en svakere maskin, ser jeg egentlig ingen grunn til også å handle det på Steam – til det trengs det for dyre skjermkort og massevis av VRAM for å at spillet skal kunne ta seg mye bedre ut. Sony og Insominac gjorde mao. en så glimrende jobb med Playstation 5-utgaven og den flotte DualSense-opplevelsen første gang, at jeg egentlig ikke forventet annet.

Ratchet & Clank: Rift Apart er et must for alle som elsker tegneserie-action badet i glorete farger og sjarm, og er det perfekte spillet å spille sammen med de minste i høst.

TEST: Jeg er glad jeg hoppet inn igjen – “Ratchet & Clank: Rift Apart”
Vi konkluderer
Selv om det er visse tekniske feil, er porten fra Nixxes god, men du vil bli "skuffet" over grafikken vs. Playstation 5 om du ikke har en mega-rå GPU med masse RAM. Dette er morsomt for store og små!
Leservurdering0 Vurderinger
0
+
Smidig gameplay og varierte verdener
Nydelig grafikk
Flotte animasjoner
Godt stemmeskuespill og lydproduksjon
-
Litt for mange mellomsekvenser
Noen tekniske feil
9

Annonse