ark 55 tommer test
Til rett over 19 000 kroner kan vi nå anbefale Samsung sin 55 tommer store Ark-gamingskjerm. Alle bilder: Eivind Von Døhlen/ITavisen

Annonse


TEST: Nå er denne innen rekkevidde for mange

Det er med en slags frykt jeg anmelder produkter i dette pris- og spesifikasjons-segmentet, selv om prisen ble kuttet noe voldsomt i løpet av våren.

Introduksjon

Til 29 990 kroner (pris da vi testet – pris nå er rett under 20 000 kroner) er Samsung Odyssey Ark 55″ QLED den dyreste spill-skjermen/TV-en jeg har testet. Det er kun Sonys A95K OLED til over 40 000 kroner som jeg testet vinteren i fjor som er dyrere.

Med denne får du alt, og da mener jeg alt: 165Hz oppdatering, VRR, AMD FreeSync Premium Pro, G-Sync Compatible, HDR10+, matt panel og 4000:1 kontrast.

En overlegen visuell opplevelse. Revolusjonerende Quantum Matrix-teknologi med Quantum Mini LED-belysning skaper kontrollert lysstyrke og perfekt kontrast for optimal gjengivelse av detaljer. Den avanserte 14-bits bakgrunnsbelysningen gir detaljert HDR-kontroll for en uslåelig bildekvalitet.

Samsung

Skjermen har 1000R bue-gradering og Sound Dome lyd-teknologi som faktisk overrasket meg med mye bass.

Annonse


Det mest oppsiktsvekkende er at skjermen med den store foten kan vippes i landskaps-modus.:

Funksjoner:

  • MultiView, spillemodus
  • ConnectShare
  • Eco Light Sensor
  • Image Size
  • Eye Saver Mode
  • Off Timer Plus
  • DLNA
  • Samsung MagicRotation Auto
  • Auto Source Switch+
  • Adaptive Picture
  • Tap View
  • Sound Mirroring
  • SmartThings App Support
  • Quantum HDR 2000
  • Adaptive Sound
  • Game Bar 2.0
  • Quantum Matrix Technology
  • Bixby Voice Assistant
  • Flex Move Screen
  • Ark Dial
  • Gaming Hub
  • SmartThings
  • Sound Dome Technology

Design

Du kan montere den selv, men jeg anbefaler det virkelig ikke om du ikke leser “hurtig”-guiden på forhånd. Hva jeg gjorde? Leste ikke bruksanvisningen og fikk “stilaset” over armen på en slik måte at den faktisk ble blå.

Totalvekten på hele pakken er svimlende 41,5 kg. Ønsker du å montere uten at din bedre halvdel er klar over det, må du hyre hjelp eller ofre potensiell kroppslig skade.

Hvordan er det mulig? Fordi jeg først ikke brukte isoporen som Samsung instruerer en til å gjøre for å montere på svinge-armen. Er man dum som meg, og ignorerer dette, risikerer du å få vippet over 30 kg på deg, og med litt fart gjør det fort vondt. Ok. Nok syting.

Etter at jeg skjermen endelig var ferdig-montert, fant jeg fort ut at det gamle kontor-bordet ikke er dypt nok – du vil derfor trenge godt over 74 cm. Til en 46 tommer er 74 cm nok, til en 55 tommer blir man sittende å se på et altfor lite skjermareal.

Det mest vanvittige med denne spill-skjermen er at den er mer enn stor nok til å bruke som TV, men husk at den er veldig krummet, og at det derfor vil være utfordrende å se fra siden. Her har du altså muligheten til å svi av mye penger og plage andre.

Du kan plassere den uten den tunge armen rett på bordet, da den er mer enn stiv og robust nok, eller du kan skru på armen, vippe den opp, og på den måten få bildet høyt nok opp.

Funksjoner

Fordi man skal kunne vri skjermen horisontalt og vertikalt kobles man inn konsoller og alt annet HDMI-utstyr i det Samsung kaller “One Connect.” Dette er en tung og svart boks uten skjerm som fungerer som USB-hub. Jeg skulle ønske den var mindre, men fordelen er at man unngår blottlegge kabel-kaoset.

Det store salgspoenget med en så stor TV som kan vippes rundt, er at man kan ha oppe en HDMI-inngang og flere TV-apper, opp til fire samtidig. Det stemmer: man kan dessverre ikke ha ha oppe spill PC-en og Playstation 5 samtidig: kun en HDMI og en smart TV-app.

Du velger selv hva du skal vise og hvor mange ruter du vil ha, men det er kun støtte for en HDMI-enhet av gangen:

Jeg kunne også ønske at fjernkontrollen med vri-hjulet ikke måtte siktes inn direkte til “One Connect”-boksen som en TV fra 80-tallet, men slik er det altså. Det er heller ikke mulig å styre volumet med det store hjulet: man må bruke de tradisjonelle knappene.

Det plager meg mer enn det bør at det tar litt for lang tid når TV-en skifter mellom innganger og spill-bildemodus.

Jeg vil aldri ha behov for flere innganger samtidig, men det er de som vet før de handler at de vil sette pris på det. Da er det bare å glede seg over muligheten, for man kan trikse og mikse med hvilke inn-enheter som skal være hvor, og hvor store de skal være.

Dessverre mangler den smale fjernkontrollen bakbelysning, men Samsung skal ha skryt for at den solcelle-lader. Det gjør også “fjernkontroll” nummer to, den med det store hjulet.

Menyen er oversiktlig lagt opp. Det er faktisk lett å finne frem! Med såpass mange funksjoner skal Samsung har skryt for det, men det er spesielt to ting jeg må trekke frem som plager: ingen hurtig-tilgang til HDMI-enheter på startskjermen og det at TV-en hopper til Rakuten gratis-TV om den ikke registrerer aktivet på HDMI-inngangen.

Det er advarsler her og der om at visse funksjoner øker strømforbruket, men så skrur den altså på TV-sendinger når jeg ikke er i rommet. Ikke så smart.

Samsungs menyer er lette å skjønne:

Bildekvalitet

Jeg klarte ikke å bli fortrolig med justeringen av bildet i ulike bruksområder. Jeg føler det mangler granulære innstillinger i stor nok grad, eller kanskje er problemet at på maks (som er 50), så er det fremdeles ikke nok handlingsrom med lysstyrke og kontrast. 50? Hvorfor droppet de 100?

Du må nok regne med at jeg er “farget” av OLED TV-er, da det er de jeg har skrudd mest. Likevel er det ikke slik at du vil bli skuffet. Kurven såpass framtredende, og skjermen så stor, at det er veldig lett å la seg rive med, OLED eller ei. Oppdateringshastigheten er rå nok til at RTX 4080 og bedre nesten er et krav når skjermen er så stor.

Jeg brukte mye tid på eksperimentere med kontrast-forbedreren – her er det mye å hente i forhold til lysforholdene i rommet:

Skjermen skifter automatisk til spill-modus om du har angitt HDMI-inngangen til å tolke signalet dithen. Nå så er gjort kan du aktivere VRR. Bortsett fra det er det ikke mye å tenke på, bare den sedvanlige justeringen av bildet i forhold til lysforholdet i rommet.

Det er ingen tvil om at med en 165Hz 55 tommer 4K-skjerm så vil selv et RTX 4090-skjermkort ha noe å gå på i forhold til FPS i de aller fleste tilfeller.

Konklusjon

For å betale 30 000 kroner for en slik skjerm skal man ha helt spesielle behov. Heldigvis er prisen kuttet mye i løpet av våren, og det er langt lettere å anbefale den kurvede kjempen. Kurvaturen gir den ekstra lille innlevelsen, det er ingen tvil om det altså. Ved bytt til min vanlige flate skjerm, føltes det feil ut at det ikke var noen kurve der.

De som vet de trenger en skjerm som dette, vet det i mange tilfeller før de har testet en.

Det spesielle er muligheten til å dele opp innholdet med “One Connect”, 165Hz-oppdateringen i kombinasjon med så mange tommer og 1000R-kurving av panelet.

Om man vet at man i arbeid og når man spiller trenger dette og armen, er skjermen defintiivt noe å vurdere.

For veldig mange vil 55 tommer bli alt for stort for kontorbordet. Disse bør heller se seg etter en 46 tommer OLED.

For prisen, som nå er OK, får man store spill-opplevelser det knapt finnes andre som kan matche. Det at den er stor nok til å fungere som en tradisjonell TV kan virke som et negativ i det man lurer TV-en inn uten at resten av familien vet om det. Heldigvis slipper du i det minste unna med at den “kun” koster rundt 19 000 kroner. Nå mangler bare skjermkortet til samme pris.

TEST: Nå er denne innen rekkevidde for mange
Vi konkluderer
Det er vanskeligere å skru seg frem til det mest optimale bildet med denne skjermen enn med en OLED, men til under 20 000 kroner for 55 tommer med kurvet gaming som ellers byr på det meste, er det lite som slår denne i segmentet.
Leservurdering60 Vurderinger
0.1
+
Svær
Kurvet
Kjapp
Nå med akseptabel pris
-
Kun 1 x HDMI av gangen med flerskjermoppsett
Arm-delen gjør skjermen veldig tung
Litt vanskelig å skru seg frem til optimale innstillinger
Kontroll-hjulet kronglete i bruk
8.5

Annonse