sonya95ktest
A95K "Master Series" til over 40 000 kroner viser alle hvordan konsoll-grafikken skal ta seg ut. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Mange mener dette er årets beste TV – klarer en amatør som meg å se det?

Jeg kan ikke farge-kalibrere TV-er.

Opprinnelig publisert: 9. november, 11:51.

Introduksjon

Jeg er heller ikke kontrast- og lysstyrke ekspert, ei heller kan jeg fort se forskjell på to TV-er som anses som veldig gode og hva som skiller dem.

Det er derfor heller ikke rimelig å forvente at dette blir en slik test, slike som “HDTVTest” produserer.

Annonse


Planen min om å teste TV-en utifra et “amatør”-blikk gir mest mening, ikke bare fordi det ikke er løgn, men fordi jeg kanskje enklere kan vurdere det å betale over 40 000 kroner for en TV er en god ide for personer som “meg”.

Referansene mine er begge OLED TV-er: LG C1 48″ og en LG CX 65″. Jeg har alltid vært fornøyde med begge to. Spesielt 48-tommeren er luksus til spill PC-en.

Merk: der TV-bildet er i fokus er ikke bildet manipulert.

QD-OLED er neste-generasjon OLED

Det store salgspoenget med panelet er at det er av typen QD-OLED. Sony mener at dette sørger for enda bedre kontrast (“overlegen”, faktisk) samt “naturtro dybde og vårt bredeste spektrum av vakre, nøyaktige farger i hver eneste scene.”

QD-OLED er enda bedre enn OLED TV-ene mange av oss er vant til.

QD (“Quantum Dot”)-OLED TV-er har et mer korrekt fargebilde selv om man ser på bildet fra siden, og de er også mer effektive med lysstyrken og det er vanskeligere å “brenne inn” bildet med statisk innhold.

Sagt på en annen måte drar QD-OLED nytte av de selv-lysende diodene, men henter også inn fordelene i Samsungs “Quantum Dot”-teknologi (selskapet er selv aktuelle med QD-OLED TV-en QE65S95B) som øker farge-spekteret og lysstyrken.

Altså et “vinn-vinn” om man har pengene.

Bravia Cam kunne med fordel ikke ha vært med i pakken da det hadde justert ned prisen med 2000 kroner.

Spesifikasjoner – Sony Bravia XR Master Series A95K 65″ (pris: 41 990 kroner)

  • 65″ – 4K – QD OLED
  • HDR10, HLG, Dolby Vision
  • 100Hz
  • Cognitive Processor XR
  • XR Super Resolution
  • XR 4K-oppskalering
  • 823 nits
  • Dolby Audio – Dolby Atmos – DTS Digital Surround
  • Bravia Cam
  • Android TV OS med Google TV
  • 16GB lagringsplass
  • Bildemodus: Levende, Standard, Kino, IMAX Enchanced, Spill, Grafikk, Bilde,Tilpasset, Dolby Vision Bright, Dolby Vision Dark, Netflix Calibrated
  • Netflix-modus
  • HDMI-signal: 4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz), 3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60, 100, 120 Hz)3, 1080p (30, 50, 60, 100, 120 Hz), 1080/24p, 1080i (50, 60 Hz), 720p (30, 50, 60 Hz), 720/24p, 576p, 480p
  • Apple AirPlay, Google Chromecast, Apple HomeKit
  • 4 x HDMI – 2 x HDMI med VRR og ALLM
  • 51 kg
  • WiFi 802.11a/b/g/n/ac

En tung start

Du leste vel hele spesifikasjonslisten? Ikke? La meg igjen påpeke vekten som er direkte farlig om man er alene og over-ivrig. Ikke prøv å dra esken opp en trapp eller lignende. Man må være to personer.

Som et minstekrav vil jeg anbefale å åpne esken og ta ut basen som veier mest, og deretter få hjelp til å bære TV-en som alene veier 27 kg.

Om man er veldig forsiktig kan man flytte den noen meter alene, men da må man ha armlengden til det. Til syvende og sist er det best å vente til man er sikker på at alt går som det skal, slik at man slipper å brenne 40 000 kroner.

Jeg brukte lenger tid enn jeg burde for å finne ut at man plasserer TV-en inne i to åpninger der man senere skrur til. Dette er enkelt nok og kan gjøres alene om man er høy nok (bekreftet fungerende med 183 cm høyde.)

Overgår flere konkurrenter i varme-kontroll

Når man endelig har fått TV-en plassert på et langt nok bord, basen er nemlig like lang, vil du legge merke til at den vipper litt bakover. Det erfarte i det minste jeg med basen plassert på baksiden, slik at man kun ser skjermen. Smart, for dette skaper et meget rent og helhetlig design-inntrykk.

Hva kan man si om designet på noe slikt? Ikke mye, men Sony har lagt igjen design-tankegang på baksiden. Du finner baksiden dekket av ru og hard plast der deler av designet er delt opp i brikker. Jeg er ikke sikker på hvorfor Sony har valgt akkurat en slik løsning, men det kan være grunnet varme-kontroll. Dette er nemlig en av TV-ene som kan holde det samme høye lysstyrke nivået jevnt over.

Hurtig-innstillingene er praktiske og gir et kjapt overblikk uansett om man endrer på noe eller ikke:

Jeg har altså kommet så langt at jeg utrolig nok har klart å montere TV-en korrekt, noe som var enklere enn jeg trodde. Verre er det med havet av tilbehør den kommer med: to fjernkontroller (en ny trend?), et kamera (!) og to strømkabler.

Hvorfor to? Det vet jeg ikke, men de to fjernkontrollene må være laget for å krangle om innholdet, pistol-duell stil.

Fjernkontrollene er ikke like: den ene er mindre plastikk og har bakbelyste taster noe jeg setter enormt pris på. Dette bør alle som et minimum levere. Jeg bryr meg ikke om TV-en koster 2000 kroner.

Store opplevelser

TV-en ble testet med innebygde strømme-tjenester, Playstation 5 (det ble mange timer God of War: Ragnarok) og spill PC-en.

Jeg kunne ikke vente med å se hvordan denne ønsket å imponere meg, så jeg kastet meg over fjernkontrollen og startet Netflix. Joda, det så med en gang bra ut, men det skulle vise seg at jeg ikke var i nærheten av å se all kraften TV-en er i stand til.

Jeg startet å skru av all automatikk som lysstyrke og andre merkelige strømspare-funksjoner. Jeg advarer med en gang: du vil hele tiden måtte bekrefte at du er klar over at ditt og datt vil bruke mer strøm enn vanlig.

Årsaken er at Sony allerede oppfylle EU sine krav om at produsentene hele tiden må kreve at du trykker enda flere ganger for å utføre ønsket funksjon.

Vi har allerede skrevet om EUs offensive strøm-krav som kan sette en stopper for 8K TV-er.

Det er veldig irriterende, men heldigvis er Sonys grensesnitt kjapt nok, om ikke overraskende sådan i prisklassen den befinner seg i.

Det skulle vise seg at det viktigste jeg deaktiverte var HDR-funksjonen “tonetilordning for HDR.” Om du aktiverer dette forringes lysstyrken i veldig stor grad, når denne funksjoner som automatisk lysstyrke og bildemodus deaktiveres, da åpnes bildet og avslører farge-nivåer og detaljer man ikke trodde kunne toppes. Igjen: jeg bruker til vanlig hva som anses som gode TV-er, men selv jeg kan se at dette bildet er i en annen liga.

Av med denne:

Du vil bli imponert første gang, og gledes gang på gang.

For når man velger en 65 tommer i denne prisklassen, får man tilgang til opplevelser TV-er til halve prisen ikke er i nærheten av, for man får i pose og sekk. Ikke bare er svartnivået optimalt, men A95K leverer samtidig en utrolig lysstyrke over hele panel-flaten så sterk som å ha sola inne i stua, selv om det er lyst ute.

Den plagsomme blassheten som plager billigere TV-er og gaming-skjermer er det ingen fare for å oppleve her, og det er heller ikke nødvendig å skru seg lei på innstillinger for å oppnå et meget godt bilde. Jeg kan ikke personlig gå god for dette, men ekspertene mener at farge-kalibreringen “ut av boksen” er meget god. Det er vel også årsaken til at Sony har klistret på “Master”-merkevare på den. Sony har gjort proff-kalibreringen for deg, så er det opp til deg å skru av strømsparefunksjonene slik at man får den moroa man har krav på etter å ha tømt sparekontoen.

Uansett vinkel og med det dagslyset vi får på høsten, er bildet skinnende klart.

Jeg brukte veldig mange timer i God of War: Ragnarok, et spill som tar seg meget godt ut. Meget godt i denne sammenheng betyr: jeg har aldri opplevd noe fetere. Så godt er bildet at det avslører at grafikk som jeg før fant veldig overbevisende, som The Last of Us Part II, mister mye av glansen sin. TV-ens sylskarpe bilde tar fra hverandre teksturer som ikke er helt oppdaterte, og avslører et mindre avanserte lys-system, selv på lyse dagen.

Koble TV-en til gaming PC-en og man kan knapt tro at det er mulig å kombinere FPS-er med opp til 120Hz med DLSS i kombinasjon med en helt vanvittig lysstyrke som skogg-ler av HDR 400 gaming-skjermen din og tar resten som gisler i et enkelt forsøk på å overbevise at du neppe har sett maken. Drømmen om kjapp-FPS på TV-er var en fjern visjon for ti år siden, men nå er det en selvfølge med 4K-skjermer med 120Hz til godt under 10 000 kroner. Uansett om du velger en 42″ til 10 000 kroner, eller en som denne til 40 000 kroner, pass på at den har 120Hz VRR HDMI 2.1.

Det spesielle med A95K er det følger med et Bravia Cam (2000 kroner som tilbehør) i esken. Jeg liker at kameraet kan kobles til uten kabel. Som du sikkert har skjønt er poenget for kameraet å fungere som en avansert lyssensor som styrer bilde og lyd:

Koble Sony BRAVIA CAM til BRAVIA XR TV og opplev TV som aldri før. BRAVIA CAM finner ut hvor i rommet og hvor langt unna TV-en du er, og tilpasser lyd og bilde etter dette. Dette gir en lyd, også dialog, som er klarere og mer fengslende, med en lysstyrke som er tilpasset omgivelsene du befinner deg.

Sony

For meg virker dette mer til å være et strømsparingstriks, men med den ekstra fordelen at man kan utføre videosamtaler. Personlig foretrekker jeg det på en PC eller mobil, og dessuten ønsker jeg maks lysstyrke og bildekvalitet til enhver tid.

Kameraet har også:

  • Nærhetsalarmen: lar deg stille inn en anbefalt avstand når barnet ditt skal se på TV, og varsler om barnet kommer for nær TV-en.
  • Bevegelseskontroll: Bevegelseskontroll lar deg endre kanaler, justere lydnivået med mer, ved bruk av enkle bevegelser og uten fjernkontroll.
  • Automatisk strømsparingsmodus: Automatisk strømsparingsmodus optimaliserer strømforbruket ved å mørklegge skjermen automatisk når ingen er foran TV-en.
  • Google Duo videosamtaler.

Du huske dette

Jeg er fremdeles smått sjokkert over at Sony heller ikke med denne gjør hele jobben for oss. Det eneste TV-en gjør når vi kobler i Playstation 5 er å aktivere ALLM for å fjerne den verste automatiske prossesseringen som kan ødelegge for FPS-ytelsen.

Du får også en ekstra jevn spillopplevelse med inndataforsinkelse som er redusert til 8,5 ms, med 4K/120 bilder/sek og en egen spillmodus.

Sony

Det aller viktigste valget må du selv utføre manuelt, vanvittig nok, for som standard står den i Dolby Vision-modus selv om selskapets egen konsoll er tilkoblet. Du må selvfølgelig aktivere VRR-modus, og få glede av opp til 120Hz i spill som God of War: Ragnarok. Det er en utrolig tilfredsstillende opplevelse på denne TV-en, det kan jeg love deg.

Det er ikke bare å skru på TV-en lenger, man må ha kontroll på hva HDMI-signalet signaliserer – VRR for spilling:

Det som er langt i fra like bra er at du må passe å stille tilbake til Dolby Vision om du bruker konsollen som media-spiller. Da er det bedre (er det nå det, med tanke på bildekvalitet?) å bruke Google TV. Da får man også med på kjøpet Netflix-modus. Om du bør aktivere det er jeg mer usikker på, da det ikke ser ut til å gjøre mer enn et tradisjonelt film-modus gjør, altså å dempe blå-skjærene i fargepalettet.

Jeg finner det meget merkverdig at Sony ikke kan skifte frem- og tilbake for deg, og å ikke skifte til VRR ved første-oppsett der de påstår de optimaliserer for deg, bør være straffbart på en eller annen måte.

Konklusjon

Jeg kan enkelt besvare spørsmålet i tittelen: ja, jeg kan se forskjell på denne, og en LG 65″ til rundt 16 000 kroner (per 2021).

Er det mulig å oppnå veldig gode opplevelser til halve prisen? Ja, det er det, men det er noe med prikken over i-en. Det er noe med at fjernkontrollen er kompakt og bakbelyst, at det følger med kamera for video-konferanser, at farge-kalibreringen er utrolig og at lysstyrken og sortnivået imponerer hver gang selv etter ukesvis med titting. Likevel er 40 000 hardt å svelge, og vanvittig mye penger for 65 tommer.

Hadde jeg personlig betalt 40 laken for én TV? Nei, jeg hadde ikke det: jeg hadde nok gått for to der en er til spilling og en til familiens titte-behov. Men alle sine situasjoner er annerledes, og for de som ikke krever den aller største TV-en, men i stedet er på jakt etter et bilde som imponerer gang på gang, uansett om man ser på Netflix eller spiller på konsoll og PC, vil ha glede av denne i mange år. Nye vinterdekk kan vente, du vil uansett ikke gå ut mer resten av året.

TEST: Mange mener dette er årets beste TV – klarer en amatør som meg å se det?
Vi konkluderer
Sonys QD-OLED "Master Series" på 65 tommer er virkelig skrudd sammen av mestere, men den ekstra nøyaktigheten med alt fra farge-kalibrering til lysstyrke og detaljnivå koster.
Leservurdering187 Vurderinger
5
+
Utrolig lysstyrke
Utrolig svart-nivå
Flotte farger
Rent og pent grensesnitt
Bakbelyst fjernkontroll
TV-basen
-
Prisen er tøff å være komfortabel med
Ikke VRR på samtlige HDMI-innganger
Ikke automatisk VRR-skifte
9.2

Annonse