amd 7000X3D svidd
En Reddit-konto avslører hva som kan skje med 7000X3D om man brikkesett-overklokker.

Annonse


AMD CPU-er kan svi i stykker

Visse eiere av AMDs 7000-serie CPU-er mener de kan svis i stykker og nå undersøker AMD saken.

Kan skje om man bruker overklokker-profil

Det skal være 7000X3D som er spesielt utsatt. Rapportene begynte å dukke opp for tre dager siden, og siden den gang har Tom’s Hardware innhentet informasjon fra kilder. Personene hevder at overklokking av brikkesettet, for å hente ut mer kraft fra RAM, blant annet ved bruk av EXOP RAM-overklokk-profiler, er innblandet i problemene.

Det hevdes at overklokkingen av spenningen kan ødelegge sensorene som er ment å beskytte CPU-ene fra slike problemer – fungerer de ikke? Da kan det bli så varmt at CPU-en overopphetes og går i stykker.

Ryzen 7000X3D-prosessorer tillater ikke CPU-ratio eller CPU-kjernespenning (CPU-overklokking), men tillater ytelsesinnstilling og DRAM-overklokking via PBO2- og EXPO-minne. For å støtte EXPO og/eller minneoverklokking ved DDR5-6000 og mer, må SoC-spenningen økes tilstrekkelig for å sikre kompatibilitet og stabilitet. Mengden spenning som kreves varierer mellom CPU-er. Noen er mer følsomme for overspenning enn andre, og noen er i stand til å kjøre høyere minnefrekvenser uten å trenge så mye spenning.

Juan Jose Guerrero, “Senior Technical Marketing Manager”, Asus

AMD undersøker problemet

Det hevdes fra samme kilder at AMD jobber med en feilretting, inkludert en maks-spenning i fastvaren. Det skal fremdeles være mulig for hovedkort-produsenter å gi mulighet til å endre på spenningen. Bruker du en slik EXPO-profil, pass på at du ikke går over 1,4v – det kan du gjøre med programmer som HWiNFO. Ser du at tallet er over dette, nedjuster brikkesett-spenningen slik at du er tryggere frem til AMDs oppdatering er tilgjengelig – den ventes i dag.

Etter rapporten fra Tom’s bekrefter AMD at de undersøker situasjonen og “jobber med partnerne for å sikre at spenningene tildelt Ryzen 7000X3D er innenfor produktets spesifikasjoner.” AMD legger til at alle som har hatt problemer må kontakte AMD support. Om det gjelder flere CPU-er i 7000-serien, nevner ikke AMD.

Annonse