apple airtag
En biltyv ble drept i Texas etter at eieren sporet bilen med en AirTag.

Annonse


AirTag-sporing endte med drap

En mann i San Antonio Texas brukte en Apple AirTag til å finne biltyven. Det endte i tragedie.

AirTag-sporing endte med drap

Det biltyven ikke var klar over var at eieren hadde lagt en AirTag-sporingsbrikke i bilen som ble stjålet utenfor et kjøpesenter. Mannen som ble frastjålet bilen skal ha fulgt etter tyven i drøye 3 mil. Da politiet senere kom til åstedet var det kulehull i vinduene på to biler og tyven skal ha blitt skutt og drept av eieren.

Politiet sier at borgerne ikke må ta loven i egne hender: “Det er aldri trygt, noe denne episoden eksemplifiserer.”

Dette sier Apple etter episoden

Til Fox News uttaler Apple at AirTag er designet for å hjelpe folk å finne sine personlige eiendeler, men “ikke å spore folk eller andre personers eiendeler.”

Annonse


Videre sier selskapet at “uønsket sporing lenge har vært et samfunnsproblem. Dette er noe vi tok med det største alvor da vi designet AirTag og er årsaken til at “Hvor er”-nettverket er bygget med personvern i tankene og bruker ende-til-ende-kryptering,” per Apples talsperson.

Selskapet poengterer at de implementerte et proaktivt system som varsler om uønsket sporing – per selskapet er AirTag det første produktet som proaktivt varsler om uønsket sporing.

“Vi håper dette starter en bransjetrend for andre til også å gi denne typen proaktive advarsler i produktene sine,” uttaler talspersonen som prøver å vri saken til noe mer positivt for dem.

Dette skal Apple gjøre for å forhindre AirTag-forfølgelse

Implementerte proaktiv varsling i fjor

Det var i februar i fjor at Apple implementerte varsling om en AirTag forflytter seg sammen med personer som ikke er eieren av brikken:

“Selskapet skal gjøre en rekke endringer i en fremtidig oppdatering, inkludert å gjøre eieren av en oppmerksomme på at det å spore personer uten samtykke er “ulovlig i mange regioner i verden”, og at en AirTag er koblet til Apple ID-en noe som vil gjøre det langt enklere for politiet å spore personer som har brukt brikkene til noe kriminelt. De sier også at kriminelle har blitt tatt ved at selskapet har overlevert informasjonen til politiet.

Varsler skal også forbedres dramatisk ved at man ikke lenger vil få beskjed om at “ukjent tilbehør er oppdaget” – i stedet skal meldingen inneholde navnet på enheten, f.eks. AirPods 3 eller AirPods Max.”

Slik fungerer AirTag:

AirTagen din sender ut et sikkert Bluetooth-signal som oppdages av enheter i nærheten, i Hvor er?-nettverket. Disse enhetene videresender AirTag-posisjonen til iCloud – så du kan se hvor den er på kartet i Hvor er?-appen. Hele prosessen er anonym og kryptert for å beskytte personvernet ditt. Og det er effektivt, så du ikke trenger å bekymre deg for batteritid eller databruk.

Apple

Annonse