appletv4k2022test
Apples nyeste strømme-boks har A15-brikke og koster under 2000 kroner. Nesten billig for Apple å være. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Det er nesten snilt av Apple – Apple TV 4K

Apple har endelig ryddet opp i stallen TV-bokser.

Introduksjon

De tilbyr nå kun Apple TV 4K med oppgradert innmat i form av A15-brikken først introdusert i iPhone 13-serien og som brukes i iPhone 14 og iPhone 14 Plus.

Nå som du ikke kan velge en rimeligere modell, hva må du ut med for den nye? 1790 kroner for 64GB lagringsplass. For 2090 kroner får man ikke bare 128GB lagringsplass, men også Ethernet om man skulle se behovet, noe jeg ikke gjorde, men pass på at du mister Thread-nettverk uten Ethernet. Teknologien skaper et IP-basert mesh-nettverk for smarthjem-produkter og er derfor ikke avhengig av Internett hjemme eller en ruter.

Apple TV HD til 1449 kroner vil jeg ikke lenger anse som et godt kjøp da den makser ut med 1080p og A8-brikke fra 2014.

Annonse


Apple om den nye strømme-boksen:

“Apple TV 4K (3. gen.) gir deg det beste TV har å by på og fungerer sømløst med Apple-enhetene og -tjenestene du liker best. Med 4K Dolby Vision, HDR10+ og Dolby Atmos får du en ekte kinoopplevelse i stuen.

Den medfølgende Siri Remote-fjernkontrollen (3. gen.) med USB-C gjør det lett å styre Apple TV 4K med den berøringskompatible trykkflaten eller med stemmen. Apple TV 4K fungerer også som et knutepunkt for smarthjemmet og lar deg koble til og styre alt smarthjemtilbehøret ditt.

Apple TV 4K (Wi-Fi) leveres med 64 GB lagringsplass, og Apple TV 4K (Wi-Fi + Ethernet) leveres med 128 GB lagringsplass og støtte for Thread-nettverk.”

Spesifikasjoner

  • A15
  • HDR10+
  • HDMI
  • Ethernet (128GB-modellen)
  • Siri Remote (66 g)
  • Apple TV: 208 g – 214 g med Ethernet
  • HDMI 2.1
  • Wi‑Fi 6 (802.11ax) med 2×2 MIMO
  • Bluetooth 5.0-tekno­logi for trådløs tilkobling

Design

Se, det er en svart klump! Som i alle år er Apple TV en… svart plastdings som veier mer enn man skulle tro er nødvendig. Kanskje et “luksus”-triks fra Apple? Men igjen: hvor ofte tar man på den eller plukker den opp? Aldri etter første gang man tar den ut av esken.

Det beste med å åpne boksen er å finne nye Apple Remote som er mye større og tykkere, er omkranset med aluminium og store svarte knapper med masse klikkelyd.

Jeg kan ikke helt huske hva Apple har gjort med tvOS-grensesnittet i løpet av de siste fem årene, fordi de egentlig ikke har gjort stort? Tar jeg helt feil? Det er altså det samme kort-grensesnittet som vanlig, men å fortsette innholdet man tidligere har tittet på er flyttet er det første man ser over app-oversikten og i Apple TV-appen.

Jeg setter pris på snarveiene, men lurer samtidig på om det ikke er mulig å få til større forbedringer? Hva med en skjermsparer som den i iOS 16 ved å koble Apple TV mot eierens iPhone? Hva med bilde-i-bilde – hva med to apper oppe samtidig? Apple har ikke gjort stort, det er ikke ryktet forbedringer, og fremtiden ser generelt sett ganske kjedelig ut.

I det minste er den lett å bruke. Ingen vil bli forvirret.

Den “nye” fjernkontrollen, først introdusert ved forrige oppgradering, er et stort løft fra den smale svarte og nå USB C-lades den.

Ytelse og HDR 10+

Du vil legge merke til bedre ytelse fra og med første trykk. Menyene er mye kjappere. For meg som kommer fra Apple TV 4K 1. generasjon 2017 (A10X lansert samme år som iPad Pro) er forskjellen betydelig, og det er aldri så lite deilig.

Det er uansett noe man vil sette pris på, spesielt når man kobler dette mot kjappere avspilling av innhold og app-skifte.

At det ikke er noen større forbedringer og at de aller fleste derfor bruker rundt 5 prosent av kraften, er litt typisk Apple.

Dette med HDR10+ var jeg ikke klar over var en så “big deal”, men stemmer det? Det er Samsung og Amazon som står bak standarden, og den dyre TV-en fra Sony jeg nettopp testet, A95K til over 40 000 kroner støtter ikke en gang dette, men satser på Dolby Vision. Jeg har også LG OLED TV-er, og ei heller de støtter Samsungs standard, så da får man i stedet “kun” HDR10.

Grensesnittet er det samme uansett Apple TV, men A15-brikken sørger for at det visuelle og innholdsavspillingen er kvikkere.

Konklusjon

Selv om jeg synes det er iPad 10 som burde fått A15, og ikke en TV-boks, er det hyggelig med den kjappe brikken i et produkt til under 2000 kroner.

Det var nødvendig å gjøre denne endringen for å konkurrere da de andre tilbyr strømming via langt rimeligere enheter for ikke å snakke om at alle moderne TV-er har innebygget strømming. Da må man forvente det lille ekstra.

Det at fjernkontrollen ikke har «Hvor er?»-støtte er dumt, men i det minste er den ikke svart som en skinn-sofa.

Jeg setter pris på et kjappere grensesnitt og kjappere avspilling, mens spillere vil like at de har en strømmeboks og et spill-bibliotek med den kjappeste brikken i segmentet. Da er man i det minste sikret flere år inn i fremtiden om Apple skulle velge å gjøre større forbedringer med tvOS.

Med den nyeste fjernkontrollen og den gode ytelsen er Apple TV 4K en flott opplevelse, bare ikke la deg lede inn i et kjøp kun for HDR10+ om du har Sony eller LG TV.

TEST: Det er nesten snilt av Apple – Apple TV 4K
Vi konkluderer
Apple har utstyrt Apple TV 4K 2022 med så mye kraft at det neppe er nødvendig for det enkle grensesnittet som nå er superkjapt. Spillere vil sette pris på ytelsen. Alle vil sette pris på fjernkontrollen.
Leservurdering236 Vurderinger
0.8
+
Mye kjappere
Samme pris, kun en modell
Mye bedre fjernkontroll med USB C
Enkel å bruke
HDR10+ for utvalgte TV-er
-
HDR10+ ikke støttet av alle TV-er
Ingen store tvOS-forbedringer drar nytte av kraften
8.5

Annonse