Windows 11
Microsoft vil at du er pålogget når du installerer Windows. I Windows 11 Home går de enda litt lenger.

Annonse


Installasjon av Windows 11 Home krever internett, men det finnes en bakdør

Windows 11 ISO ble lekket denne uken. Det har fristet fingernemme folk til å ta en titt på endringene og utseendet av “byggverket”, og det viser seg å ha noen særegenheter. Et interessant og overraskende aspekt ved Windows 11 Home er påpekt av Adam (warwagon). Han forteller oss også hvordan vi kommer videre i verden uten nettilkobling.

Gjelder ikke Pro-versjonen

Microsoft vil gjerne ha brukerne til å logge på Microsoft-kontoen når de setter opp Windows, og de gjør det vanskelig å hoppe over påloggingsprosessen. Løsningen på stasjonære maskiner har vært å koble fra ethernet-kabelen og velge frakoblet-alternativet. I Windows 11 Home er dette alternativet fjernet – men det kan selvfølgelig bli lagt til i senere versjoner.

Les ITavisen: Microsoft har anmeldt Windows 11-lekkasjen til patentmyndighetene

Alternativet finnes fremdeles i Pro-versjonen, der kan du velge mellom å logge på eller opprette en Microsoft-konto også når du er frakoblet, for så å gå videre med installasjonen. 

Veien rundt

For å komme rundt problemet har Adam en enkel løsning som både er nyttig, morsom og overraskende: Når Windows 11 Home ber deg koble til et nettverk, kan ledeteksten ganske enkelt lukkes med tastekombinasjonen ‘Alt + F4’. Det sender deg videre til lokal kontooppretting – noe som ikke blir tilbudt i den vanlige prosessen. Dette omgår påloggingsskjermen for Microsoft-kontoen og er et kjekt lite triks for de som vil unngå å logge på under installasjonsprosessen – spesielt når installasjonen av operativsystemet skjer på virtuelle maskiner.

Annonse
Les ITavisen: Microsoft vil ikke støtte Windows 10 etter 2025

Selvfølgelig kan de som velger å logge på Microsoft-kontoen sin gå inn på kontoinnstillinger og bytte til en lokal konto etter å ha konfigurert enheten, men for øyeblikket ser det ut til at det ikke er noen annen måte å omgå begrensningen på.

Bevisst eller bare uferdig?

Det er ikke klart om fraværet av muligheten til å installere Home-versjonen uten internettforbindelse er tilfeldig, bevisst eller har å gjøre med at den lekkede versjonen er uferdig. Men i tilfeller der brukerne ønsker å sette opp maskinen uten å være tilkoblet nettet, ser snarveien ‘Alt + F4’ så langt ut til å være eneste måten å komme seg forbi skjermbildet for nettverkstilkobling på.

Den offisielle presentasjonen av Windows 11 kommer 24. juni og det forventes at du finner den i kramboden en gang utpå høsten.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse