icloudprivaterelay
Apple sier om tjenesten at den gjør det umulig for nettselskap å skape en detaljert nett-profil av deg.

Annonse


Derfor mener Apple deres VPN er tryggere enn alle andre

iCloud Private Relay blir å finne i iOS 15, iPadOS 15 og macOS 12 Monterey når de nye OS-ene lanseres i løpet av høsten. Innstillingen er å finne i iCloud-panelet der man trykker på navnet sitt. Merk at “

Dette er iCloud+

Bilde: ITavisen

Tjenesten er en del av iCloud+ som også tilbyr brukerne tilfeldige e-post-adresser (fint for å registrere seg for nye tjenester uten å måtte dele privat e-posten og bli nedlesset med spam) og et par ekstra beskyttelseslag for epost. iCloud+ gir også ubegrenset sikkerhetskameravideolagring med HomeKit Secure Video, uten at videoene teller mot iCloud-datapakken.

Vi tester for tiden de nye OS-ene, og er veldig fornøyde med både batterilevetid og stabiltet for å være første beta-test for utviklere.

Tjenesten fungerer mye som en VPN, men er i følge Apple sikrere, noe som får oss til å lure på hvordan FBI og politidepartement vil mene om Apple nå.

Politiet har jo vært kritiske til Apples teknologier tidligere, blant annet den forholdsvis kraftig krypteringsteknologi i iPhone som påtalemyndigheter ofte omtaler som en gavepakke til kriminelle. Nå gjør Apple det enda enklere å beskytte identiteten når man surfer.

Annonse


Derfor er Private Relay sikrere enn tradisjonelle VPN-tjenester

Apples sjef for programvareutvikling hevder at selv ikke de kan se IP-en din, og at Private Relay derfor er sikrere enn tradisjonelle VPN-tjenester:

“Vi ønsket å fjerne behovet for en evaluering av tilliten ved å nytte et “dual-hop”-design. Vi håper brukerne mener Apple er en troverdig mellommann, men greia er at vi ikke en gang ønsker at du skal måtte stole på oss. Årsaken er at vi har mulighet til å fordele IP-er og sende deg til rett sted – VPN-er gjør ikke det.”

For å få anbefaleringer som ikke er helt på jorde, kan man velge en ca. plassering, eller en enda litt bredere en. Bilde: ITavisen

Slik fungerer det

Det tjenesten gjør er å koble IP-adressen og URL-en du besøker (som krypteres), for så å sende denne informasjonen til en mellomstasjon som driftes av en partner Apple stoler på (men som de ikke ønsker å navngi i Fast Company-intervjuet). Det skal dog være snakk om noen av de største selskapene i verden på området.

Apple vet hvem du er fordi du bruker iCloud Private Relay, men ikke hvilke nettsider du surfer på. Apples partner vet hvor du surfer, men ikke hvem du er.

Fast Company

Dog, før all informasjonen havner i hendene på disse serverne som driftes av en tredjepart, så blir IP-adressen randomisert og anonymisert slik at leverandøren ikke vet hvem du er, eller hvilken enhet som brukes. Dette til forskjell fra en VPN-leverandør som kjenner din IP – mange selskap garanterer at de ikke logger, men du som bruker kan jo ikke vite hva som egentlig skjer.

Private Relay fungerer ikke med torrent-programmet ditt, for å si det sånn

Merk at Private Relay kun fungerer i nettleseren, og kun i Apples nettleser Safari. Dette er et smart triks av Apple for å få flere over til deres plattform og derfor kanskje også bytter nettleser – og vips så er man “fanget” i Apples økosystem.

Vi skjønner godt at Apple ikke gjør dette “system-wide” – da hadde de nok virkelig fått problemer med blant annet Hollywood, da man ville ha kunnet piratkopiere med Apples beskyttende hånd over seg.

Annonse